Κρήτη

Κρήτη: Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις ενόψει της επίσκεψης Πομπέο

Μάικ Πομπέο

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, ενόψει της επίσκεψης στη Βάση της Σούδας, του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο:

Τις επόμενες μέρες επισκέπτεται τη χώρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Πομπέο με ιδιαίτερο σταθμό της επίσκεψης τη βάση της Σούδας.

Η επίσκεψη γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία για την έκβαση του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας- Τουρκίας. Στόχος της επίσκεψης να αξιοποιήσει αυτόν τον (αντιδραστικό και επικίνδυνο για τους λαούς) ανταγωνισμό για την απώθηση της Ρωσίας και τη συνολική υπηρέτηση των σχεδίων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ΗΠΑ- ΡΩΣΙΑΣ- ΓΑΛΛΙΑΣ- ΚΙΝΑΣ- ΑΓΓΛΙΑΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ πυκνώνει τα σύννεφα του πολέμου στην περιοχή. Η εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια γεννά θανάσιμους πολεμικούς κινδύνους για το λαό που μόνο συμφέρον του και επιτακτική ανάγκη είναι η επιδίωξη σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης με όλους τους γύρω λαούς. Όρος γι’ αυτό είναι η μαζική λαϊκή εναντίωση στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο και στους τυχοδιωκτισμούς της ντόπιας αστικής τάξης.

Οι ιμπεριαλιστές είναι εμπρηστές του πολέμου και της καταστροφής χωρών και λαών. Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες. Αναγκαίο είναι το μέτωπο των λαών ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τους αστικούς τυχοδιωκτισμούς.

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καλεί συλλογικότητες, οργανώσεις και κάθε αγωνιστή του αντιπολεμικού και μαζικού κινήματος της πόλης σε ανοικτή σύσκεψη την Τετάρτη 23-9-2020 στις 7.00μ.μ. στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών για τη διοργάνωση κινητοποίησης ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο.

Κρήτη

Ηράκλειο

Αρκαλοχώρι - Σεισμός: Οι αυθαίρετες προσθήκες στα κτίρια προκάλεσαν την κατάρρευση

Ζημιές σε κτίριο

Την κατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι αλλά και σε οικισμούς όπως το Χουμέρι περιέγραψε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο κ.Κωνσταντίνος Σπυράκος που επισκέφθηκε Παρασκευή και Σάββατο την περιοχή.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο κ. Σπυράκος έκανε λόγο για σοβαρότατες βλάβες στα κτίρια ακόμη και νεότερης κατασκευής ιδιαίτερα στην τοιχοποιία ενώ επεσήμανε ότι οι μετασεισμοί επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των κτιρίων.

Παράλληλα ο καθηγητής στην αυτοψία που έκανε σε κτίρια του Αρκαλοχωρίου αλλά και αλλού διαπίστωσε ότι πολλές κατασκευές έχουν γίνει πρόχειρα, αναφερόμενος σε κτίσματα νεότερης κατασκευής πάνω σε παλιά χωρίς την απαιτούμενη στήριξη γεγονός που επιδείνωσε τις ζημιές που υπέστησαν.

Ίσως πολλά από αυτά δεν είναι πλέον κατοικήσιμα ούτε επιδέχονται επιδιόρθωσης ενώ σε άλλα θα πρέπει να γίνει σωστή μελέτη από μηχανικό για να αποκατασταθούν σωστά.

Γενικότερα όλες οι κατασκευές, είπε ο κ.Σπυράκος, πρέπει να ενισχυθούν ιδιαίτερα όσα κτίρια είναι προ του 1985 ενώ όσα έχουν κατασκευαστεί με τον αντισεισμικό κανονισμό ίσως να έχουν πρόβλημα μόνο την τοιχοποιία.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη θέση που βρίσκεται το κάθε κτίριο σε σχέση με μια σεισμική δόνηση.

Οι αυθαίρετες προσθήκες, σημείωσε είναι και οι πιο επικίνδυνες για κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού και τέτοιες υπήρχαν πολλές στο Αρκαλοχώρι.

Παράλληλα, κάλεσε τους ιδιοκτήτες να προχωρούν σε αποκατάσταση του κτιρίου τους, με βάση τη μελέτη μηχανικού, καθώς εάν η όποια επέμβαση γίνει χωρίς μελέτη τότε θα είναι δύσκολη η μεταβίβασή του.

Όσον αφορά τα μνημεία και με την ιδιότητα του μέλους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είπε μετά την επίσκεψή του ότι επιδέχονται αποκατάστασης και ότι πρόκειται κυρίως για 10 ναούς και παλιά αρχοντικά.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θέμα συζήτησης ο ξυλοδαρμός για το κρέας

Ηράκλειο: Τους πέταξε κροτίδα και τους απείλησε με ρόπαλο!

ESPA BANNER