Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η συγκομιδή ελαιοκάρπου από τους παραγωγούς που θέλουν να παράξουν αγουρέλαιο.
Το λάδι αυτό – ποιοτικά – είναι το καλύτερο ελαιόλαδο που παράγει η Κρήτη.
Επειδή ο καρπός δεν πρέπει να έχει πληγεί από δάκο, αρκετοί παραγωγοί φοβούμενοι την προσβολή από το έντομο, σπεύδουν να συλλέξουν ελαιόκαρπο αυτή την περίοδο, αλλά και για να πουλήσουν ακριβά, αφού η τιμή του αγουρέλαιου είναι υψηλότερη απ’ αυτήν του συμβατικού λαδιού.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, διευκρίνισε ότι ο ελαιόκαρπος που προορίζεται για αγγουρέλαιο προέρχεται από δέντρα που ποτίζονται και καλλιεργούνται για την παραγωγή του συγκεκριμένου λαδιού.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην τιμή του, εκτιμώντας ότι φέτος θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο και πιθανόν να φτάσει τα 14 με 15 ευρώ το λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι υψηλές τιμές του λαδιού θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο καταναλωτικό κοινό που ήδη μαστίζεται από το κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα κι όχι μόνο.
Ο κ. Χιλετζάκης ζήτησε από παραγωγούς και ελαιουργούς “να βάλουν νερό στο κρασί τους” γιατί – όπως είπε – αν τα επόμενα χρόνια έχουμε παραγωγή, δυστυχώς δεν θα μπορεί να διατεθεί με τόσο υψηλές τιμές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αγουρέλαιο ή πρωτόλαδο: Ο πιο πολύτιμος χυμός της ελιάς
Ελαιόλαδο, πόσο θα μας κοστίσει φέτος; - Υπάρχει πράγματι έλλειψη;
Ελαιόλαδο: Στα ύψη η τιμή του στην Κρήτη - Οι εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή