Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Μαζική η εκδήλωση για τους νέους αρχιτέκτονες στα Χανιά

Image
xania2.jpg
 clock 14:33 | 30/04/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών θα βρουν στην αγορά εργασίας οι απόφοιτοι των αρχιτεκτονικών σχολών καθώς η οικονιμική κρίση και οι πολιτικές της διέλυσαν ότι μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον τους. Στην εκδήλωση της «Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης» που συμμετέχει στην «Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης» συζητήθηκε το θέμα: «Αρχιτεκτονική σε κρίση και αρχιτεκτονική στα χέρια μας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απρίλη στο χώρο εκδηλώσεων του Κοινωνικού Στεκιού στα Χανιά.

xania3.jpg

xania3.jpg, by gpapadakis

Από μεριά της Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης τονίστηκε ότι «Η ασκούμενη αρχιτεκτονική στα πλαίσια του συστήματος, υποχρεώνεται να προσαρμόζεται σε αυτό. Είναι επόμενο και η αρχιτεκτονική παιδεία σήμερα να μην εστιάζει στα κοινωνικά προβλήματα με αποτέλεσμα ο αρχιτέκτονας  να μη συνθέτει με κοινωνικό έρεισμα και να καταλήγει έρμαιο των εκάστοτε τάσεων που επιβάλλει η αγορά». Για την αλλαγή κατεύθυνσης του ρόλου του επαγγέλματος προστέθηκε ότι «Είναι απαραίτητο λοιπόν, όλοι εμείς ως αρχιτέκτονες να συμμετέχουμε και οι ίδιοι ενεργά σε συλλογικά εγχειρήματα όπως οι λαϊκές συνελεύσεις και τα κινημάτα πόλης, όχι μόνο με την ταυτότητα του κατοίκου αλλά και με την ταυτότητα του συμβούλου του κινήματος σε θέματα αρχιτεκτονικής και χώρων. Να ενστερνιζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για τις λαϊκές απαιτήσεις πρωτοστατώντας σε διεκδικήσεις (όπως το δικαίωμα στη στέγη για όλους).»

xania.jpg

xania.jpg, by gpapadakis

Ο Κώστας Σαμδάνης, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Μακεδονίας επισήμανε στην εισήγηση του ότι «οι κυβερνήσεις κάνουν πολλά προκειμένου να αποσυνδέσουν την επαγγελματικής μας δραστηριότητα από την ύπαρξη του πτυχίου.» Σημείωσε επίσης πως στόχος τους είναι να «μετατρέψουν το πτυχίο μας σε ένα απλό κουρελόχαρτο, να μην υπάρχει καμία κοινή βάση διεκδίκησης, να είμαστε κατακερματισμένοι, να είμαστε πλήρως υποταγμένοι στις διαθέσεις του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Έχει ιδιαίτερη αξία για τους φοιτητές των αρχιτεκτονικών σχολών να υπερασπιστούν το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών γιατί αν σπάσουν τα ενιαία προγράμματα τότε θα λειτουργήσουν νομιμοποιητικά προς την κατεύθυνση της «σεμιναροποίησης» του επαγγέλματος και οι αρχιτέκτονες θα μπουν σε ένα διαρκές κυνήγι σεμιναρίων. Το ενιαίο πρόγραμμα δεν είναι λύση για τα προβλήματα αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση. Μισθωτές, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι έχει πολύ μεγάλη σημασία να στήσουμε ένα μπλοκ αγώνα που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα μας».

Ο Κωστής Μασούρας αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ μίλησε για την αρχιτεκτονική εκπαίδευση που παρέχεται στις σχολές και έκανε ιδιαίτερη ανάλυση στα εργασιακά δικαιώματα τους τονίζοντας πως το 90% των αποφοίτων των αρχιτεκτονικών σχολών δυσκολεύεται να ζήσει με βάση την εργασία του είτε είναι μισθωτό, είτε αυτοπασχολούμενο.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis