Κρήτη

Κρήτη: Τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης - Πολίτες σε απόγνωση

δικαστηριο

Τραγικές διαστάσεις παίρνουν οι απίστευτες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και στην Κρήτη. Σε υποθέσεις όπου αντίδικος είναι ο ελληνικό δημόσιο η αναμονή φτάνει στην καλύτερη περίπτωση τα 2 χρόνια, ενώ στα ποινικά δικαστήρια το εννιάμηνο. Τα προβλήματα που προκαλούνται στους πολίτες που έχουν να αντιμετωπίσουν το δημόσιο, είναι τεράστια, βάζοντας, στην καλύτερη περίπτωση στον "πάγο" τις ζωές τους, ή καταστρέφοντάς τους οικονομικά, στη χειρότερη. Οπως η περίπτωση κρητικού επιχειρηματία, που προσπαθεί μάταια να βγει το δίκιο του: 
Διατηρούσε μια υγιή επιχείρηση. Με νύχια και με δόντια προσπαθούσε να είναι συνεπής απέναντι σε όλες του τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και μέχρι και πριν από 7 χρόνια δεν όφειλε πουθενά ούτε ένα ευρώ. Το 2009 το ΙΚΑ με έγγραφό του τον ενημερώνει ότι πλήρωνε λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Πηγαίνει στο ΙΚΑ μαζί με όλα τα έγγραφά του και ενημερώνεται ότι μέχρι και το 2009 οι ασφαλιστικές εισφορές ήταν 13,86% στη συνέχεια όμως... αυξήθηκαν στο 20,6% καθώς αυξήθηκε ο συντελεστής, χωρίς κανείς να τον ενημερώσει. Ο επιχειρηματίας ζήτησε από το λογιστήριο εξηγήσεις για να λάβει την απάντηση ότι η επιχείρηση, το επίμαχο διάστημα υποβλήθηκε σε τρεις ελέγχους από ελεγκτές του ΙΚΑ οι οποίοι έβαλαν φαρδιές - πλατιές τις υπογραφές τους, ότι η επιχείρηση καταβάλει τις σωστές εισφορές!
Ο επιχειρηματίας βρέθηκε να χρωστά 80.000 ευρώ στο ΙΚΑ και 60.000 πρόσθετα, δηλαδή 140.000 ευρώ, άμεσα απαιτητά! Προσφεύγει στη δικαιοσύνη καθώς το ΙΚΑ απιειλεί με κατασχέσεις.
Η υπόθεση έρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου τον Μάιο 2015 και η απόφαση εξεδόθη 10 μήνες μετά, δηλαδή πριν από λίγες μέρες, ωστόσο ο άτυχος Ηρακλειώτης υπέστη ακόμα ένα σοκ: Το δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση... ζητώντας πρόσθετα στοιχεία από το ΙΚΑ, προκειμένου να αποφανθεί!!! (Απορίας άξιον είναι για ποιον λόγο τα στοιχεία αυτά δεν ζητήθηκαν νωρίτερα από το Δικαστήριο). Η υπόθεση θα εκδικαστεί το 2018 και η όποια απόφαση θα εκδοθεί το 2019!!!

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αρης Ροζάκης, παραδέχθηκε την τραγική κατασταση που επικρατεί και έκανε λόγο για υποθέσεις που κάνουν και 10 χρόνια να τελεσιδικήσουν, ενώ σημείωσε ότι η μείωση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου φτάνει το 60%.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Άρης Ροζάκης, στο Ράδιο Κρήτη, by ekriti newsportal

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Open Mall: Οδεύει προς "επιτήρηση" το έργο και στο ... βάθος απένταξη!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση χρηματοδότησης για το Open Mall.jpg

Ορατό είναι το ενδεχόμενο ο δήμος Ηρακλείου να μπει σε καθεστώς “επιτήρησης” όσον αφορά στο έργο του ανοικτού εμπορικού κέντρου- Open Mall, καθώς ενάμιση χρόνο μετά την έγκριση του από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμβασιοποίηση υποέργου.

Πρόκειται για ένα οραματικό πλάνο, οι συζητήσεις για το οποίο ξεκίνησαν το 2018, στο πλαίσιο του οποίου αξιοποιείται τμήμα του εμπορικού κεντρικού ιστού και με παρεμβάσεις ανάπλασης αλλά και ομογενοποίησης στις όψεις των 89 καταστημάτων που συμμετέχουν, δίνεται η αίσθηση ενός “ανοικτού” εμπορικού κέντρου ( με κεντρική πύλη εισόδου μεταξύ άλλων).

