Κρήτη

Σκρέκας στο Ράδιο Κρήτη: "Ναι" σε όλα τα αιτήματα των αγροτών για τους δασικούς χάρτες

κώστας σκρέκας

Ξεκάθαρος και σαφής ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, αναφορικά με το “καυτό” θέμα των δασικών χαρτών, που οδήγησαν αγρότες και κτηνοτρόφους σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες, προσωρινά έληξαν.

Ο Υπουργός, σήμερα, έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν τους πολίτες και τόνισε πως θα δοθούν οριστικές λύσεις με τους διορθωμένους χάρτες στα προβλήματα με τα πρόδηλα σφάλματα, ενώ προστατεύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, “παγώνει” η διαδικασία των ενστάσεων.

“Οι χάρτες θα ολοκληρωθούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί”, είπε ο Υπουργός αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω παράταση, πέραν δηλαδή των 6 μηνών.

“Δεν θα στείλουμε τους πολίτες στα δικαστήρια να ταλαιπωρηθούν. Οι δασικοί χάρτες δεν επεμβαίνουν στο ιδιοκτησιακό, φέρνουμε ρύθμιση για να λύσουμε το πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κατανοεί την ανησυχία του κόσμου και σέβεται τον αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων.

Για τα πρόδηλα σφάλματα με κτίσματα που χαρακτηρίζονται εν μέρει δασικά, όπως άλλωστε και αγροτικές εκτάσεις, δρόμοι αλλά και παραλίες, ο Υπουργός επισήμανε ότι δεν απαιτείται πλέον καμία ενέργεια από τον πολίτη για τη διόρθωση σφαλμάτων, καθώς το Υπουργείο φέρνει σχετική ρύθμιση.

Αναφέρθηκε στους δασωμένους αγρούς με πρώην αγροτικές εκτάσεις που έχουν δασωθεί και βαρύνονται με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και στο θέμα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις χωρίς πράξεις της διοίκησης που βρίσκονται σε έωλο νομικό καθεστώς, και κατ’ επέκταση μελλοντικά θα διεκδικηθούν από το κράτος και ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα, ενώ θα πρέπει προστατεύει το Δημόσιο από τους καταπατητές.

Αναφορικά με το θέμα της κυριότητας του Δημοσίου, η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων ενώ ο Υπουργός επισήμανε ότι οι δασικοί χάρτες προηγούνται του Κτηματολογίου, το οποίο λογικά θα πάρει παράταση...

Για τους ασπάλαθους, που έχουν ανάψει “φωτιές” στην Κρήτη, με περιοχές που χαρακτηρίστηκαν δασικές, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το 2018 το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών εξαίρεσε τα φρύγανα από τη δασική βλάστηση αλλά όχι τους ασπάλαθους ενώ πλέον στο δρόμο του αποχαρακτηρισμού βρίσκονται και οι ασπάλαθοι, θέμα για το οποίο επίσης θα υπάρξει ρύθμιση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται δυσκολία των πολιτών να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις και η ρύθμιση που προωθείται θα δίνει απαντήσεις και σε αυτό, ενώ επισήμανε με νόημα ότι “Οι χάρτες θα ολοκληρωθούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί” αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω παράταση, πέραν δηλαδή των 6 μηνών που έχουν ανακοινωθεί.

Ο Υπουργός κάλεσε αγρότες και κτηνοτρόφους να μην ανησυχούν και να περιμένουν τα νεώτερα, ενώ το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται, για το λόγο αυτό, στην Κρήτη όπου θα έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ελένη Μπουρμά

Ακούστε τη συνέντευξη του Υπουργού Κώστα Σκρέκα στο Ράδιο Κρήτη:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Πήγαν τα πρόβατα για βοσκή και βρήκε τον αδελφό του νεκρό

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε κτηνοτρόφο για τη φωτιά

Κρήτη - κορωνοϊός: "Καμπάνα" σε ιδιοκτήτρια καφενείου - Σέρβιρε στις 11 το βράδυ

Κρήτη

Κρήτη - Κλιματική Αλλαγή: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Περιφέρειας

κλιματική αλλαγή

Η ανάπτυξη στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί Εθνική και Περιφερειακή υποχρέωση, που απορρέει από τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC, 1992), τη Συμφωνία του Παρισιού και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ.

Η Περιφέρεια Κρήτης πρόσφατα ολοκλήρωσε, τη Μελέτη του "Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κρήτης" η οποία αποτελεί τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, με βασικό στόχο τη μείωση της ευπάθειας της Περιφέρειας στις επιπτώσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τη θωράκισή της έναντι αυτής.

Το έργο της εκπόνησης του ΠΕΣΚΠΑ, οι προδιαγραφές και το ειδικότερο περιεχόμενο του οποίου εξειδικεύονται από την Υπουργική Απόφαση με αριθ. 11258/2017 (ΦΕΚ 873/τ.Β/16-03-2017), έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης, άξονας προτεραιότητας 2 «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» με τίτλο δράσης «Δράση 5.b.4: Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) Κρήτης». 

Για την εκπόνηση της Μελέτης αυτής έχει εργαστεί μία ομάδα 22 εμπειρογνωμόνων από την πλευρά της κοινοπραξίας του αναδόχου και αντίστοιχα από την πλευρά της Περιφέρειας μία δεκαμελής Επιτροπή Παρακολούθησης, σε συνεργασία με μία 14μελή ομάδα εργασίας από δεκατέσσερις καθηγητές και ερευνητές του ΙΤΕ, Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου του νησιού, που υποστηρίζουν, αμισθί, το έργο αυτό της Περιφέρειας.  

Κατά την εκπόνηση της Μελέτης εκτιμήθηκαν οι αλλαγές που πρόκειται να συμβούν τις επόμενες δεκαετίες στην Περιφέρεια και καθορίστηκαν 14 βασικοί τομείς που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Στη συνέχεια προσδιορίστηκαν και ιεραρχήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τα επόμενα 5 έως και 15 χρόνια, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος τους, σε επίπεδο στρατηγικής. Παράλληλα το ΠΕΣΠΚΑ μέσα από αυτή τη διαδικασία προβλέπει την ενδυνάμωση των δομών της Περιφέρειας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης τόσο του ίδιου του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής όσο και της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ένας από τους βασικούς στόχους του ΠΕΣΠΚΑ, είναι να εμπλέξει την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους σε ένα διάλογο με στόχο να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, ώστε να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την προσαρμογή. Ήδη η Περιφέρεια έχει πραγματοποιήσει, εκτεταμένη διαβούλευση για τα "Μέτρα και Δράσεις" προσαρμογής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης του ΠΕΣΠΚΑ, με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε σχέση με τις προτάσεις της Μελέτης. Παρόλο που αυτή η διαδικασία έγινε διαδικτυακά λόγω COVID-19, είχε θετικά αποτελέσματα και υπήρξαν αρκετές προτάσεις που λειτούργησαν βελτιωτικά στο πόνημα της Μελέτης. 
 
Σήμερα το ΠΕΣΠΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία της οριστικής διαβούλευσης όλης της Μελέτης του, όχι μόνο με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά με ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσους ενδιαφέρονται να εκφράσουν άποψη. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία να προηγηθεί, προκειμένου στη συνέχεια η Περιφέρεια να προχωρήσει στην  οριστική έγκριση του ΠΕΣΠΚΑ μέσα από τα συλλογικά της όργανα.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη του ΠΕΣΠΚΑ θα αποτελέσει οδηγό για την Περιφέρεια και θα επιτρέψει στους αρμόδιους φορείς την προπαρασκευή και ωρίμανση όλων των έργων, τα οποία σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επιτυχή ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο για το ΕΣΠΑ (2021 – 2027).
 
Ως εκ τούτου, από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στο ευρύ κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, το περιεχόμενο του κεφαλαίου 8 της Μελέτης, με τίτλο "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ", το οποίο αποτελεί την ουσιαστική σύνοψη όλων των κεφαλαίων της Μελέτης του ΠεΣΠΚΑ Κρήτης. 
 
Το "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ" έχει αναρτηθεί στο site της Περιφέρειας στη θέση «Σημαντικές Δράσεις». Μπορείτε επίσης να το βρείτε στον μόνιμο σύνδεσμο Dropbox:
 https://www.dropbox.com/s/7kiaqpmkwjjggqt/Paradoteo_8_PeSPKA_Crete_upd_2...
 
Παρακαλούμε οι προτάσεις και οι απόψεις των πολιτών και των φορέων, να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Δ/νση ΠΕΧΩΣ της Περιφέρειας Κρήτης, μέχρι την 10 Ιουνίου 2021, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
d.pexws@crete.gov.gr
kargaki@crete.gov.gr 
a.sakalis@enviroplan.gr  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"SafeCrete.gr": Η πύλη της Περιφέρειας Κρήτης για την κλιματική αλλαγή

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία

Η Κρήτη επηρεάζεται από την αύξηση θερμοκρασίας στην Αν. Μεσόγειο