Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη στο κάδρο του προσφυγικού - Αντιδράσεις και προβληματισμοί

προσφυγες μεταναστες.jpg
 clock 21:50 | 11/08/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Έντονος είναι ο προβληματισμός σε τοπικό επίπεδο, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος ανακοίνωσε με κάθε ... επισημότητα πως η Κρήτη θα φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα σταλούν στο νησί από την ηπειρωτική Ελλάδα, αμέσως μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Φορείς της αυτοδιοίκησης, τουριστικοί και οικονομικοί παράγοντες, αλλά και απλοί πολίτες της Κρήτης δεν κρύβουν την αντίθεσή τους μετά την εξέλιξη αυτή, αλλά και το κατά πόσο τα Hot Spot που θα στηθούν στο νησί (παρά την αστεία ερμηνεία του Υπουργού περί “κέντρων φιλοξενίας”) θα είναι για τον αριθμό που ειπώθηκε, ή απλά είναι μόνο η αρχή μιας μαζικότερης άφιξης προσφύγων και μεταναστών τους επόμενους μήνες. Βέβαια, σε δύσκολη θέση βρίσκεται και μια μερίδα τοπικών παραγόντων που έχοντας διπλή ιδιότητα (αιρετοί - επιχειρηματίες) δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν, αν και αυτό ίσως να είναι και η εξήγηση πίσω από την εξαφάνισή τους τις τελευταίες ώρες, παρά το ότι τους περασμένους μήνες ήταν λαλίστατοι και παρεμβατικοί...

Βέβαια, το ekriti.gr σας έχει ενημερώσει έγκαιρα εδώ και πολλούς μήνες για τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες επιβεβαιώνονται πλήρως, παρά το γεγονός πως από την αρχή αντέδρασαν, αυτοί που σήμερα άκουγαν απλά τον υπουργό να τους ανακοινώνει τις αποφάσεις του, στην κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη.

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τον τελικό αριθμό των αλλοδαπών που θα μεταφερθούν στην Κρήτη είναι οι εξής:

-Η τήρηση ή μη της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Μετά το πραξικόπημα και την απασφάλιση του Ερντογάν προς κάθε κατεύθυνση, οι προσφυγικές ροές είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτες και κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επιβαρύνονται ιδιαίτερα και ήδη στην Αθήνα τρέμουν στην ιδέα μιας επανάληψης των όσων έζησε η χώρα τους περασμένους μήνες και κυρίως το 2015. Ουσιαστικά, Ελλάδα και Ευρώπη είναι ανήμπορες να διαχειριστούν την κατάσταση, αν ο "σουλτάνος" από την Άγκυρα επιμείνει να πιέζει με αυτό τον τρόπο τις Βρυξέλλες. 

-Αν ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά αυξηθεί ακόμα περισσότερο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία: Δρομολόγηση πλοίων για την αποσυμφόρηση των νησιών και την μεταφορά των αλλοδαπών στην Ηπειρωτική χώρα ΚΑΙ στην Κρήτη, η οποία πλέον θα έχει τις δομές και θα έχει μπει στον σχεδιασμό των αρμόδιων υπουργείων. Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και ένας κρίσιμος παράγοντας: Η “κόπωση” των κατοίκων στις περιοχές που ήδη φιλοξενούν Hot Spot, οι φορείς των οποίων πιέζουν για απομάκρυνση ή ελάφρυνση των χώρων αυτών από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με την Κρήτη να μπαίνει πλέον στο “παιχνίδι” πολλοί θα την χρησιμοποιήσουν ως μια εναλλακτική λύση.

-Η αλλαγή της στάσης πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε πως πολλές χώρες έχουν αλλάξει στην στρατηγική τους απέναντι στο προσφυγικό τους τελευταίους μήνες, κυρίως μετά το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων και της ανοικτής απειλής του Ισλαμικού Κράτους εναντίον της Ευρώπης. Πολλές κυβερνήσεις μάλιστα, με πρώτη την Γερμανία επανακαθορίζουν τη στάση τους απέναντι στο ζήτημα, θεσπίζοντας αυστηρά κριτήρια για την αποδοχή ή μη προσφύγων και αλλοδαπών στο έδαφός τους. Ενδεχόμενη άρνηση φιλοξενίας επιπλέον ατόμων, θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών που θα μείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, εφόσον περάσουν από την Τουρκία.

