Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Δασικοί χάρτες: Πως θα αποδείξουν οι Κρητικοί ότι είναι ιδιοκτήτες της γης τους

Image
Δασικοί χάρτες
 clock 10:40 | 21/07/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση μέρους των προβλημάτων που δημιούργησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη κινείται η τροπολογία που είδε το φως της δημοσιότητας κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με τον Περιφερειακό σύμβουλο και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για να λύσει όλα τα ζητήματα, Νίκο Σκουλά.

Ο κ.Σκουλάς ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ότι οι νέοι δασικοί χάρτες ανέδειξαν τις ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών στην Κρήτη που δεν υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου και δεν έλαβε υπόψη την ιδιαιτερότητα της Κρήτης.

Αυτό θα προσπαθήσει να επιλύσει η ρύθμιση αυτή με την οποία τροποποιείται η δασική νομοθεσία και ορίζεται η διαδικασία για την διοικητική αναγνώριση της κυριότητας ή άλλων εμπράγματων δικαιωμάτων σε δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις στο νησί ενώ θα λαμβάνει υπόψη και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ κάτι που δεν έγινε στην ανάρτηση με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τους Κρητικούς που είδαν ξαφνικά ελαιοκαλλιέργειες να χαρακτηρίζονται δάση.

Αποφεύγουν δικαστήρια και έξοδα

Να σημειωθεί ότι το δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε όλα τα δάση, τις δασικές αλλά και της χορτολιβαδικές εκτάσεις. Στις περιοχές όμως που δεν υπάρχει το τεκμήριο της κυριότητας, η απόδειξη των ισχυρισμών του, στα πολιτικά δικαστήρια είναι αδύναμη με αποτέλεσμα τις υποθέσεις να κερδίζουν κατά κανόνα οι ιδιώτες. Μέσα όμως από μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης, η επίλυση των ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων του ελληνικού δημοσίου με τους ιδιώτες στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων αλλά και των υπηρεσιών του δημοσίου από πλήθος υποθέσεων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Ένα συμβούλιο σε όλη την Κρήτη

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται τουλάχιστον τέσσερα Συμβούλια Ιδιοκτησίας σε περιοχές ανάμεσά τους και στο Ηράκλειο ενώ σύμφωνα με τον κ.Σκουλά ίσως στην Κρήτη να συγκροτηθεί και άλλο συμβούλιο εάν αυτό απαιτηθεί για την διοικητική αναγνώριση εκ μέρους του δημοσίου της κυριότητας σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών αυτών.

Σε κάθε συμβούλιο συμμετέχει πάρεδρος του νομικού συμβουλίου του κράτους, ως Πρόεδρος, ο Προϊστάμενος της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας με ένα αναπληρωτή του και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών της έδρας του Συμβουλίου.

Απαραίτητα τα τοπογραφικά

Τα συμβούλια αυτά θα επιλαμβάνονται της αναγνώρισης της κυριότητας βάσει νόμιμα μεταγεγραμμένων τίτλων ιδιοκτησίας συνοδεία όπως απαραίτητα σύμφωνα με τον κ.Σκουλά, τοπογραφικών διαγραμμάτων, στα οποία θα αποτυπώνεται η επίδικη έκταση με την συνδρομή και άλλων δημόσιων υπηρεσιών όπου κριθεί χρήσιμο για ασφαλή κρίση.

Παράλληλα με την τροπολογία επανακαθορίζονται οι περιπτώσεις για τις οποίες το ελληνικό δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας και αυτές είναι: Πρώτον, εφόσον δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ενώ οι διεκδικούντες την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν συνταχθεί, το αργότερο μέχρι την 1 Ιουλίου του 2001 και με προυποθέσεις λαμβάνεται υπόψη και η χρησικτησία.

Εκκρεμούν ζητήματα που απαιτούν λύση

Παράλληλα όπως είπε αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προστασία του περιβάλλοντος, με αφορμή την επίλυση και άλλων ζητημάτων για τα οποία είχε δεσμευτεί ο υπουργός Περιβάλλοντος κ.Σκρέκας κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη ώστε να λυθούν και άλλα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τους δασικούς χάρτες όπως ο χαρακτηρισμός εκτάσεων με ασπαλάθους χορτολιβαδικές εκτάσεις κ.α, ως δάση.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - Λογιστές: Ο φόρτος εργασίας οδηγεί σε παραιτήσεις και ...απεργία!

Κρήτη: Μια ανάσα από τις 100 οι νοσηλείες με κορωνοϊό!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis