Κρήτη

Κρήτη: Οι καλλιέργειες στο έλεος της κλιματικής αλλαγής

χαλάζι

Επί τάπητος θα τεθεί το «καυτό» πρόβλημα των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή στις καλλιέργειες, με έμφαση στην ελαιοκαλλιέργεια, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης παρουσία εκπροσώπων της Ομάδας Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, του ΓΕΩΤΕΕ, της Περιφέρειας κι άλλων φορέων της Κρήτης.
 
Όπως δήλωσε στο «Ράδιο Κρήτη» και την Ελένη Μπουρμά, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας, ενώ θα παρουσιαστούν και νέα στοιχεία για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γύρω από τη δακοκτονία.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, θα υπάρξουν αλλαγές στον σχεδιασμό για τη δακοκτονία, με την ελπίδα ότι θα ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου για βελτιωτικές κινήσεις ενώ τα νεώτερα αναμένονται περί τα τέλη Μαρτίου με την αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη δακοκτονία στις ελιές.
 
Σε σχετική επιστολή του, ο Υπουργός, όπως έχει ήδη μεταδώσει το «Ράδιο Κρήτη» επισήμανε ότι έχει έτοιμο το προσχέδιο νόμου για το οποίο οι συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και με τους αρμόδιους φορείς, θα ολοκληρωθούν έως 30 Ιανουαρίου και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, στο τραπέζι θα πέσει και το αίτημα των παραγωγών – στα πρότυπα αποζημίωσης των κτηνοτρόφων αλλά και των ροδακινοπαραγωγών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας – για την DE MINIMIS αποζημίωση, μετά τη μεγάλη ζημιά στις ελιές, έως και κατά 50%, με τη συζήτηση να «φουντώνει» για το ύψος της αποζημίωσης ανά δέντρο, ένα θέμα που πριν από καιρό είχε αναδείξει σε εκτενές ρεπορτάζ του το ekriti.gr στις 12 Δεκεμβρίου 2018.
 
 

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Στο νοσοκομείο ποδηλάτης μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο

ποδήλατο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στις 08.00 το πρωί, στα Χανιά, μετά από τη σύγκρουση ΙΧ αυτοκινήτου με ένα ποδήλατο.

Ο ποδηλάτης τραυματίστηκε και διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης.

Το τροχαίο έγινε στη συμβολή των οδών Αναπαύσεως και Εφέδρων Πολεμιστών ενώ τα αίτια ερευνά η Τροχαία Χανίων.