Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, ολοκληρώνοντας τις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τα Θεοφάνεια. Η ακολουθία συγκέντρωσε πλήθος πιστών, που από νωρίς κατέκλυσαν την περιοχή για να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.
Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων συμμετείχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Βουλευτές, οι Πρόεδροι του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, τοπικών φορέων και συλλόγων.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός παρακολούθησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού που πραγματοποιήθηκε ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Ηρακλείου ακολούθησε την καθιερωμένη λιτανεία προς το λιμάνι, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου, όπου στη συνέχεια θα τελέστηκε ο Καθαγιασμός των υδάτων από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και η ρίψη του Σταυρού.
Και φέτος, σύμφωνα με το έθιμο, μεγάλος ήταν ο αριθμός των κολυμβητών που έπεσαν στη θάλασσα να πιάσουν το σταυρό ενώ ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο χώρο της τελετής δημιούργησε πλήθος σκαφών.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός στο μήνυμά του για τα Θεοφάνεια τόνισε: «Είμαστε εδώ, στην τελευταία μεγάλη γιορτή των ημερών, σε μια λαμπρή μέρα. Είναι η γιορτή της Ορθοδοξίας, για το φως και για τα ύδατα. Το φως το έχουμε ανάγκη γύρω μας, το έχουμε ανάγκη μέσα μας. Το φως ενοχλεί πολλές φορές. Αλλά πρέπει να ενοχλεί· και πρέπει να το αποζητούμε, να το δεχόμαστε. Με πολύ φως, να πορευτούμε και σε αυτή τη χρονιά, το 2026».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ιερουργώντας με θρησκευτική ευλάβεια, τέλεσε τον αγιασμό στα παγωμένα νερά, με τους πιστούς να παρακολουθούν σε κλίμα κατάνυξης και σεβασμού.
(Πλήθος κόσμου στον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι του Ηρακλείου)
Οι παραδοσιακές βουτιές για τον σταυρό δεν έλειψαν, με αρκετούς άνδρες αλλά και γυναίκες να ρίχνονται στα κρύα νερά του λιμανιού προσπαθώντας να πιάσουν τον σταυρό, συμβολίζοντας την πίστη και την ανανέωση της ψυχής.
Tον Σταυρό έπιασε πρώτος ο Δημήτρης Τόλιας ο οποίος κάθε χρόνο βουτά στο λιμάνι αλλά φέτος όπως είπε ήταν η πρώτη φορά που τον έπιασε.
(Ο Δημήτρης που έπιασε πρώτος τον Σταυρό)
(Ο Δημήτρης Τόλιας λαμβάνει την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης)
Πάντως στη διάρκεια της προσπάθειας να πιάσουν το σταυρό, οι αποκαλούμενοι "βουτηχτάδες" που έπεσαν στο νερό για να λάβουν την ευλογία του Αγίου Πνεύματος, άσκησαν πιθανόν μεγάλη πίεση στον ξύλινο σταυρό, του οποίου έσπασε ένα τμήμα.
Με τον αγιασμό των υδάτων να ολοκληρώνεται, η γιορτή των Θεοφανείων φέτος στο Ηράκλειο αφήνει πίσω της εικόνες πίστης, παράδοσης και συλλογικής συμμετοχής, διατηρώντας ζωντανό τον βαθύ θρησκευτικό συμβολισμό της ημέρας.
(Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ευγένιος)
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Βρήκαν τα ζώα τους νεκρά - Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι
Καιρός - Θεοφάνεια: Λασποβροχές και σκόνη - Η πρόγνωση για την Κρήτη