Κρήτη

Μεταναστευτικό: Τα μέτρα σε Έβρο - νησιά και ο ρόλος της Κρήτης

Εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκονται στον Έβρο και επιχειρούν να περάσουν προς την Ελλάδα.

Η ραγδαία επιδείνωση των Ρωσο-τουρκικών σχέσεων και οι βαριές απώλειες που υφίστανται οι τουρκικές δυνάμεις στο Ιντλίμπ της Συρίας, δημιουργούν νέα δεδομένα και λειτουργούν ως ντόμινο εξελίξεων για ολόκληρη την περιοχή.

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διοχετεύσει μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, πέρα από το ότι αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της εργαλειοποίησης του προβλήματος από την Τουρκία, θέτει την Ελλάδα σε συναγερμό καθώς είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα δεχθεί την πίεση, σε μια περίοδο μάλιστα όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ήδη η Αθήνα λαμβάνει αποφάσεις και μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθούν οι εικόνες και οι καταστάσεις του 2015, καθώς άπαντες αναγνωρίσουν πως τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα, ενώ τα νησιά βράζουν στην κυριολεξία μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Εικόνα από τον Έβρο...
Εικόνα από τον Έβρο...

Ο Έβρος

Το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, η ενίσχυση των μικτών περιπολιών από Στρατό και Αστυνομία, ο σχεδιασμός και η άμεση αντίδραση των αρμόδιων υπουργών και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δείχνουν ότι σε επίπεδο αποφάσεων η Αθήνα επιθυμεί να δείξει πως η στρατηγική και τα μέτρα που θα λάβει η χώρα διαφέρουν ριζικά από το ότι έκανε (ή δεν έκανε) η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία κινήθηκε στην λογική των "ανοικτών συνόρων" και του δόγματος "λιάζονται", με τις γνωστές συνέπειες.

Το ζήτημα είναι πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα αυτά σήμερα και το κατά πόσο θα μπορέσουν να αποτρέψουν τους ανθρώπους που συγκεντρώνονται στη σύνορα από το να επιχειρήσουν να περάσουν προς την Ελλάδα. Αυτό θα αρχίσει να δοκιμάζεται ήδη από απόψε το βράδυ, όπως και το αν θα δούμε καταυλισμούς να στήνονται μέσα στη νεκρή ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων, ανοίγοντας ένα ακόμα μέτωπο στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Βάρκες φτάνουν συνεχώς από την Τουρκία, στα νησιά του Αιγαίου.
Βάρκες φτάνουν συνεχώς από την Τουρκία, στα νησιά του Αιγαίου.

Το Αιγαίο

Στο Αιγαίο τα πράγματα είναι διαφορετικά, πιο δύσκολα και αν μη τι άλλο σύνθετα. Το ευρύ μέτωπο που θα πρέπει να  επιτηρείται σε συνάρτηση με τα διατιθέμενα μέσα, δημιουργεί μια δύσκολη εξίσωση για την ελληνική πλευρά, η οποία όμως θα πρέπει να λυθεί άμεσα, ακόμα κι αν απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Καστελόριζο, επιχειρούν 50 σκάφη - όλων των τύπων - του Λιμενικού Σώματος/Ελληνική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δύναμη των ελληνικών πλοίων θα ενισχυθεί με σκάφη που θα διατεθούν από τις Λιμενικές Υπηρεσίες της υπόλοιπης χώρας. Επίσης, όπως είναι γνωστό, η Frontex έχει στην ίδια θαλάσσια περιοχή, 12 συνολικά σκάφη.

Τα νησιά και κυρίως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, έχουν ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των αλλοδαπών που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν. Οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στις περιοχές ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες, καθώς βάρκες φτάνουν συνεχώς από τα παράλια της Τουρκίας. Αντέχουν τα νησιά και ειδικά μέσα στο κλίμα που διαμορφώθηκε τα τελευταία 24ωρα; 

Η υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα.
Η υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα.

Η Κρήτη

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και η Κρήτη. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το Λιμενικό Σώμα είναι έτοιμο να διαθέσει πλοίο προς ενίσχυση των δυνάμεων που επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τις 12 Ιανουαρίου του 2020 το σκάφος 020 του Κεντρικού Λιμεναρχείου του Ηρακλείου βρισκόταν στη Σύμη, όπου και επιχειρούσε. Το σκάφος βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης, οπότε σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος που θα διατεθεί αναμένεται να είναι είτε από τη Σητεία, είτε το αντίστοιχο των Χανίων.

Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, οι δήμαρχοι μέσα και από την ΠΕΔ Κρήτης αρνούνται την δημιουργία κλειστών δομών στο νησί, μια άποψη που αν μη τι άλλο ...ενισχύθηκε από τις δραματικές εικόνες σε Χίο και Λέσβο, ζητώντας η όποια περαιτέρω συμβολή της Κρήτης στην διαχείριση του ζητήματος, να είναι αποκλειστικά και μόνο στην κατεύθυνση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Πάντως, υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ωρών, άπαντες παρακολουθούν με προσοχή της εξελίξεις, ενώ υπάρχουν και απόψεις που θέλουν την επιτάχυνση των διαδικασιών αποσυμφόρησης των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα, βάση του σχεδιασμού της κυβέρνησης ο οποίος δεν αλλάζει. Με ότι αυτό συνεπάγεται...

Γιώργος Λαμπράκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Υπόθεση Μελίνας Παρασκάκη: Αθώα η αναισθησιολόγος

μελινα παρασκακη

Αθώα έκρινε το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου την αναισθησιολόγο που εμπλέκεται στην υπόθεση θανάτου της μικρής Μελίνας Παρασκάκη, γράφοντας έτσι τους τίτλους τέλους  στη δικαστική μάχη για τα αίτια και τις συνθήκες που στοίχισαν τη ζωή του κοριτσιού, το Δεκέμβριο του 2015 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Μία υπόθεση που συγκλόνισε την Κρήτη αλλά και ολόλκληρο το πανελλήνιο.

Κατά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, η έδρα στάθηκε ενδελεχώς στο σκεπτικό που ακολουθήθηκε προκειμένου να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση αθώωσης της γιατρού που αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίαςαπό αμέλεια, έχοντας προηγουμένως εξετάσει τα πορίσματα τριών εμπειρογνωμόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως νωρίτερα η Εισαγγελέας είχε εκφράσει την άποψη πως πρέπει να κριθεί ένοχη η κατηγορούμενη αναισθησιολόγος. 

 

 

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η αναισθησιολόγος που χειρίστηκε το περιστατικό, παραπέμφθηκε σε δίκη καθώς με βάση την εισαγγελική έρευνα της αποδίδονταν ευθύνες στο στάδιο της μετεγχειρητικής διαχείρισης της διαδικασίας αφύπνισης του 4χρονου κοριτσιού.

Στη γιατρό αποδόθηκε ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

Ειδήσεις σήμερα 

Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη στις αυτοκτονίες εν μέσω lockdown

Κρήτη: Βρήκαν τον ... ποντικό που άρπαξε εξοπλισμό 10.000 ευρώ

Πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης: Πάνω από 100 οι ασθενείς με κορωνοϊό