Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη - αγρότες: Γιατί κινδυνεύουν οι αποζημιώσεις για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής

Image
δάκος
 clock 12:38 | 17/12/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Την άποψη ότι ο φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από την επιτροπή που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις των αγροτών της Κρήτης λόγω εκτεταμένων ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες το 2019 περιέχει θέσεις οι οποίες στρέφονται ξεκάθαρα κατά του σκοπού για τον οποίο συντάχθηκε η έκθεση αυτή, εξέφρασε ο σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου κ.Βασίλης Φρανζτολάς μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.

Τα λάθη της έκθεσης των ειδικών

Ο κ. Φραντζολάς υποστήριξε ότι η έκθεση αντί να τεκμηριώνει τα πραγματικά αίτια της καταστροφής της παραγωγής εξαιτίας των επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή και των κατ’ ακολουθίαν έντονων καιρικών φαινομένων που ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου ώστε να αξιωθεί αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από την Ε.Ε, επικεντρώνεται στο γλοιοσπόριο και μάλιστα επιρρίπτει και ευθύνες στους παραγωγούς για άγνοια στην καταπολέμησή του.

Λάθος να καταλογίζονται ευθύνες στους αγρότες

Με λίγα λόγια επισημαίνεται ότι, οι ζημιές από το γλοιοσπόριο στην Κρήτη κατά την περίοδο του 2019, οφείλονται σε ένα ποσοστό και στην άγνοια αναγνώρισης και αντιμετώπισής του από τους παραγωγούς, αφού γιαυτούς ήταν ένας άγνωστος, μέχρι τότε, εχθρός”

 “Είναι δυνατόν, αναρωτιέται ο κ.Φρανζτολάς, να ισχυρίζεται η Επιτροπή ότι είναι ευθύνη των παραγωγών η αντιμετώπιση των ασθενειών στους ελαιώνες ;  μήπως είναι καθήκον και ευθύνη των γεωπόνων ; Η Π.Ε. Κρήτης έχει υποχρέωση να απαντήσει στο ερώτημα πόσοι γεωπόνοι υπηρετούν στην Περιφέρεια, τις ΔΑΟΚ, και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ο παραπάνω «εύκολος» ισχυρισμός και τελικά η επίρριψη ευθύνης στους παραγωγούς προσβάλλει βάναυσα και τους ελαιοπαραγωγούς αλλά και τους ενεργούς γεωπόνους της Κρήτης” καταλήγει η επισήμανση.

Δεν ευθύνεται το γλοιοσπόριο για την καταστροφή

Την ίδια ώρα καταρρίπτεται αυτή η έκθεση περί καταστροφής των ελαιοκαλλιεργειών από το γλοιοσπόριο και από τα όσα δήλωσε στην ίδια εκπομπή ο ερευνητής του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ.Μαρκάκης, ο οποίος είπε εμφατικά ότι η καταστροφή οφείλεται μόνο στο δάκο και κάποιους άλλους μύκητες που έπληξαν τις καλλιέργειες και ότι μόνο ένα δείγμα γλοιοσπορίου βρέθηκε σε ένα ελαιώνα στην περιοχή της Φοινικιάς Ηρακλείου.

"Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας"

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Έκθεσης  ότι την εποχή της πληθυσμιακής έκρηξης του δάκου οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του εντόμου είχαν ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα της δακοκτονίας είχε περατωθεί ο κ.Φρανζτολάς ασκεί δριμεία κριτική τονίζοντας ότι από μόνης της η παραπάνω φράση αποτελεί την ταφόπλακα των τυχόν οικονομικών διεκδικήσεων των αγροτών.

“Δεν είναι δυνατόν ένα «κράτος» να επικαλείται ότι « εμείς εκείνη την κρίσιμη εποχή είχαμε…. ολοκληρώσει και απλά παρακολουθούσαμε  το πρόβλημα» λέει ο κ.Φραντζολάς.

Τα δείγματα του δάκου συλλέχθηκαν μετά την καταστροφή

Τέλος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι άργησε η συλλογή των δειγμάτων του ελαιόκαρπου για να γίνουν οι έλεγχοι, κάτι που αποκαλύπτει η ίδια η έκθεση η οποία αναφέρει ότι, “Από τον Ιανουάριο του 2020 το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησε να παραλαμβάνει δείγματα ελαιοκάρπου από διάφορες περιοχές της Κρήτης”.

“Εδώ, επισημαίνει ο κ.Φραντζολάς, αποκαλύπτεται η αδιαφορία όλων των «υπευθύνων», ότι δηλαδή αντί τα δείγματα ελαιοκάρπου να έχουν αρχίσει να λαμβάνονται και εξετάζονται αμέσως όταν άρχισε να εμφανίζεται το “πρόβλημα”, δηλαδή 5-6  μήνες νωρίτερα, η εξέταση των δειγμάτων  ξεκίνησε κατόπιν εορτής τον Ιανουάριο 2020 μετά την καταστροφή (!), όταν βεβαίως φούντωσαν οι διαμαρτυρίες.

Η έκθεση απομακρύνει τις αποζημιώσεις

Και κατέληξε λέγοντας ότι, το κείμενο της Εκθεσης της 9 μελούς Επιτροπής ειδικών, προκαλεί απογοήτευση και πολλά ερωτηματικά επειδή περιέχει πολλά στοιχεία, δήθεν «επιχειρήματα», τα οποία στρέφονται ευθέως κατά του σκοπού για τον οποίο έχει συσταθεί, δηλαδή για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.

“Είναι προφανές ότι αυτή η Εκθεση, αποτέλεσμα πολύμηνου έργου της Επιτροπής των 9 ειδικών,  θα πρέπει να ανασυνταχθεί και όλα τα διάτρητα επιχειρήματα της να απαλειφθούν,  πριν επιχειρηθεί από την ΕΕ τυχόν διεκδίκηση των πολυαναμενόμενων αποζημιώσεων για τους πολύπαθους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης” λέει ο κ.Φραντζολάς.

Διαβάστε επίσης: Κρήτη: "Βροχή" οι συλλήψεις σε καφενείο μετά από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Δέματα... αντί για επιβάτες διακινεί το ΚΤΕΛ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Νέος θάνατος στην Κλινική Covid

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis