Κρήτη

Α. Μακρυγιαννάκης στο Ράδιο Κρήτη: Δικαίωμα στη μητρότητα και μετά τη χημειοθεραπεία

εγκυος

Σημαντικά και ελπιδοφόρα στοιχεία για την ανθρώπινη αναπαραγωγή που επίσημα θα παρουσιαστούν στο διεθνές ιατρικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο, έδωσε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Μακρυγιαννάκης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει μία νέα τεχνική όπου οι παθήσεις των μιτοχονδρίων θεωρούνται αθεράπευτες. Πλέον μπορούμε να μεταφέρουμε μιτοχονδριακό DNA  στα υγιή ωράρια των γυναικών και κατ'επέκταση στο έμβρυο κι έτσι να γεννηθούν υγιή μωρά. Ήδη έχουν γεννηθεί αρκετά υγιή παιδιά, αναφέρει ο καθηγητής και συμπληρώνει ότι πρόκειται για μία τεχνική που σώζει ζωές. 

Ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό στοιχείο που ενδιαφέρει χιλιάδες γυναίκες και το οποίο θα αναλυθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, είναι η εγκυμοσύνη που μπορούν να επιτύχουν οι καρκινοπαθείς γυναίκες που κάνουν χημειοθεραπεία. 

Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιαννάκη, θα αναλυθούν οι τεχνικές εκείνες με τις οποίες οι καρκινοπαθείς γυναίκες μπορούν να γονιμοποιήσουν μετά τη χημειοθεραπεία τους. Μπορούν δηλαδή να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους μετά τη θεραπεία.

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρεται και στο ποσοστό ζευγαριών στην Κρήτη που προσφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Στην Κρήτη, λέι ο καθηγητής, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 16-17% και είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν.

Ένας παράγοντας που συμβαίνει αυτό είναι η κακής ποιότητα σπέρμα που υπάρχει στην Κρήτη λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ενώ μια δεύτερη αιτία, είναι οι γυναίκες καριερίστες που αποφασίζουν σε σχετικά μεγάλη ηλικία να αποκτήσουν παιδί. 

Ακούστε τα όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Καθηγητής Αντώνης Μακρυγιαννάκης:
 

Διαβάστε για το συνέδριο ΕΔΩ

 

(Ο Καθηγτής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Μακρυγιαννάκης).

 

Κρήτη

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης για την «Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών»

κουρακης

Με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών» ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, σε μήνυμα του αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών συμπίπτει φέτος με την κορύφωση της παγκόσμιας μάχης για την καταπολέμηση της πανδημίας και αναδεικνύει την υπέρτατη συμβολή των υγειονομικών μέσα από πρωτόγνωρες, αντίξοες και επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους συνθήκες.

Τιμούμε τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία και εκφράζουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας σε όλο το
νοσηλευτικό προσωπικό.

Αντλούμε πολύτιμα συμπεράσματα από την άσκηση του λειτουργήματός τους και την ανταπόκριση στο καθήκον τους. Αποτελούν παράδειγμα αλτρουισμού, αλληλεγγύης, αυταπάρνησης και κοινωνικής ευσυνειδησίας.

Είναι η Φωτεινή πλευρά της υγειονομικής κρίσης και ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας δηλώνοντας ότι βρισκόμαστε δίπλα τους για να στηρίξουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.»

ειδησεις σημερα

Κικίλιας για Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Ευγνωμοσύνη για τη σημαντική συνεισφορά τους

Σητεία - κορωνοϊός: Ραντεβού στο συντριβάνι... για rapid test

Πανεπιστημίου Κρήτης: Νέος κύκλος για το πρόγραμμα «ΜΙΤΟΣ»