Κρήτη

"Καζάνι" που βράζει η Κρήτη για το μεταναστευτικό - Κάθετο "όχι" στις κλειστές δομές

πρόσφυγες

Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα το αν θα γίνει αύριο Τετάρτη η νέα συνάντηση δημάρχων της Κρήτης με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή για το προσφυγικό και την δημιουργία κλειστών κέντρων στο νησί.

Μετά το ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας και τις εντονότατες αντιδράσεις που κατεγράφησαν τόσο από τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, όσο και τον αντιδήμαρχο Φαιστού Γιάννη Φασομυτάκη, οι επιλογές των Αρμένων και του Τυμπακίου βρέθηκαν εκτός της "λίστας", την οποία η κυβέρνηση δείχνει να μη μπορεί να γεμίσει.

Η προοπτική να δημιουργηθούν "μικρές Μόριες" είναι κάτι που δεν επιθυμούν τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι τοπικές κοινωνίες, γεγονός που δυσκολεύει ιδιαίτερα το έργο του Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έχει επιφορτιστεί να ορίσει τους χώρους.

Ο τρόπος χειρισμού του όλου θέματος, με διασπορά φημών χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, προκαλεί αναταράξεις με διαστάσεις τόσο κοινωνικές όσο και πολιτικές.

Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει η ΠΕΔ Κρήτης, με το προσφυγικό αναπόφευκτα να συζητείται εκτός ημερήσιας διάταξης, με τους δημάρχους να διαμηνύουν ότι εμμένουν στη λύση της φιλοξενίας προσφύγων μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και σε καμία άλλη λύση κλειστής δομής.

Την ίδια ώρα αντίδραση προκαλεί το γεγονός ότι ο Νομός Χανίων βγαίνει εκτός σχεδιασμού με βασικό επιχείρημα ότι εκεί βρίσκεται η βάση της Σούδας, κάτι που σχολιάστηκε έντονα από τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη.

Την ώρα που τα νησιά του βορείου Αιγαίου ετοιμάζονται για γενική απεργία, η κυβέρνηση καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, με το όλο θέμα να μην αποκαλείται τυχαία "καυτή πατάτα".

Κρήτη

Κρήτη: Με πόσα χιλιόμετρα "τρέχουν" οι άνεμοι - Πού ανέβηκε πολύ το θερμόμετρο

άνεμοι

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι πνέουν τοπικά στην Κρήτη το Σάββατο 26/09, προκαλώντας προβλήματα. Οι 8 μεγαλύτερες ριπές ανέμου  που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

87 km/h ριπές ανέμου στο Ρέθυμνο
87 km/h ριπές ανέμου στο Ρέθυμνο

Ταυτόχρονα πολύ ψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στα Χανιά. Οι 8 υψηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

 

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη (meteo.gr)
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη (meteo.gr)