Κρήτη

Ηράκλειο

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, έργα του Δήμου Φαιστού

κόμβοι

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης αναμένεται να ενταχθούν μια σειρά από σημαντικά έργα του Δήμου Φαιστού. Στο πλαίσιο ενημέρωσης, αλλά και προετοιμασίας της νέας περιόδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης είχε συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη στο δημαρχείο στις Μοίρες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Φασομυτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Έφη Κουτεντάκη και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Καμπουράκης. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως πολλά και σημαντικά έργα για την περιοχή, όπως έχει συμφωνηθεί ήδη με τη δημοτική αρχή με βάση το οργανόγραμμα της, πρόκειται να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ώστε να υλοποιηθούν. Μεταξύ των έργων είναι η παράκαμψη Μοιρών, η παράκαμψη Τυμπακίου, καθώς επίσης και η μελέτη για την παράκαμψη του Ζαρού. Στο πλαίσιο των έργων εντάσσονται ακόμα μία σειρά από πεζοδρομήσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις στις Δημοτικές Ενότητες Μοιρών και Τυμπακίου.

Μετά από τη συνάντηση εργασίας, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης πραγματοποίησε αυτοψίες σε σημεία του Δήμου Φαιστού, όπου χρειάζονται παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, για τις οποίες και δήλωσε πως θα προωθηθούν οι σχετικές μελέτες. Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Φασομυτάκη, τον Αντιδήμαρχο Αντώνη Κωνσταντουλάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Έφη Κουτεντάκη, τον περιφερειακό Σύμβουλο Λάμπρο Καμπουράκη και κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, διαπίστωσε την ανάγκη για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον οικισμό των Μοιρών, στο δρόμο προς την Πόμπια, στον οικισμό του Τυμπακίου και στο λεγόμενο «Δέλτα» στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου. Τόσο ο ίδιος, όσο και το κλιμάκιο διαπίστωσαν την ανάγκη παρεμβάσεων και συμφώνησαν με τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής πως θα προχωρήσουν στη δρομολόγηση τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομεία Κρήτης: Έφτασαν τους 100 οι ασθενείς με κορωνοϊό

Κρήτη - κορωνοϊός: Αύξηση 337% στο ιικό φορτίο σε νομό του νησιού!

Ενετικά Τείχη Ηρακλείου: Πράσινο από το Μηχανολογικό έως τη Βίγλα

Κρήτη

Βλαστός στο Ράδιο Κρήτη: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΤΑΔ για Γούρνες, Καρτερό και δημόσια κτίρια

ξενία

Για “απαρχή μιας νέας σελίδας για ένα εμβληματικό ακίνητο”, αυτό της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, με φόντο τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε μετά το τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ για άμεση επιστροφή των 51 στρεμμάτων στη δικαιοδοσία της!

Να θυμίσουμε ότι στην έκταση αυτή βρίσκονται το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, σχολεία, χώροι αναψυχής και άλλες σημαντικές για την περιοχή δραστηριότητες.

Ο κ. Βλαστός, είπε ότι σκοπός του δημοσίου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, για 4 χρόνια, το δημόσιο εισέπραξε μόλις 1589 ευρώ, όπως ο ίδιος ανέφερε! Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε παλαιότερη επιστολή της ΕΤΑΔ προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είχε αναλυθεί το σχέδιο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η συμφωνία του 1997.

Όμως, εξέφρασε την απορία πώς γίνεται, και παρά τον αρχικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης του εν λόγω ακινήτου, το δημόσιο εισέπραξε αυτό το μικρό ποσό για διάστημα τεσσάρων χρόνων...ενώ προανήγγειλε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για το "καυτό" αυτό θέμα. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός

Για τις δραστηριότητες που λειτουργούν στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών, ο κ. Βλαστός τόνισε πως θα πρέπει να βρεθούν κοινές λύσεις αξιοποίησης και πρόσθεσε πως “ακούμε τις ανάγκες του Δήμου, δεν είμαστε συγκρουσιακοί”

Αναφορικά με το άλλο μεγάλο ακίνητο – “φιλέτο” στον Καρτερό και τους καταπατητές στην περιοχή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ δήλωσε πως από την πλευρά της ΕΤΑΔ έγινε το αυτονόητο για την ανάκτηση του ελέγχου στον καταπατημένο χώρο. “Προστατεύουμε την ιδιοκτησία του δημοσίου”, είπε χαρακτηριστικά ενώ όπως σημείωσε, αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασία διοικητικής αποβολής των καταπατητών από την ίδια την ΕΤΑΔ.

“Είμαστε συνεργατικοί για κάθε ακίνητο”, δήλωσε ενώ προανήγγειλε ότι θα επιλεγεί η κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης.

Για το ακίνητο όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” όταν αυτό μεταφερθεί μελλοντικά στο Καστέλι, ο κ. Βλαστός είπε με νόημα “ Κυνηγάω θέματα του χθες”, ενώ για τα ακίνητα στο κέντρο του Ηρακλείου, θέμα το οποίο προ ημερών ανέδειξε το “Ράδιο Κρήτη” και μάλιστα υπήρξε και ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο ίδιος επισήμανε ότι η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να ενδώσει στην απόφαση του Σώματος για στέγαση διοικητικών υπηρεσιών του δήμου Ηρακλείου τονίζοντας ότι η βέλτιστη αξιοποίηση θα υπάρξει μόνον έναντι ανταλλάγματος και μάλιστα με τη διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης.

“Σκοπός όλων θα πρέπει να είναι η μακρόχρονη βιωσιμότητα των ακινήτων αυτών”, είπε ο κ. Βλαστός, κάνοντας γνωστό ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το Δήμο Ηρακλείου για τους σχεδιασμούς του.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Βλαστού στο Ράδιο Κρήτη

Ελένη Μπουρμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσκοπος Κνωσού: Καλύτερα Ανάσταση νωρίτερα με πιστούς, παρά τα μεσάνυχτα με άδειους ναούς

Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

Ηράκλειο: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό