Κρήτη

Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου: Ζητούν την στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου

Οικοδομή

Μέτρα ενίσχυσης για τον κατασκευαστικό κλάδο ζητούν τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου.

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την Τρίτη, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στο γεγονός της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που ταλανίζει τον κλάδο.

Μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Πραγματοποιήθηκε χθες στις 02-03-2021 τηλεδιάσκεψη των Εργατικών κέντρων Κρήτης και Ρόδου με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Ξύλου Ελλάδος, όπου αναδείχθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του πολύπαθου κατασκευαστικού κλάδου στην εποχή της πανδημίας. Διαπιστώθηκε ότι παρότι η οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει, βιώνει πρωτοφανή μείωση κύκλου εργασιών λόγω της οικονομικής κατάστασης που υπάρχει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οικοδόμοι να οδηγούνται στην ανεργία χωρίς κάποια μορφή επιδότησης, διότι τα 150 και 200 ένσημα που απαιτούνται, φαντάζουν ουτοπία στην οικοδομή.

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στο γεγονός της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που ταλανίζει τον κλάδο, όσο και για τα πλημμελή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που υπάρχουν σε όλες τις οικοδομές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Συζητήσαμε να απαιτήσουμε από την Πολιτεία για ακόμα μια φορά την στελέχωση των υπηρεσιών ΣΕΠΕ, όπως και το σώμα ελεγκτών υγιεινής και ασφάλειας, ώστε με την συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων ή των οικοδομικών σωματείων, να έχουν μεγαλύτερη και πιο συχνή παρουσία στα εργοτάξια των περιοχών μας. Αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται και κατέχουν ακίνητα, ώστε να βρεθεί μια λύση για εκείνα τα σπίτια που είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και ασφάλεια (με επιδοτούμενα ή χαμηλότοκα δάνεια), ώστε με αυτό τον τρόπο να επανεκκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα.
 Ζητάμε 
1) Αναγνώριση όλων των ΚΑΔ που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή ως πληττόμενων και στήριξη των οικοδόμων με καταβολή επιδόματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
2) Στελέχωση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών ώστε με συνεχείς ελέγχους να εκλείψει το φαινόμενο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και της έλλειψης υγιεινής και ασφάλειας στην οικοδομή.
3) Από τους φορείς και συλλόγους που ασχολούνται ή κατέχουν ακίνητα να σταθούν αλληλέγγυοι στο αίτημά μας για να βρεθεί λύση στα υπό κατάρρευση ακίνητα που υπάρχουν ανά την Ελλάδα, με πρωταρχικό μέλημα την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και να δοθούν από την Πολιτεία κίνητρα, ώστε να επισκευαστούν και να μην αποτελούν εστίες κινδύνου για τους περαστικούς και επισκέπτες των περιοχών μας.
4) Να δοθεί μέριμνα στην κατάρτιση των συναδέλφων οικοδόμων με σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα για την υγιεινή και ασφάλεια, ώστε να σταματήσει πλέον αυτή η θλιβερή πρωτιά που κατέχει ο κλάδος στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.
5) Να μπει ένα νομικό πλαίσιο που να βάζει τάξη στην αδήλωτη εργασία με διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των υπηρεσιών, ώστε να σταματήσει πλέον αυτή ‘’φάμπρικα’’ της πώλησης ενσήμων από τους εργοδότες και μεγαλοεργολάβους.
6) Δημιουργία σχολών εκπαίδευσης και πιστοποίησης οικοδόμων, με κρατικό δίπλωμα δικαιώματος ασκήσεως επαγγέλματος.
7) Δικαίωμα αναγνώρισης και απόκτησης των υπέρ αγνώστων οικοδομικών ενσήμων από συναδέλφους που βρίσκονται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης.
Στην οικοδομή δραστηριοποιούνται περί τα 250 διαφορετικά επαγγέλματα…!!  
Είναι χρέος όλων και πρωταρχικά της κυβέρνησης να δοθούν λύσεις άμεσα για την στήριξη αυτού του πολύπαθου κλάδου των κατασκευών.
Διότι το πηλοφόρι-το μυστρί, είναι δύσκολο και έχει αφεθεί στην μοίρα του χρόνια τώρα.
Οι λόγοι είναι γνωστοί όμως υπάρχει και λύση.
Για να βγούμε  όλοι πιο δυνατοί από την Πανδημία, η στήριξη όλων των εργαζομένων πρέπει να έρθει τώρα.
Κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα-κανείς εργαζόμενος να μην μείνει πίσω!
Είμαστε δυνατοί, είμαστε ενωμένοι και θα νικήσουμε. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Συνέχεια στην κόντρα ξενοδοχοϋπαλλήλων - ξενοδόχων

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, έργα του Δήμου Φαιστού

Survivor - Spoiler: Η παίκτρια που αποχωρεί οικειοθελώς

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Επιστολή Φραγκάκη σε Καραμανλή για την οδική σύνδεση του αεροδρομίου Καστελλίου

Φραγκάκης

Επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Φραγκάκης με την οποία ζητάει την αναθεώρηση της μελέτης κατασκευής του έργου που αφορά την οδό σύνδεσης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελλίου με την οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος προτείνει ο συνδετήριος δρόμος αεροδρομίου με την οδό Αρκαλοχωρίου Γαζέπι Μύλος, μήκους 6 χλμ, να κατασκευαστεί στα πρότυπα κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο κλάδους και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με παράπλευρο οδικό δίκτυο και να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος και ασφαλής κόμβος στο σημείο που τέμνεται με τον δρόμο Αρκαλοχώρι-Γαζέπι Μύλος, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών από και προς την ενδοχώρα του Δήμου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το υπάρχον σχέδιο προβλέπει – στο ανωτέρω τμήμα - την κατασκευή ανοιχτού αυτοκινητόδρομου μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση, με συνέπεια να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος των διερχόμενων οδηγών, δεδομένης της σημαντικής αύξησης της κυκλοφορίας που θα σημειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμένα. Γράφει ο Μανόλης Ν. Σφακιανάκης

Ηράκλειο - Εστίαση: Επιπλέον μέτρα στήριξη ζήτησαν οι επαγγελματίες

Ηράκλειο: Το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων