Κρήτη

Ήξερες ότι "τα ψωμιά" της Αγίας Βαρβάρας είναι βράχοι;

Τα "ψωμιά" της Αγίας Βαρβάρας

Κοντά στην Αγία Βαρβάρα, στην τοποθεσία Πλακωτά Χαράκια, συναντάμε μερικούς πολύ ιδιαίτερους βραχώδεις σχηματισμούς από ψαμμίτη, που από μακριά θυμίζουν στρογγυλές πίτες με διάμετρο ως και 20 μέτρα.

Οι ντόπιοι τις ονομάζουν "Της Γριάς οι Πίτες" ή "Της Γριάς τα Τυριά". Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των βράχων αυτών είναι μια αυλακιά που συνήθως διατρέχει την περίμετρό τους και δίνει σε όλο το σχηματισμό την εικόνα ενός «χάμπουργκερ». 

Οι βράχοι αρχικά βρισκόταν σε ψηλότερα υψόμετρα κοντά στην Πατέλα του Πρινιά και αποκόπτηκαν από τα πρανή της και με τον καιρό σύρθηκαν στη ρεματιά που σχηματίζει ο ποταμός. Με την επίδραση του νερού και του αέρα απέκτησαν τα στρογγυλά σχήματα που βλέπουμε σήμερα.

Τα
Τα "ψωμιά" της Αγίας Βαρβάρας

Παραδίπλα υπάρχει κι ένας πολύ μεγάλος κατακόρυφος βράχος, ο Χάρακας ή Βότυρος, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται μια πυροσιά (παραστιά) και έχει τοποθετηθεί μια ελληνική σημαία. Ο  βράχος  αυτός  είναι  απρόσιτος  και  μόνο  απ’  το  δυτικό  μέρος  μπορεί  κανείς  ν’  ανεβεί  στην  κορυφή  του. Η φαντασία των ντόπιων έπλασε μια όμορφη ιστορία σχετικά με την δημιουργία των περίεργων αυτών βράχων.

Ο βράχος Βότυρος στην Αγία Βαρβάρα
Ο βράχος Βότυρος στην Αγία Βαρβάρα

Όπως  αναφέρει  η  παράδοση,  στο  μέρος  αυτό  μια  γριά  έβοσκε  το  κοπάδι  της  και  στην  κορυφή  του  βράχου  έστηνε  το  καζάνι  της  και  τυροκομούσε. Μια χρονιά, το μήνα Φλεβάρη, η γριά είχε απηυδήσει γιατί έκανε όλες τις μέρες τρομερή κακοκαιρία. Έτσι, στις 28 του Φλεβάρη είπε «Μας φεύγεις Κουτσοφλέβαρε και θα γλιτώσουμε για το κακό που μας κάνεις».  Αλλά  ο  Φλεβάρης  θύμωσε  με  τα  λόγια  της  γριάς  και  ζήτησε  να  του  δοθεί  μια  επιπλέον  ημέρα. Πράγματι η μέρα δόθηκε κι έκανε τόση κακοκαιρία, που για να γλιτώσει η γριά μπήκε κάτω από το μεγάλο βράχο, όπου και πέθανε. Τα πρόβατα της έμειναν έρημα, ενώ τα τυριά της έγιναν βράχοι σκορπισμένοι τριγύρω. Πολλοί  απ’  αυτούς  τους  βράχους,  άλλοι  μικροί  κι  άλλοι  μεγάλοι,  έχουν  σχήμα  τυριού  και  γι’  αυτό  η  τοποθεσία  ονομάζεται  «Της  γριάς  το  τυρί»  ή  «πίτες  της  γριάς»  και  ο  μεγάλος  βράχος  «Βότυρος».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ήξερες ότι υπάρχει βράχος στην Κρήτη που προβλέπει τον καιρό;

Ήξερες ότι το βουλισμένο αλώνι στη Κρήτη είναι "τιμωρία" του προφήτη Ηλία;

Ήξερες ότι η Κρήτη έχει πυραμίδες στα Χανιά;

Κρήτη

Ηράκλειο

Αη Γιάννης Χωστός: Το "μαρτύριο" συνεχίζεται - Τι είπε ο διοικητής της Τροχαίας

αη γιάννης χωστός

Δραματική είναι και σήμερα η κατάσταση στον Αη Γιάννη Χωστό, στη γνωστή διασταύρωση που χρόνια τώρα, αποτελεί μαρτύριο για εκατοντάδες οδηγούς.

Την ίδια ώρα, μποτιλιάρισμα σημειώθηκε και σε άλλα σημεία της πόλης, καθώς σήμερα ξεκίνησαν έργα στην 62 Μαρτύρων, ενώ συνεχίζονται, εδώ και μήνες, τα έργα στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι μεγάλος και η υπομονή χτυπά "κόκκινο", κάθε πρωί, γεγονός που αναγνωρίζει ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου Στέλιος Καρακούδης, που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

Ο κ. Καρακούδης είπε ότι εδώ και δύο εβδομάδες τρονονόμοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία στη Λεωφόρο Καζαντζίδη αλλά και στην Κνωσού στην έξοδο προς ΒΟΑΚ, γεγονός που έχει συμβάλει στην ανακούφιση της κυκλοφορίας.

Για τον Αη Γιάννη Χωστό εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό να τοποθετηθούν στις δύο διασταυρώσεις που έχουν απόσταση μεταξύ τους 80 μέτρα, δύο τροχονόμοι, καθώς υπάρχει κίνδυνος τροχαίο ατυχήματος, από τη στιγμή που αυτοί δε μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. 

Ο Διοικητής της Τροχαίας είπε ότι έγινε παρέμβαση μετά τη γέφυρα του Αη Γιάννη Χωστού στην οδό Μπακογιάννη για όσους κινούνται προς Μαλάδες - Φοινικιά, οι οποίοι προωθούνται στην οδό Ντοστογιέφσκι κάτω από τη γέφυρα, ωστόσο είπε ότι δέχονται παράπονα από τους οδηγούς, οι οποίοι έφταναν στον προορισμό τους σε λίγα λεπτά, και τώρα χρειάζονται τουλάχιστον ένα τέταρτο.

Ο κ. Καρακούδης επανέλαβε ότι αναμένεται η κατασκευή του κυκλικού κόμβου που δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά σίγουρα θα ανακουφίσει τον κυκλοφοριακό φόρτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηλορείτης: Βρέθηκε ο 35χρονος που είχε χαθεί

Ηράκλειο: Δύο τραυματίες σε τροχαίο στην Αμμουδάρα (φωτο)

Ηράκλειο: Επανεξελέγη πρόεδρος της ΝΟΔΕ ο Βαγγέλης Καρκανάκης

ESPA BANNER