Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Όλο το σχέδιο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε τουρίστες

Image
Τουρίστες
 clock 11:55 | 30/06/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές και στην Κρήτη βρίσκονται σε εγρήγορση για την πρωτόγνωρη κατάσταση που θα κληθούν να διαχειριστούν το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι η τουριστική επανεκκίνηση από αύριο Τέταρτη 1 Ιουλίου γίνεται με εξαιρετικά χαμηλή κυκλοφορία του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα θα εφαρμοσθούν τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασισθεί.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Λένα Μπορμπουδάκη περιέγραψε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση που ξένος επισκέπτης ένοικος ξενοδοχείου εμφανίσει συμπτώματα.

 

Πόσες κλίνες covid έχουν τα νοσοκομεία της Κρήτης

“Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε προχωρήσει σε μια πολύ καλή προετοιμασία για το άνοιγμα της σεζόν” τόνισε η κ.Μπορμπουδάκη επισημαίνοντας ότι στην Κρήτη έχουν αναπτυχθεί στα νοσοκομεία 328 κλίνες covid για μέτρια συμπτωματολογία ασθενών αλλά θα υπάρχει δυνατότητα να είναι πολλαπλάσιες εάν κριθεί απαραίτητο.

Για τις κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε ότι η 7η ΥΠΕ έχει προχωρήσει σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό όπου μπορεί να φτάσουν και τις 60 εάν χρειαστεί ακόμη και παραπάνω με πρόσθετη προμήθεια αναπνευστήρων που υπάρχουν στο υπουργείο.

 

Πως θα αντιμετωπίζεται ένα περιστατικό

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ εξήγησε τι θα συμβεί σε περίπτωση που εντοπισθεί πιθανό ύποπτο κρούσμα ή ασθενής με κορωνοιό:

“Εάν έχουμε κάποιο ταξιδιώτη ο οποίος διαμένει σε ξενοδοχείο και εμφανίσει συμπτώματα καλείται ο γιατρός με τον οποίο συνεργάζεται η μονάδα για να αξιολογήσει το περιστατικό,άρα η πρώτη διαχείριση γίνεται από τον γιατρό.

Ο γιατρός εφόσον εμπίπτει στο πρωτόκολλο ενημερώνει τον ΕΟΔΥ και γίνεται η διακομιδή του στο νοσοκομείο με το ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και όλα τα μέτρα προφύλαξης από το προσωπικό.

Εάν δεν χρειάζεται νοσηλεία λαμβάνει ο γιατρός το επίχρισμα το οποίο το στέλνει στο εργαστήριο.Εφόσον βγει θετικό τότε ο ασθενής μεταφέρεται στο ξενοδοχείο covid της περιοχής του και συνεχίζει τη διαμονή του σε καραντίνα 14 ημερών μαζί ενδεχομένως με την οικογένειά του. Παράλληλα θα ιχνηλατηθούν και οι στενές επαφές του”.

Κομβικό ρόλο σε όλο το σχεδιασμό θα παίξουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Κρήτης που έχουν λάβει την πιστοποίηση από τα σεμινάρια που έχουν παρακολουθήσει και διοργάνωσε η περιφέρεια σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου που θα βοηθήσουν σε οτιδήποτε αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα κληθούν να εφαρμόσουν.

 

Εντατικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου

Από 1ης Ιουλίου, και για τους επόμενους τρεις μήνες που έχει προσδιοριστεί η διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου, το πλαίσιο των ελέγχων αλλάζει και αυτοί που θα γίνονται στους τουρίστες θα είναι δειγματοληπτικοί. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Τουρισμού και της Πολιτικής Προστασίας, θα μπορούν να διενεργούνται σε ημερήσια βάση 6.000 με 8.000 «έξυπνοι» δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε τουρίστες.Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου 850 τεστ κάθε μέρα και στο αεροδρόμιο Χανίων 275.
 

"Έξυπνα" τεστ

Ο «έξυπνος» δειγματοληπτικός έλεγχος (μοριακός) που θα γίνεται στους επισκέπτες της χώρας από την Τετάρτη σε όλες τις επίσημες πύλες, χερσαίες, από θαλάσσης και αέρος, αποτελεί το τρίτο πλεονέκτημα - ουσίας και καινοτομίας κυριολεκτικά. Θα αξιοποιεί αλγοριθμικές μεθόδους και εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να εντοπίζει τους τουρίστες που πρέπει να ελεγχθούν επειδή έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί και να μεταφέρουν εν αγνοία τους επικίνδυνο ιικό φορτίο.

Βάση για τη λειτουργία του «έξυπνου» ελέγχου, άλλως smart testing, αποτελούν οι ηλεκτρονικές φόρμες Passenger Locator Form (PLF), τις οποίες θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά όλοι οι επισκέπτες της χώρας, με όποιο τρόπο κι αν ταξιδεύουν και από όποια πύλη εισόδου κι αν περνούν στην Ελλάδα.

Με αυτό τον τρόπο οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας θα έχουν σε ημερήσια βάση εικόνα για τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των τουριστών που πρέπει να ελεγχθούν και αναλόγως θα δρομολογούν τα τεστ σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαίους συνοριακούς σταθμούς. Οσοι τουρίστες υποβάλλονται σε έλεγχο θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν στο κατάλυμα που έχουν δηλώσει μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ.
 

Σε καραντίνα οι θετικοί

Οι τυχόν θετικοί στον κορωνοϊό θα μπαίνουν αμέσως σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών είτε στα ξενοδοχεία, είτε στα δωμάτια καραντίνας που ορίζονται κατά περίπτωση ξενοδοχείου. Το διάστημα αυτό θα είναι ανεξάρτητο με τις ημέρες παραμονής που είχαν δηλώσει ή προγραμματίσει για την περίοδο των διακοπών τους. Η τήρηση της καραντίνας θα ελέγχεται από την Πολιτική Προστασία και οι τυχόν παραβάτες θα καταβάλλουν πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Εφόσον ανακύψει ανάγκη νοσηλείας, αυτή θα παρασχεθεί σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σχέδιο Υγείας για τη νησιωτική χώρα, αλλά και το πλαίσιο περίθαλψης με βάση τη χώρα προέλευσης. Για παράδειγμα, για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπονται νοσηλεία και περίθαλψη, με τα έξοδα νοσηλείας να καλύπτονται από την Ελλάδα και να αποδίδονται στη συνέχεια από τη χώρα προέλευσης του επισκέπτη βάσει των σχετικών διακρατικών συμφωνιών.

 

Αναμένονται κρούσματα

Τα εισαγόμενα κρούσματα αναμένονται. Το κρίσιμο στοιχείο για τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές είναι να έχουν ταυτότητα και σαφή πηγή μετάδοσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έως και 20 «ορφανά» κρούσματα την ημέρα στην επικράτεια αποτελούν διαχείρισιμο σενάριο για το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο του τουρισμού.

«Πάνω από 20 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης θα θέσουν σε συναγερμό τους αρμόδιους, και πάνω από 50 σηματοδοτούν μια κατάσταση που βγαίνει εκτός ελέγχου»,λένε οι επιστήμονες.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Τον Ιούνιο, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, καταγραφόταν 1 θετικό εισαγόμενο κρούσμα ανά 2.000 επισκέπτες. Εάν υποτεθεί ότι η χώρα θα δεχτεί περίπου 5 εκατομμύρια επισκέπτες τη φετινή τρίμηνη τουριστική σεζόν, υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν έως και 2.500 θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες μέσα σε αυτό το διάστημα. Από αυτούς θα χρειάζονταν περί τους 375 νοσηλεία. Είναι ένας αριθμός ασθενών που θεωρείται διαχειρίσιμος με βάση τις δραστικές βελτιώσεις που έγιναν στο σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας, με προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, μέσα διακομιδής, ειδικές κάψουλες αρνητικής πίεσης κ.ά.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη της κ. Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis