Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Φρ. Αποσελέμη: Από την περίοδο της καραντίνας έως σήμερα η στάθμη έχει κατέβει 4 μέτρα! (φώτο)

Image
Φράγμα Αποσελέμη
 clock 19:44 | 17/08/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Ρεπορταζ Μαρία Ζαννιά

Την περίοδο της καθολικής καραντίνας, ο περιμετρικός χωμάτινος δρόμος του Φράγματος του Αποσελέμη, προσέφερε μια ιδανική περιπατητική ζώνη ελαφρύνοντας την ασφυκτική, υποχρεωτική απομόνωση των κατοίκων του παραδοσιακού οικισμού Αβδού, στον δήμο Χερσονήσου.

Μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και όσοι επέλεξαν το Αβδού ως τόπο της προσωρινής καραντίνας τους, βρέθηκαν πολλάκις να κάνουν τους περιπάτους τους κατά μήκος της λεκάνης του Αποσελέμη, της επιβλητικής τεχνητής λίμνης που εσωκλείεται από εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους. Τότε, όπως λένε στο ekriti.gr, τον μήνα Απρίλη, ήταν αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς ότι η στάθμη του νερού είχε φθάσει στο ανώτερο επίπεδο, στο όριο της υπερχείλισης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το υδάτινο επίπεδο είχε ανέλθει στο ύψος της μεταλικής γέφυρας που συνδέει την περιοχή του φράγματος με τον δρόμο προς το Αβδού, κάνοντας ορατό το ενδεχόμενο της αποκοπής της συγκοινωνίας τους.

“Το νερό “έγλειφε” τη συνδετήρια μεταλλική γέφυρα, αλλά και κατά μήκος του χωματόδρομου της λίμνης το νερό έφθανε έως και ένα μέτρο από το επίπεδο του. Στο Σφενδύλι – το βυθισμένο χωριό- η στάθμη του νερού έφθανε έως το καμπαναριό της εκκλησίας” μας λένε.

Και τώρα; Τώρα, πέντε περίπου μήνες μετά-με τη θερινή κατανάλωση του νερού να έχει μεσολαβήσει για τις περιοχές Ηρακλείου και Λασιθίου, η στάθμη νερού στον ταμιευτήρα έχει πέσει σε θεαματικά επίπεδα, με τους κατοίκους να αμφισβητούν την υδροδοτική επάρκειά του φράγματος έως το 2023- εκτίμηση που είχαν διατυπώσει οι ειδικοί την περίοδο της υπερχείλισής του.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών έργων του ΟΑΚ, υποστηρίζει σθεναρά αυτήν την πρόγνωση και την τεκμηριώνει με στοιχεία και υπολογισμούς.

Όπως επιβεβαιώνει στο ekriti.gr Διευθυντής Βαγγέλης Μαμαγκάκης, η στάθμη έχει όντως χαμηλώσει κατά 4,1 μέτρα, από τις ημέρες της υπερχείλισης τον Απρίλιο έως και σήμερα, το οποίο ισοδυναμεί με την έξοδο 5,5 εκατομμυρίων κυβικών νερού. Μέσα στον ταμιευτήρα σήμερα είναι συγκεντρωμένα 19εκ 800 χιλιάδες κυβικά και εκτιμάται ότι έως το τέλος του χρόνου, 31/12, θα υπάρχουν 16 εκ κυβικά. “Το 2021 και το 2022, για κάθε χρονιά, για τις υδροδοτικές ανάγκες του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου, της Χερσονήσου, των Μαλίων και της Νεάπολης θα χρειαστούμε από 8 εκ κυβικά. Δηλαδή, θα έχουμε επάρκεια νερού για ακόμη δύο χρόνια, ακόμη και εάν– κάτι που θεωρείται απίθανο- έχουμε μηδενικές εισροές βρόχινου νερού.” καταλήγει.

Σημειώνεται ότι στη λεκάνη του Αποσελέμη καταλήγουν πλέον μέσω σύραγγας και τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου του Λασιθίου.

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis