Κρήτη

Κρήτη: Πρωτοχρονιάτικος "μποναμάς" για εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς

ΕΛΓΑ

Χαράς ευαγγέλια, για εκατοντάδες αγρότες που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες από την κακοκαιρία του περασμένου διμήνου, καθώς θέμα ημερών είναι η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ! Παράλληλα, σήμερα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς δεκάδων αμπελουργών τα χρήματα των αποζημιώσεων για τις ζημιές σε Ηράκλειο και Μεσαρά την περίοδο Μαϊου – Σεπτεμβρίου.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών σε Χερσόνησο και Μάλια από την κακοκαιρία του περασμένου διμήνου με το συνολικό ποσό των 5 εκ ευρώ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος. 

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι εκτάκτως τοποθετήθηκαν στο Ηράκλειο 20 γεωπόνοι και κτηνίατροι για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών ενώ μεγάλο ήταν το μέγεθος του προβλήματος στις υποδομών των κτηνοτρόφων. 

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η καταγραφή με τα σχετικά πορίσματα θα έχει ολοκληρωθεί και η αποζημίωση θα γίνει άμεσα, εντός 48 ωρών… Το πόσο ανέρχεται, μέχρι στιγμής, κατά τις εκτιμήσεις, στα 5 εκ. Ευρώ ενώ ίσως το τελικό ποσό να διαφοροποιηθεί. 

Ο κ. Λυκουρέντζος, μάλιστα εξήρε το έργο των στελεχών του τοπικού ΕΛΓΑ επισημαίνοντας ότι η διαδικασία “έτρεξε” πολύ γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πιστώθηκαν σήμερα στους λογαριασμούς αμπελουργών ποσά ύψους 3,5 εκ. Ευρώ για ζημιές στις καλλιέργειές τους από τον περασμένο Μαϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο κυρίως σε Ηράκλειο και Μεσαρά.

Ελένη Μπουρμά

 

Διαβάστε επίσης:

Μεσαρά: Ο έλεγχος του ΤΑΕ... αποκάλυψε το χασίς

Κρήτη - κορωνοϊός "Βροχή" τα πρόστιμα, ξανά, στο νησί

Κορωνοϊός: Πόσα εμβόλια έφτασαν στην Κρήτη - Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Μεγάλη προσέλευση πολιτών για τα δωρεάν rapid test

Κρήτη

Πολιτισμός

Υβριδική Έκθεση για την Κρήτη στην Επανάσταση του 1821

Έκθεση Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 1η Αυγούστου, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο Ρέθυμνο, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών θα παρουσιάζει την υπαίθρια υβριδική Έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης "1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση", στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επετειακών δράσεων για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, 2 Αυγούστου, είναι προγραμματισμένη η απεγκατάσταση των 14 ανοικτών ξύλινων κατασκευών, που διαθέτουν σκίαστρα για την επίσκεψη κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας, και αυτόνομο σύστημα φωτισμού με ηλιακή ενέργεια για τις νυχτερινές περιηγήσεις.

Υβριδική Έκθεση Ιστορικου Μουσείου Κρήτης
Υβριδική Έκθεση Ιστορικου Μουσείου Κρήτης

Επόμενος σταθμός της Έκθεσης είναι ο Άγιος Νικόλαος, με τη σταθερή υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και τη συνεργασία του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι της πόλης, πλάι στο Μνημείο της Αρπαγής της Ευρώπης, από τις 6 ως και τις 30 Αυγούστου. Η ευέλικτη διάταξη των εκθεσιακών περιπτέρων στον Άγιο Νικόλαο θα προσφέρει τη δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και της άνετης κίνησης των επισκεπτών υπό συνθήκες φυσικού αερισμού, όπως έχει συμβεί στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

Το περιεχόμενό της Έκθεσης είναι θεματικά διαρθρωμένο, με αφετηρία τις προεπαναστατικές συνθήκες στην Κρήτη, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον κόσμο και κεντρικό άξονα τις λιγότερο γνωστές πτυχές της «επαναστατικής δεκαετίας» 1821-1830 του νησιού. Το υλικό της Έκθεσης - κείμενα, εικονογραφικό υλικό και περιεχόμενο των διαδραστικών εφαρμογών μέσω QR codes- αντλήθηκε κυρίως από τις Συλλογές και τα Αρχεία της ΕΚΙΜ /ΙΜΚ και το επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

banner
banner

Παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν την Έκθεση, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, οι απεικονίσεις Προσώπων της Επανάστασης στον δημόσιο χώρο (Ηράκλειο) και η δίγλωσση ιστορική ιστοσελίδα www.crete1821.gr στον κυβερνοχώρο.

Περισσότερες παράλληλες δράσεις, συνεδριακές και εκπαιδευτικές, ακολουθούν το φθινόπωρο στο Ηράκλειο, όπου επιστρέφει η υπαίθρια Έκθεση: η επιστημονική συνάντηση «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το διαδίκτυο, ξεναγήσεις για όλους και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επανάσταση 1821: Η ενδυμασία των αγωνιστών στην Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα (φώτο)

Ο ρόλος της Εκκλησίας της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821. Του Μανόλη Κ. Μακράκη*