Ωστόσο, η παρέμβαση αυτή που θα έδινε ώθηση στην τοπική εμπορική κίνηση και θα αναβάθμιζε την εικόνα του κέντρου, έχει μείνει στάσιμη από μεριά του δήμου, που είναι ο κύριος δικαιούχος της πράξης και χρηματοδοτείται για αυτό με 1,5 εκ ευρώ. Συνδικαιούχος είναι το Επιμελητήριο Ηρακλείου με 597. 751 ευρώ, με τα υποέργα που του αναλογούν να είναι κυρίως συμπληρωματικά του έργου και να “κουμπώνουν” πάνω στη κυρίως υποδομή, που είναι ευθύνη του δήμου.

Έγκριση 6 μήνες αργότερα!

Οι …. καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών ξεκίνησαν από πολύ νωρίς: Ενώ η απόφαση έγκρισης από το Υπουργείο για να “τρέξει” το πρόγραμμα του έργου με κοινοτική χρηματοδότηση δόθηκε στις 28-6-2019 και βρίσκεται αναρτημένη στη Διαύγεια , το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έλαβε απόφαση έγκρισης του έργου έξι μήνες αργότερα (!), στις 20 Ιανουαρίου του 2020, δηλαδή σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος. Βάσει της απόφασης έγκρισης από το Υπουργείο, η ημερομηνία υλοποίησης έχει οριστεί για τις 31.12.2021, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε αυτό τον έναν χρόνο αλλά και στην όποια παράταση δοθεί -ως είθισται- σε έργα ευρωπαικής χρηματοδότησης αυτής της κατηγορίας, ο δήμος Ηρακλείου δεν προλαβαίνει να εκτελέσει το σύνολο των υποέργων, ανάμεσα στα οποία τα απαιτητικά υποέργα των εργασιών υπογειοποίησης των καλωδίων κοινής ωφελείας αλλά και τις εργασίες της αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης και κατασκευής συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο δήμος θα μπει σε “καθεστώς επιτήρησης” από τη Διαχειριστική Αρχή ( την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Ανταγωνιστικότητα , Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης), κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Αρχή θα καταρτίσει τον “μπούσουλᔨ, τα βήματα που θα πρέπει να ικανοποιεί ο δήμος σε σχέση με το έργο, διαφορετικά στο βάθος … απένταξη!

Τί λέει η δημοτική αρχή

Από τη μεριά της η δημοτική αρχή αναγνωρίζει την καθυστέρηση με τον αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου Γιάννη Αναστασάκη να απαντά στο ekriti.gr ότι “Υπάρχει δεδομένη καθυστέρηση. Το έργο αυτό αποτελεί μια σύνθεση διαδικασία, ενώ τεράστιες υπήρξαν οι αρρυθμίες λόγω κόβιντ”. Σύμφωνα με τον ίδιο, δίνεται ένας “αγώνας δρόμου” από τη δημοτική αρχή προκειμένου έως το τέλος της δημοτικής θητείας στις 31-12 του 2023 να έχει αποδοθεί το σύνολο του έργου, με τον αντιδήμαρχο να “ποντάρει” στις παρατάσεις που θα πάρει το έργο λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας. “Στον προγραμματισμό μας είναι να γίνουν άμεσα οι διαγωνισμοί για τον Τεχνικό Σύμβουλο και την ανάθεση της μελέτης για την τεχνική ανάπλαση, την οποία το 2022 θα συμβασιοποιήσουμε” συμπλήρωσε.

 

Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου

Λίγα λόγια για το έργο και τη φιλοσοφία που το “διατρέχει" όπως αναφέρονται στο Τεχνικό Δελτίου του Δήμου: Το «Οpen Mall» δεν θα είναι μια σύνδεση κάποιων επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη.

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου επιλέχθηκε να αναπτυχθεί σε τμήμα του ιστορικού εμπορικού κέντρου εντός των βενετσιάνικων τειχών της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή που περικλείουν οι οδοί: Ζωγράφου – Χατζ. Γιάνναρη –Έβανς (μικρή) – Αβέρωφ και οι οδοί Γιαννιτσών, Τσικριτζή και Θεοδοσάκη. Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει ένα πυκνό δίκτυο στενών οδών. Παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο έντονος εμπορικός και επιχειρηματικός χαρακτήρας της, ο ισχυρός χαρακτήρας κεντρικότητας, ο κτιριακός και αρχιτεκτονικός πλούτος, η γειτνίαση των εμπορικών καταστημάτων με μνημεία και ελεύθερους δημόσιους χώρους, η συνεκτικότητα, οι αναβαθμισμένες και σε σχετικά καλή κατάσταση υποδομές για πεζούς και ΑμεΑ και η ικανοποιητική κάλυψη από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Εργαζόμενοι στην Κρήτη, ασφαλισμένοι στη Βουλγαρία και φοβούνται να μιλήσουν!

Μιχάλης Καραμαλάκης: Παραμένει Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ο Ηρακλειώτης Αντιστράτηγος

Ταραντίλης: Αγωνία για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων