Κρήτη

"Καζάνι" που βράζει η Κρήτη για το μεταναστευτικό - Κάθετο "όχι" στις κλειστές δομές

πρόσφυγες

Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα το αν θα γίνει αύριο Τετάρτη η νέα συνάντηση δημάρχων της Κρήτης με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή για το προσφυγικό και την δημιουργία κλειστών κέντρων στο νησί.

Μετά το ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας και τις εντονότατες αντιδράσεις που κατεγράφησαν τόσο από τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, όσο και τον αντιδήμαρχο Φαιστού Γιάννη Φασομυτάκη, οι επιλογές των Αρμένων και του Τυμπακίου βρέθηκαν εκτός της "λίστας", την οποία η κυβέρνηση δείχνει να μη μπορεί να γεμίσει.

Η προοπτική να δημιουργηθούν "μικρές Μόριες" είναι κάτι που δεν επιθυμούν τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι τοπικές κοινωνίες, γεγονός που δυσκολεύει ιδιαίτερα το έργο του Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έχει επιφορτιστεί να ορίσει τους χώρους.

Ο τρόπος χειρισμού του όλου θέματος, με διασπορά φημών χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, προκαλεί αναταράξεις με διαστάσεις τόσο κοινωνικές όσο και πολιτικές.

Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει η ΠΕΔ Κρήτης, με το προσφυγικό αναπόφευκτα να συζητείται εκτός ημερήσιας διάταξης, με τους δημάρχους να διαμηνύουν ότι εμμένουν στη λύση της φιλοξενίας προσφύγων μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και σε καμία άλλη λύση κλειστής δομής.

Την ίδια ώρα αντίδραση προκαλεί το γεγονός ότι ο Νομός Χανίων βγαίνει εκτός σχεδιασμού με βασικό επιχείρημα ότι εκεί βρίσκεται η βάση της Σούδας, κάτι που σχολιάστηκε έντονα από τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη.

Την ώρα που τα νησιά του βορείου Αιγαίου ετοιμάζονται για γενική απεργία, η κυβέρνηση καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, με το όλο θέμα να μην αποκαλείται τυχαία "καυτή πατάτα".

Κρήτη

Ρέθυμνο

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου οι νικητές στο 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου να πανηγυρίζουν την νίκη τους, ολοκληρώθηκε το 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στα Αγγελιανά. Το παιχνίδι οργάνωσε η ομάδα των Αγγελιανών
«Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες» υπό την Αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης και του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος»

Τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν στην βάση μιας πραγματικής ιστορίας ενός προσφυγόπουλου, του Kardie. Έτρεξαν προσπαθώντας να βοηθήσουν το μικρό αγόρι να βρει την προσωπική «γη της επαγγελίας» καθώς οι γονείς του και όλοι οι φίλοι του είχαν χαθεί στον πόλεμο.

 

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου
15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Στόχος των οργανωτών ήταν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά πάνω στο επίκαιρο αυτό θέμα με μηνύματα κατά του πολέμου και των πρακτικών που διώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Στο παιχνίδι έπαιξαν 22 ομάδες με 179 μαθητές της Ε’ και της Στ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων Σίσων, Μπαλίου, Πανόρμου, Γαράζου, Αγιάς, Σκεπαστής, Ρουμέλη, Καλύβου, Μαργαριτών, 1ου και 2ου Περάματος.

Η νικήτρια ομάδα ήταν από το δημοτικό σχολείο Πανόρμου που συμμετείχε με το όνομα «θαλασσόπαιδα»!

 

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου
15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Την διεξαγωγή του παιχνιδιού στην πλατεία των Αγγελιανών διευκόλυναν με την λήψη μέτρων ασφαλείας οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Περάματος, ο Ερυθρός Σταυρός και οι εθελοντές Σαμαρείτες, στους οποίους οι οργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες.

Χρυσός Χορηγός ήταν τα s/m Μαθιουδάκης.

Το 18ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, θα διεξαχθεί το τριήμερο 7,8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 με οργανωτές τους περσινούς νικητές «Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες».