Κρήτη

Λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου με αρωγή ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ και Περιφέρειας Κρήτης

Κοινωνικό φροντιστήριο

Στη λειτουργία κονωνικού φροντιστηρίου, με στόχο την παροχή  ενισχυτικής διδασκαλίας μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: 

"Η δράση αυτή έχει ως ομάδα στόχο μη προνομιούχους οικονομικά μαθητές της Περιφέρειας Κρήτης, δικαιούχους του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας και Βασικής Υλικής Συνδρομής της Περιφέρειας Κρήτης, που επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το Λύκειο και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα, θα δημιουργήσει το θεσμό του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου». Αυτό σημαίνει ότι θα δώσει την ευκαιρία σε ένα ικανό αριθμό μαθητών της Α και Β Λυκείου να παρακολουθήσουν μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών δωρεάν, σε φροντιστηριακά τμήματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή κατοικίας τους, προκειμένου να ενισχυθούν στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν το σχολείο και να επιτύχουν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Τμήματα θα λειτουργήσουν και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της Περιφέρειας Κρήτης και η διδασκαλία θα
αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2020.

Οι μαθητές που ζουν σε συνθήκες στέρησης θεωρούνται ότι είναι πιο ευάλωτοι στη σχολική εγκατάλειψη και λιγότερο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν με επιτυχία στρεσογόνες καταστάσεις όπως οι εξετάσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) (2017) η μαθητική διαρροή στη χώρα έχει υποχωρήσει και είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό ΜΟ, παρόλα αυτά τα ποσοστά εμφανίζονται να είναι στο Γυμνάσιο 4,23%, στο Λύκειο στο 1,92% ενώ στην επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ) εκτοξεύεται στο 11,02%.

Η Κρήτη είναι μεταξύ των περιφερειών της χώρας που διατηρούν τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι συνήθεις λόγοι για τη σχολική εγκατάλειψη φαίνεται να είναι η φτωχή συναισθηματική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μαθητή και σχολικής κοινότητας, και ιδίως μεταξύ του μαθητή και του καθηγητή, η κακή σχολική επίδοση και αποτυχία. Οι παράγοντες αυτοί κρύβονται σχεδόν πάντα πίσω από την ανάγκη για πρόωρη είσοδο στην αγορά εργασίας και την εμπλοκή των νέων είτε στη πρωτογενή παραγωγή είτε στον τομέα του τουρισμού, σε ότι αφορά την Κρήτη. Μεγαλύτερη εμφανίζεται η διαρροή στην Π.Ε. Ρεθύμνου και στην Π.Ε. Λασιθίου και στις αστικές και αγροτικές περιοχές σε σχέση με τις ημιαστικές.

Το κοινωνικό φροντιστήριο θα αποτελέσει ένα μέτρο για την πρόληψη τυχόν μαθητικής διαρροής και θα ενισχύσει τη σχολική επιτυχία των δικαιούχων.

Η υπεύθυνη του έργου
Παπαδακακή Μαρία,
Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Η υπεύθυνη της δράσης
Νικολέτα Ράτσικα
Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ."

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Γνωστή δικηγόρος προσήχθη για την μηχανοκίνητη παρέλαση και πλήρωσε το πρόστιμο

Από τη μηχανοκίνητη παρέλαση - imageonline.gr

Γνωστή δικηγόρος εξ Αθηνών είναι προσήχθη από την αστυνομία και πλήρωσε πρόστιμο 3000 ευρώ ως μία από τους διοργανωτές της μηχανοκίνητης παρέλασης και των ομιλιών, που δεν έγιναν,  σήμερα στο Ηράκλειο.

Η αστυνομία σε πολίτες που προχώρησαν σήμερα σε μηχανοκίνητη παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, και αργότερα συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Ανάληψης.

Συγκεκριμένα σε τρία άτομα, φερόμενους ως διοργανωτές της εκδήλωσης επιβλήθηκε πρόστιμο 3000 ευρώ (στον καθένα)  ενώ σε ακόμα 10 περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας καθώς βρίσκονταν σε χώρο με συνωστισμό.

Η ποινικολόγος Ειρήνη Μαρούπα ήταν ένα από αυτά όπως η ίδια ανακοίνωσε μέσω της σελίδας της στο facebook:

"Η ομιλία μου  στο ηρακλειο μόλις διακόπηκε. ΜΕ ΠΡΟΣΑΓΑΓΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Η χούντα είναι εδώ!
Ο διαμελισμός της Ελλάδας σε πλήρη εξέλιξη.
Οι αστυνομικές δυναμεις Κρήτης σε ρόλο  πραιτωριανων!
100 αστυνομικοί, ματ, ειδικές δυνάμεις, κλπ για 30 άτομα που μαζευτήκαμε για να τιμήσουμε τους Έλληνες του 40!!!
Η δικαιολογία όπως μαθαίνω είναι ο κορωνοιος!
Να σημειώσω πως ήμασταν λιγότεροι από 50 ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 100 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ 
ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ!!!"