Κρήτη

Κρήτη: Μαντινάδες εμπνευσμένες... από τον κορωνοϊό

μαντινάδα κορωνοϊός

Η κρητική μαντινάδα διακρίνεται για την ιδιάζουσα έκφραση, το μεστό της φράσης και αντανακλά τα αισθήματα, τη σκέψη και τη ζωή του κρητικού λαού.

Ως μέσο αυθόρμητης κυρίως λαϊκής έκφρασης, αντλεί τη θεματολογία της από παντού! Είτε ως φιλοσοφία, είτε εκφράζοντας παράπονο, πόνο, χαρά, ευφημία, έπαινο, προσταγή, ενθάρρυνση και άλλα, η μαντινάδα συνοδεύει τους Κρητικούς σε όλες τους τις στιγμές, στις εκδηλώσεις και εκφράσεις, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Ακόμα και στην πανδημία, η δημιουργικότητα των Κρητικών δεν λείπει! Με θάρρος και κουζουλάδα, με σύνεση και φρονιμάδα, στις μαντινάδες αποτυπώνεται η προσωπική και η συλλογική εμπειρία. Αυτή τη δημιουργικότητα και το ταλέντο των Κρητικών, επιζητεί η Συλλογή Μαντινάδων να αναδείξει...

Η τεχνική αξιολόγηση και θεματολογική ταξινόμηση των μαντινάδων θα γίνει από ειδική επιτροπή που θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας. Η δημοσιοποίηση των μαντινάδων στο ευρύ κοινό θα προγραμματιστεί λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας και την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης της.

Κάθε δημιουργός μπορεί να συμμετάσχει με το πολύ τρείς (3) μαντινάδες. Για πληροφορίες επικοινωνείτε με το ΚΟΙΠΟΔΙ στα τηλέφωνα 6974883401, 6948311080

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΩΝ: 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετέχουν αφού συμφωνήσουν με τους εξής όρους:

1) Οι μαντινάδες θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και να αντλούν τη θεματολογία τους από την πανδημία εξαιτίας του Κορωνοϊού .

2) Οι μαντινάδες θα πρέπει να είναι, γραμμένες στην κρητική ντοπιολαλιά, δεκαπεντασύλλαβη, ομοιοκατάληκτη.

3) Οι μαντινάδες που θα κατατεθούν έχουν στόχο την ανάδειξη της κρητικής γλώσσας, της μαντινάδας, των κρητικών δημιουργών / την προβολή και προώθηση του πολιτισμού της Κρήτης με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο και μέσο, ατελώς για το κοινό σε διεθνές επίπεδο.

4) Οι μαντινάδες μπορεί να είναι χειρόγραφες ή δακτυλογραφημένες και θα πρέπει να συνοδεύονται από ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

«καταθέτω στο ΚΟΙΠΟΔΙ για τη Συλλογή Κρητικών Μαντινάδων τις επισυναπτόμενες μαντινάδες (_αριθμό_) οι οποίες είναι δημιούργημα μου, είναι πρωτότυπες και μου ανήκουν και επιτρέπω να χρησιμοποιηθούν για την ανάδειξη της κρητικής γλώσσας, της μαντινάδας, των κρητικών δημιουργών / για την προβολή και προώθηση του πολιτισμού της Κρήτης ατελώς για το κοινό σε διεθνές επίπεδο».

Στην Υ.Δ. θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία με τα στοιχεία του δημιουργού.

Το ΚΟΙΠΟΔΙ ευχαριστεί ιδιαιτέρως: τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτισμού & Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας Κρήτης Κωνσταντίνο Φασουλάκη και τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών για την αιγίδα που παρέχουν στην πρωτοβουλία δημιουργίας της Συλλογής Κρητικών Μαντινάδων με έμπνευση από την πανδημία και καλεί τους δημιουργούς από όλον τον κόσμο να συμμετέχουν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Χιλιάδες κυβικά από το φράγμα Αποσελέμη "ξεδιψούν" εν μέσω καύσωνα ολόκληρες περιοχές

Κρήτη: Μήνυμα από το 112 στους πολίτες για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (φώτο)

Δήμος Ηρακλείου: Αντιδράσεις για την ΑΕ και τους παχυλούς μισθούς των στελεχών της

Κρήτη

Ηράκλειο

Βουλή: Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση Μαμουλάκη για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Βίντεο)

Χάρης Μαμουλάκης

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Χάρη Μαμουλάκη, για το θέμα του ΒΟΑΚ και των διοδίων που θα συνοδεύουν την κατασκευή του.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής επισημαίνει τα εξής:

Ασκώντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ (!) και υπερασπιζόμενος την επιβολή διοδίων για όλους, απάντησε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών στην Επίκαιρη Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για τον ΒΟΑΚ.

«Για μια ακόμη φορά, οι κυβερνώντες υποτιμούν τη νοημοσύνη των κατοίκων της Κρήτης. Συνεχίζουν όσα ξεκίνησαν για τον ΒΟΑΚ από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προσθέτουν διόδια για όλους και παράλληλα, ασκούν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ!» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτό που ξεκάθαρα αποδεικνύεται, είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι η Κυβέρνηση των αποκλεισμών. Αποκλείουν τους πολίτες της Κρήτης από τον ΒΟΑΚ επιβάλλοντας πανάκριβα διόδια, όπως ακριβώς αποκλείουν και την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου από τη διαχείριση της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, που εν κρυπτώ ενέταξαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Λειτουργούν αλαζονικά και με υπεροψία. Αυτή η συμπεριφορά, δεν θα μείνει αναπάντητη από τους πολίτες της Κρήτης. Η στιγμή του δικού τους αποκλεισμού, πλησιάζει.».

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης της ΝΔ τον Μάιο του 2021, όπου επιβεβαιώθηκε ότι με καθυστέρηση δυο περίπου ετών, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει όσα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη όμως διοδίων για όλους. Στη συνέχεια, αφού καυτηρίασε την απουσία σχεδιασμού για το τμήμα του ΒΟΑΚ Αγίου Νικολάου - Σητείας, ανέδειξε τις ασάφειες αλλά και το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό του έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ ευρώ και ζήτησε για μια ακόμη φορά, αναλυτική ενημέρωση για τον επιμερισμό των ποσών χρηματοδότησης ανά τμήμα του. Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση και για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, για το πότε αναμένεται να προσδιοριστεί η χάραξή του, καθώς και ποια θα είναι η σχεδιαζόμενη αρχιτεκτονική του διαγωνισμού.

Κατά την απάντησή του ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αφού ανέφερε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη χάραξη για τον ΒΟΑΚ, προχώρησε, επιτέλους, στην επί της ουσίας απάντηση για τις ενισχύσεις ανά τμήμα του έργου. Ειδικότερα, όπως δήλωσε, το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος (προϋπολογισμού 1,32 δισ) θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με 600 εκ. από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Χερσόνησος – Νεάπολη (προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ) με 80 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος εξολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη τελικό κόστος, υπολογίζεται όμως ότι θα υπερβεί τα 300 εκ. ευρώ.

Κατά τη δευτερολογία του ο Χάρης Μαμουλάκης, κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Υφυπουργού για την χάραξη, καταθέτοντας στα πρακτικά έκθεση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, από την οποία αποδεικνύεται ότι, ενώ ζητήθηκε η γνώμη του Επιμελητηρίου, δεν προσκομίστηκε ποτέ από την πλευρά του Υπουργείου η προμελέτη αποχέτευσης - αποστράγγισης των ομβρίων, η προμελέτη των τεχνικών με τον έλεγχο της υδραυλικής επάρκειάς τους και ο έλεγχος της υδραυλικής επάρκειας των τεχνικών γεφυρών, που αποτελεί ουσιώδη λόγο περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επεσήμανε επίσης και δήλωση της μελετητικής εταιρείας, η οποία αποποιείται των ευθυνών της ως προς την ακρίβεια των υποβάθρων, καθώς και οι παραπομπές σε άλλες μελέτες που δε διατέθηκαν.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των διοδίων. «Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα, Κύπρος. Επτά νησιωτικές περιοχές στην Ε.Ε., όπου σε καμία εξ αυτών δεν απαιτήθηκε από τους πολίτες να καταβάλλουν διόδια στο νησί τους. Γιατί; Επειδή υπάρχει νόρμα περί νησιωτικότητας, μια σαφέστατη ντιρεκτίβα της Κομισιόν, που προστατεύει της περιοχές αυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΑΚ: Παράταση στην διαβούλευση για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

ΠΕΔ Κρήτης: Νέα παρέμβαση για τον ΒΟΑΚ

Αγαπάκης στο Ράδιο Κρήτη: Τα "θολά" σημεία του ΒΟΑΚ και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται

 

 

ESPA BANNER