-Η κατάσταση στην Ελλαδα σε σχέση με την διαχείριση του προβλήματος. Η Αθήνα, με την πολιτική των ανοικτών συνόρων το προηγούμενο διάστημα και της θεωρίας περί ... “ηλιοθεραπείας” και “εξαφάνισης” των αλλοδαπών, έχει εκπέμψει λάθος μήνυμα και αυτό ενδέχεται να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Επίσης, η οριακή λειτουργία των δομών, η εξάντληση κρίσιμων αποθεμάτων σε τρόφιμα και άλλα είδη (των Ενόπλων Δυνάμεων για παράδειγμα) με την προοπτική της προσωρινής παραμονής χιλιάδων αλλοδαπών στην Ελλάδα, ενδέχεται να οδηγήσει τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις, αν η χώρα μας φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό τον κόσμο. Μην ξεχνάμε πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν ως “όνειρο” να καταλήξουν στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και όχι να παραμείνουν στην Ελλάδα. Τις αντιδράσεις τους σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, καλύτερα να μην τις μάθουμε ποτέ.

-Οι εξελίξεις στην Λιβύη. Εδώ είναι ένας από τους κρισιμότερους κρίκους της αλυσίδας του προσφυγικού. Η κατάσταση στην πολύπαθη αυτή χώρα είναι εκτός ελέγχου, καθώς η αποκαθήλωση του Καντάφι όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά αντίθετα βύθισε την περιοχή σε έναν πολύχρονο εμφύλιο πόλεμο για το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης ημέρας, με την εικόνα να παραπέμπει σε πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Τυχόν κλιμάκωση των συγκρούσεων και νέας παρέμβασης του ΝΑΤΟ, θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα προσφύγων, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που είναι έτοιμος να επιχειρήσει πέρασμα προς την Ευρώπη ανέρχεται σε ... κάποια εκατομμύρια. Σε αυτή την περίπτωση, η Κρήτη θα βρεθεί στην δίνη της κρίσης. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Οι πρόθυμοι
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε πως σε τοπικό επίπεδο και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την αυτοδιοίκηση, υπάρχει μια έντονη προθυμία να συμβάλουν οι δήμοι ώστε να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης. Οι δήμαρχοι, όχι μόνο έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης να βρουν τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τις δομές αυτές, αλλά έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους οι οποίες είναι ήδη στα χέρια του Μουζάλα.

Στην υπόθεση αυτή, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι δύο δήμαρχοι των μεγαλυτέρων πόλεων της Κρήτης, ο κ. Βασίλης Λαμπρινός από το Ηράκλειο και ο κ. Τάσος Βάμβουκας από τα Χανιά, καθώς είναι καθ´ όλα έτοιμοι για να προχωρήσει ο σχεδιασμός στη φάση της υλοποίησης. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως με την συγκατάθεση των δημοτικών αρχών, ο δρόμος για την κυβέρνηση ανοίγει ευκολότερα.

Επίσης, σήμερα αποδείχθηκε πως η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου περί μη αποδοχής των Hot Spot στην Κρήτη ήταν για τα μάτια του κόσμου, εκτός κι αν κάποιοι στο μέγαρο της Πλατείας Ελευθερίας πείστηκαν από την ... επιστημονική διατύπωση του υπουργού ο οποίος επιχείρησε να βαφτίσει το κρέας – ψάρι για να μετριάσει τις αντιδράσεις.

Κόντρα για τις ... προσκλήσεις
Στο μεταξύ, παρά τις ραγδαίες εξελίξεις που φαίνεται να δρομολογεί η απόφαση της Κυβέρνησης να βάλει και την Κρήτη στο κάδρο με τις περιφέρειες της χώρας που στήνονται Hot Spot για πρόσφυγες και μετανάστες, οι τοπικοί φορείς τις τελευταίες ώρες ... τσακώνονται για τις προσκλήσεις συμμετοχής στη σύσκεψη και για το ποιος είχε την ευθύνη.

Στο θέμα υπήρξε και παρέμβαση του Γραμματέα Π.Ε. της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για την σύσκεψη και τα αποτελέσματά της.

Νωρίτερα, η Περιφέρεια Κρήτης, με ανακοίνωσή της “έδειξε” προς την Λότζια, η οποία πριν από λίγο απάντησε, λέγοντας πως ουδεμία πρόσκληση δεν έγινε από τον Δήμο Ηρακλείου, σε βουλευτές, κόμματα ή φορείς. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηρακλείου αναφέρει:
“Προ ημερών,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Μουζάλας ζήτησε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου να προσκαλέσει σε ενημερωτική σύσκεψη  τους δημάρχους των πρωτευουσών των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Άγιος Νικόλαος), υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κρήτης.
Πράγματι, ο Δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε  τον Περιφερειάρχη και καθορίστηκε η 11η Αυγούστου ως ημερομηνία της συσκέψεως.  Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ουδένα  άλλο βουλευτή, πολιτικό κόμμα ή πρόσωπο προσκάλεσε, αφού η πρωτοβουλία της συσκέψεως δεν άνηκε στον ίδιο”. 

Γιώργος Λαμπράκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis