Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σε κλοιό ελέγχου όλα τα νοσοκομεία για τις επικίνδυνες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Image
νοσοκομείο
 clock 14:37 | 02/12/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ενώ καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι και στα νοσοκομεία της Κρήτης από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές, δεν ακολουθεί πιστά τους κανόνες υγιεινής των χεριών, ώστε να μην μεταδώσει στους ασθενείς επικίνδυνα μικρόβια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, μόλις το 45% των γιατρών διαπιστώθηκε πως ακολουθούν όπως θα έπρεπε το πρωτόκολλο, ενώ στους νοσηλευτές το ποσοστό φθάνει στο 52,7%.

Για την συγκεκριμένη αξιολόγηση ειδικοί επιστήμονες παρατήρησαν περίπου 17.000 περιπτώσεις χειρισμού νοσηλευομένων, από το υγειονομικό προσωπικό ,σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό του Ηρακλείου.

Αποτελεί δε τεκμηριωμένη διαπίστωση πως η χρήση ιατρικών συσκευών, αναπνευστήρες, φλεβοκαθετήρες και ουροκαθετήρες λειτουργεί ως βασική πύλη, από την οποία εισχωρούν τα ανθεκτικά μικρόβια στον ταλαιπωρημένο οργανισμό των ασθενών.

«Δεν προλαβαίνουμε ελλείψει προσωπικού»

Ο Δημήτρης Βρύσαλης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την απογοητευτική εικόνα που υπάρχει, στις ελλείψεις προσωπικού.

Image
δημήτρης βρύσαλης

(Ο Δημήτρης Βρύσαλης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ)

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, στο Ράδιο Κρήτη, δεν τηρείται στη ΜΕΘ η ελάχιστη αναλογία 4 νοσηλευτών ανά κλίνη και ενός τραυματιοφορέα ανά 8 κλίνες.
Μια εργαζόμενη στην καθαριότητα καλύπτει ταυτόχρονα πολλαπλά τμήματα.
Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος να απολυμανθεί ένας θάλαμος ή ένα κρεβάτι ΜΕΘ ή κλινικής, όταν γίνεται εισαγωγή νέου ασθενή αμέσως μετά το εξιτήριο του προηγούμενου.
Χειρουργημένοι ασθενείς νοσηλεύονται στην ίδια κλινική, με κοινό νοσηλευτικό προσωπικό, με ασθενείς της Παθολογικής και της Παιδιατρικής, αρκετοί εκ των οποίων εκδηλώνουν λοιμώξεις.
Επιπλέον υγειονομικοί με COVID επιστρέφουν πλέον στη δουλειά την έκτη μέρα νόσησης, ακόμη και με θετικό rapid ή self test.

Προσβάλλονται 100 στους 1000 ασθενείς

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων καθηγητής Διαμαντής Κοφτερίδης έχει επισημάνει ότι το ΠΑΓΝΗ συμμετέχει, μαζί με άλλα 9 μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας σε εθνικό πρόγραμμα ελέγχου και επιτήρησης για την πρόληψη των λοιμώξεων, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχος , είναι η επέκταση του ελέγχου και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης από τη νέα χρονιά, με πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Όπως μετέδωσε πριν λίγες ημέρες το Ράδιο Κρήτη και στο νησί μας το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς από τις λοιμώξεις, προσβάλλονται 100 στους 1000 νοσηλευόμενους ασθενείς και αρκετοί από αυτούς καταλήγουν, όχι από το πρόβλημα της υγείας που τους οδήγησε στο νοσοκομείο, αλλά από το μικρόβιο που κόλλησαν στην διάρκεια της νοσηλείας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκλειστικά στο ekriti ο πατέρας του 20χρονου: "Πυροβολούσε συνέχεια, κοιτούσα να σώσω το παιδί μου"

Κρήτη - τροχαίο: Σύγκρουση μηχανής με νταλίκα - Σοβαρά τραυματισμένος 30χρονος δικυκλιστής

Κρήτη: Βρήκαν ολόκληρο οπλοστάσιο οι αρχές και μεγάλη ποσοτητα ναρκωτικών (φωτογραφίες)

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis