Η παροχή ποιοτικού και ασφαλούς πόσιμου νερού θεωρείται παγκοσμίως θεμελιώδες ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος των συστημάτων ύδρευσης.
Ο ποιοτικός έλεγχος του πόσιμου νερού βασίζεται στην ανίχνευση παθογόνων και τοξικών συγκεντρώσεων χημικών μέσω προγραμμάτων παρακολούθησης.
Με γνώμονα αυτό δημιουργήθηκε ένα σύστημα που υπολογίζει την πιθανότητα ύπαρξης στο νερό του παθογόνου βακτηρίου «Λεγιονέλα».
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ευρεσιτεχνία, δημιουργοί της οποίας είναι ο Προιστάμενος του τμήματος Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης σε συνεργασία με το Π.Κ και την ομάδα της αναπληρώτριας Καθηγήτριας Μικροβιολογίας – Ανθρωποζωονόσων Άννας Ψαρουλάκη.
Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο κ. Παπαδάκης είπε ότι πρόκειται για ένα αλγόριθμο που με βάσει σχετικές μετρήσεις υπολογίζει την πιθανότητα ύπαρξης στο νερό παθογόνων βακτηρίων.
Το πρόγραμμα εγκαθίσταται σε Η/Υ, κινητά τηλέφωνα και tablets. Δέχεται πληροφορίες από το νερό και στη συνέχεια αναλύει τις πιθανότητες ύπαρξης παθογόνων οργανισμών.
Πρόκειται για ένα σημαντικό «εργαλείο» αρκετά χρήσιμο για νοσοκομεία, ξενοδοχεία αλλά και οικισμούς σχετικά με την ποιότητα του νερού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λειψυδρία: Εφιαλτική πρόβλεψη από τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ - «Μην πλένετε με πόσιμο νερό»
Συγκλονιστικό βίντεο με τη διάσωση νεογνού προσφυγόπουλου - Έπινε γάλα με θαλασσινό νερό