Κρήτη

Επίσκεψη Λαμπρινού στο εργαστήριο παλαιτύπων της Βικελαίας

dimarhos_-_palaitypa_f3.jpg

Το εργαστήριο συντήρησης παλαιτύπων, το οποίο βρίσκεται στο κτίριο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός το πρωί της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου. 

Ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ενημερώθηκε από τους συντηρητές για την χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία της συντήρησης αλλά και για την σπουδαιότητα της δουλειάς τους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Παλαίτυπα της Βικελαίας συμπεριλαμβάνονται: μια έκδοση των κωμωδιών του Αριστοφάνη, τυπωμένη 43 χρόνια μετά την πρώτη παγκόσμια εκτύπωση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο, τα Ιστορικά του Θουκυδίδη, τυπωμένα τον 16ο αιώνα (αμφότερες από τη βιβλιοθήκη Βικέλα) και άλλες πολύ σημαντικές εκδόσεις. 

Πρόκειται για πολιτισμικούς θησαυρούς, οι οποίοι κινδύνευαν να καταστραφούν και πλέον  διασώζονται, ώστε στη συνέχεια να σκαναριστούν και να αποδοθούν στους μελετητές. 
Το εργαστήριο λειτουργεί με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
Μετά την επίσκεψη, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι μια από τις σημαντικότερες σε αρχειακό υλικό βιβλιοθήκες της χώρας. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να την αντιμετωπίσουμε ποτέ ως απλό αποθετήριο βιβλίων. 

Η συντήρηση των παλαιτύπων είναι μια σπουδαία  δράση  - παρακαταθήκη για το μέλλον, η οποία μαζί με την ψηφιοποίηση της δημοτικής πινακοθήκης που έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθώς και μια σειρά άλλων ενεργειών, αποδεικνύουν εμπράκτως ότι για εμάς η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αποτελεί βασική προτεραιότητα»! 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Άγριο περιστατικό βίας σε κρεοπωλείο μέρα μεσημέρι!

μπουνιά

Ένα σοκαριστικό περιστατικό βίας σημειώθηκε μέρα μεσημέρι σε κρεοπωλείο σήμερα στο Ηράκλειο, με το θύμα της υπόθεσης να καταγγέλλει το περιστατικό στην αστυνομία.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Όταν ο καταγγέλλων έφτασε στο ταμείο του καταστήματος αρνήθηκε ευγενικά να προχωρήσει στην αγορά των προϊόντων που είχε επιλέξει, αφού είχε διαπιστώσει ότι είχε χρεωθεί με υψηλότερες τιμές από εκείνες που αναγράφονταν στα καρτελάκια των δειγμάτων και αποχώρησε από το κατάστημα.

Ωστόσο, η άρνησή του αυτή πυροδότησε μια ακατανόητα βίαιη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του καταστήματος. Ο ιδιοκτήτης ακολούθησε τον καταγγέλλοντα - ο οποίος μόλις είχε μπει στο αυτοκίνητό του- και κατάφερε να κλείσει την πόρτα με δύναμη, προκαλώντας του κάταγμα στο πόδι ενώ του κατάφερε και χτυπήματα στο κεφάλι!

Παράλληλα, τον απειλούσε, τον εξύβριζε χυδαία και χτυπούσε με μανία το αυτοκίνητο, έχοντας χάσει κάθε έλεγχο. Μάλιστα, την απερίγραπτη επιθετικότητα του δε σταμάτησε ούτε η παρουσία του παιδιού του θύματος που καθόταν μέσα στο αυτοκίνητο! Το θύμα κατήγγειλε άμεσα το περιστατικό στις αστυνομικές αρχές, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην εκτός ορίων και επιθετική συμπεριφορά του ψευτονταή κρεοπώλη!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Τεράστιες καταστροφές σε σπίτι από φωτιά

Σεισμός στο Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου για τους "άστεγους" μαθητές

Ηράκλειο: Μπαράζ τροχαίων σε δρόμους με ελλιπή ή και ανύπαρκτη σήμανση (Φωτογραφίες)

 

 

 

ESPA BANNER