Κρήτη

Κρήτη: Οι κόντρες θανάτου στους δρόμους και πως σκέφτονται οι νέοι

κόντρες μηχανάκια

Κοινό μυστικό για τους εφήβους των Χανίων αποτελούν οι κόντρες κάθε Παρασκευή και Σάββατο σε διάφορα σημεία της πόλης. Kόντρες που οδηγούν πολύ  συχνά σε ατυχήματα ακόμα και θανατηφόρα αλλά και που καλλιεργούν μια νοοτροπία ότι το να οδηγάς επικίνδυνα και ξεπερνώντας τα όρια σου είναι μαγκιά και εξυπνάδα και όχι κάτι που μαθηματικά κάποια στιγμή θα σε οδηγήσει σε κάποιο Νοσοκομείο στην καλύτερη περίπτωση!
Μια συζήτηση με δύο παιδιά του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων, είναι ενδεικτική τους πως σκέπτονται οι νέοι σήμερα και πως αντιδρούν μόλις μια εβδομάδα μετά από τρία τροχαία με 4 νεκρούς.

«ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ…»
Ο Γιάννης έχει μηχανή, φοράει κράνος, αλλά πάει και σε κόντρες και παρότι συγκλονίστηκε για το περιστατικό του θανάτου συμμαθητή του είναι πολύ ειλικρινής στη συζήτηση μαζί μας. Τον ρωτάμε για τροχαία ατυχήματα που γίνονται στις κόντρες.
«Είναι η κακιά στιγμή. Ότι δεν πρέπει να γίνονται κόντρες; Είναι και αυτό ένα θέμα. Για το αν θα πήγαινα να παρακολουθήσω τώρα κόντρα; Δεν ξέρω…  το να πας να δεις μια κόντρα  είναι ένα θέαμα, είναι μια διασκέδαση. Κόντρες, σούζες, να βγεις με πολλά χιλιόμετρα στο δρόμο, είναι μια διασκέδαση» μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Ανάλογες είναι οι απόψεις πολλών νέων, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι στις κόντρες που “στήνονται” με “φτιαγμένα” πολλές φορές μηχανάκια σε παράλληλους της εθνικής παρευρίσκονται πάνω από 100 άτομα!
Ρωτάμε τον Γιάννη αν μετά τα τόσα τροχαία δεν μπαίνει στο μυαλό των συμμετεχόντων σε αυτά ότι θα πρέπει να σταματήσουν να προκαλούν την τύχη τους οδηγώντας επικίνδυνα και χωρίς προφυλάξεις. «Το λες στην αρχή αλλά μετά από καιρό ξεχνιέται…» είναι η απάντηση του.

ΩΡΙΜΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
«Ούτε έχω πάει, ούτε θέλω να πάω σε καμία κόντρα» είναι τα κοφτά, ξεκάθαρα λόγια της Κατερίνας, μαθήτρια και αυτή στο 2ο ΕΠΑΛ. Γνώριζε παιδιά που χάθηκαν άδικα στην άσφαλτο, στεναχωριέται και προβληματίζεται.
«Πάνε κάθε Παρασκευή για κόντρες. Καταλαβαίνω ότι τα παιδιά που το κάνουν  είναι γιατί τους αρέσει να νιώθουν ότι τρέχει η αδρεναλίνη μέσα τους, η ταχύτητα κα. Όμως κανείς δεν σκέφτεται ότι μπορεί το κακό να συμβεί και σε εσένα και σε  δευτερόλεπτα να την “πατήσεις” και τότε δεν υπάρχει καιρός για δεύτερη σκέψη. Πάντα γενικά ήμουν της λογικής ότι δεν οδηγάς όταν πίνεις, δεν   μπαίνεις   σε αυτοκίνητο που οδηγάει κάποιος που έχει πιει, δεν οδηγάς επικίνδυνα. Πόσοι έχουν αυτή τη λογική; Σε ποσοστό 70% τα αγόρια σε σχολεία όπως το δικό μας σκέφτονται διαφορετικά. Στο σχολείο μας υπάρχουν ειδικότητες για μηχανικούς αυτοκινήτων κτλπ. Και έτσι πολλά παιδιά ξέρουν να φτιάχνουν τα μηχανάκια τους να πηγαίνουν πιο γρήγορα και να τα μετασκευάζουν» είναι τα λόγια της νεαρής κοπέλας που προσπαθεί να εξηγήσει  το πάθος των νέων της ηλικίας της με την ταχύτητα και της επικίνδυνες επιλογές τους.

“ΦΙΓΟΥΡΑ” ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου νεαροί κάνουν… επίδειξη των “πειραγμένων” δικύκλων τους, αναρτώντας παράλληλα βίντεο από κόντρες. Μέσα από αυτές τις σελίδες μάλιστα κλείνονται πολλές φορές τα ραντεβού που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία. Αντίστοιχα πολλά είναι και τα βίντεο που αναρτούνται στο youtube, με τους ανήλικους οδηγούς να συμμετέχουν σε αυτοσχέδιους αγώνες, χωρίς κράνη και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Κρήτη

Ηράκλειο

e-ΕΦΚΑ: Έναρξη λειτουργίας νέας τοπικής διεύθυνσης Β΄ Ηρακλείου

ΕΦΚΑ

 Στη σύσταση νέων τοπικών διευθύνσεων, με την κατάργηση των παλαιών δομών και ενσωμάτωσή τους στις νέες τοπικές, προχωράει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, έχοντας θέσει ως άμεση προτεραιότητα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών, την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους και την επιτάχυνση της έκδοσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

   Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επιτυγχάνεται ενιαίος τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, καθώς και σημαντική εξοικονόμηση πόρων, μέσω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων.

   Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας, από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, δύο νέων τοπικών διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ για το μήνα Απρίλιο ως ακολούθως:

   1) Της τοπικής διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Δ΄ Βορείου Τομέα Αθήνας, με έδρα το Αμαρούσιο (οδός Χατζηαντωνίου 15 και Χατζηαντωνίου 18, ΤΚ 15124, Αμαρούσιο). Από την εν λόγω οργανική μονάδα του φορέα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων των δήμων Αμαρουσίου και Λυκόβρυσης-Πεύκης της περιφερειακής ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την τοπική διεύθυνση, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (td.dvtath@efka.gov.gr) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών: 210-8129228, 210-8129242, 210-8129265, 210-8129264, 210-8129203.

   2) Της τοπικής διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Β΄ Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο (οδός Σταδίου 35Γ/ΤΚ 71601, Νέα Αλικαρνασσός). Από την εν λόγω οργανική μονάδα του φορέα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος Ηρακλείου του Δήμου Ηρακλείου της δημοτικής ενότητας Νέας Αλικαρνασσού του Δήμου Ηρακλείου και των Δήμων Βιάννου, Μίνωα Πεδιάδας και Χερσονήσου της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την τοπική διεύθυνση, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (td.biraklio@efka.gov.gr) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών: 2810246469, 2810246460.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: "Θύελλα" από τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ - Ζητά πίσω την έκταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου

Κρήτη - κορωνοϊός: Αύξηση στις νοσηλείες και στους διασωληνωμένους

Γεννηματά: Μην ξοδεύουμε την πολιτική μας ενέργεια σε πασαρέλα προαναγγελίας υποψηφιότητων