Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Ενεργοί πολίτες": Δεν είναι κοινωνικός ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου

ekriti, image not found
 clock 18:21 | 10/11/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισαν τον προϋπολογισμό 2015 του Δήμου Ηρακλείου εξηγεί σε ανακοίνωσή της η παράταξη "Ενεργοί πολίτες".Αναλυτικά η ανακοίνωση:

'Η συζήτηση και ψήφιση του τεχνικού προγράμματος έργων αλλά και του προϋπολογισμού στους δήμους  πρέπει να αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στην λειτουργία τους.

Κορυφαία διότι είναι ο «καθρέπτης» του δήμου, στον οποίο θα έπρεπε να φαίνονται  πλευρές  του οράματος, της δημοκρατικής συμμετοχής και του ελέγχου των δημοτών, των αναπτυξιακών και παραγωγικών στόχων της δημοτικής αρχής κ.α.

Τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το τεχνικό πρόγραμμα έργων θα ακολουθεί την δημοτική αρχή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, θα τις καθορίζει προτεραιότητες, στόχους, δράσεις κ.α. Αν μη τι άλλο είναι και η αποτύπωση σε σχέδιο δράσης όλων αυτών που διατύπωνε ο καθένας μας  την προεκλογική περίοδο.

Η σύνταξη του προγράμματος έργων, ακόμα και με τον αντιδημοκρατικό Καλλικράτη (άρθρο 86) θα έπρεπε ναστηρίζεταικαι στις προτάσειςτωνδημοτικών κοινοτήτων που διαμορφώνονται μετά από ειδικές συνεδριάσεις. Βέβαιακάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι κοινότητες επίσης έπρεπε να έχουν και δικό τους προϋπολογισμό (ίδιο άρθρο ) Ούτε αυτόυπάρχειστο προτεινόμενο σχέδιο.

Το ήδη ψηφισμένοπρόγραμμα έργων (απόφαση      δημοτικού συμβουλίου) ένα χαρακτηριστικό έχει. Διαχειρίζεταιτην οικονομικήμιζέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων και οικονομικής αφαίμαξης του λαού μας. Τα συντασσόμενα σχέδια προϋπολογισμών που καταρτίζονται με βάση τις οδηγίες της απόφασης 29350 / ΦΕΚ 2059 / 29-7-2014 και κάτω από τον έλεγχο του οικονομικού παρατηρητηρίου (νόμος 4111/ΦΕΚ 18/25-1-2013). Τα σχέδια αυτά  ουσιαστικά έρχονται να υλοποιήσουν στο χώρο της ΤΑ  τις κυβερνητικές - μνημονιακές  πολιτικές λιτότητας.Εκμηδενίζουν την αυτοτέλεια των δήμων καταργούν κάθε έννοια αποκέντρωσης και συμμετοχής, μετατρέπουν  τους ΟΤΑ σε κυβερνητικά παραρτήματα.

Και για να μην θεωρηθεί ότι όλα αυτά είναι αντιπολιτευτικές κρίσεις αναφέρομε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Λεονταρίδη σε ημερίδα στην Αθήνα.

 Ανέφερε ότι «με πλεόνασμα 655 εκ. ευρώ το 2014 και πρόβλεψη πλεονάσματος 759 εκ. ευρώ το 2015 θα κλείσει ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της Αυτοδιοίκησης». (τώρα αν υπάρχουν Δήμοι που δεν έχουν χρήματα να καλύψουν την καθημερινότητα τους, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους υπουργού ).

Επίσης τόνισε ότι τα ίδια έσοδα των δήμων από 2,017 δις ευρώ το 2011 έφθασαν στα 3,2 δις ευρώ το 2014. Δηλαδήαύξησηκατά 1,2δις ευρώ  ( ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ) δηλαδή επιβλήθηκαν μέσω των ΟΤΑεπιπλέονφόροιστουςδημότες 1,2 δις. Τελειώνοντας τις αναφορές του ο κ. υπουργός τόνισε ότι οι δήμοι θα πρέπει να συγκρατήσουν τις δαπάνες, να αυξήσουν τα ίδια έσοδα. ( δηλαδή επιπρόσθετα βάρη στους δημότες και τα κέρδη στην τρόικα )

Δεν μας είπε ο υπουργός όμως, που πάνε τα πλεονάσματα του ενοποιημένου προϋπολογισμού της Αυτοδιοίκησης. Μήπως σε προγράμματα επενδύσεων για την Αυτοδιοίκηση ή στον «κουβάτου χρέους”;

Προϋπολογισμοί σε άλλη κατεύθυνση

Ποιες κατά την γνώμη μας πρέπει να είναι οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να αποτυπώνονται στο σχέδιο που συζητάμε και με ποια διαδικασία θα έπρεπε να έχει αυτός συνταχθεί;

Οι προτεραιότητες είχαν διατυπωθεί στην προεκλογική περίοδο, από όλους.

Α) Δήμοι με προτεραιότητα στιςπραγματικές ανάγκεςτων δημοτών, αρωγό στις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, με δράσεις στα θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Υπάρχουν τέτοια στοιχεία στον προϋπολογισμό που συζητάμε; Ας δούμε

Κονδύλι (15-6481-001 - δαπάνες για περίθαλψη ενδεών) 60.000 ευρώ για το 2015

Δημοτικά ιατρεία πρόβλεψη για εξοπλισμό 10.000 ευρώ και υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού  24.000 ευρώ

Καμία αναφορά σε δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας

Ελάχιστες δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια 

Αναφέρει το σχέδιο του υπουργείου ότι στα Προνοιακά επιδόματα θα προβλεφθεί μείωση 5,85%  και αυτό συμπεριλαμβάνεται ( από 17.516.751 – 16.949.755 )

Πιστεύει κανείς ότι στην πόλη μας  με

800μαθητές(α βάθμια–β βάθμια)στους οποίουςπρέπει ναπροσφέρεται δεκατιανό

Με1240  καταγεγραμμένες οικογένειες σεκατάστασηφτώχειας στις οποίες μικρή βοήθεια δίνεται για την επιβίωση τους

Χωρίςφαρμακευτικό υλικόγια ναικανοποιηθούν οι ανάγκες των μικρών μαθητών σεεμβολιασμό ( μαντού κλπ )

Καμιάδράση για τηνανεργία, για αλληλεγγύηστους οικονομικά ασθενέστερουςκ.α

Αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά προβλήματα με τις προβλεπόμενες δαπάνες ;

Νομίζω πως όχι.

Αλλά δεν φθάνει να τα περιγράφομαι μόνο, χρειάζεται πολιτική βούληση και δράση. Και κάτι τέτοιο δεν περιέχει ο προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσομε.

Β)Έργα καιπαρεμβάσειςοράματος για την πόλη

Όπως αναφέραμε και στην αρχή το τεχνικό πρόγραμμα ουσιαστικά διαχειρίζεται την οικονομική μιζέρια των δήμων και αυτό όχι με επιτυχία.

Το συνολικό πρόγραμμα ανέρχεται στο ύψος των 31.482.169,42 ευρώ από τα οποία

Για επιχορηγούμενα έργα  14.427.878 ευρώ

Για συνεχιζόμενα  έργα    12.088.831 ευρώ

Για νέα  έργα  4.036.802  ευρώ

Αν υπολογίσουμε ότι ο τρέχων προϋπολογισμός ( 2014) στον παραπάνω τομέα των έργων, ( που ήταν και προεκλογικός ) υλοποιήθηκε σε ποσοστό 74% οι πραγματικές δαπάνες θα είναι ουσιαστικά μικρότερες.

Αξίζει όμως να δούμε κάποια ποιοτικά στοιχεία στις προτεινόμενες δαπάνες.

Στην δεύτερη κατηγορία ( συνεχιζόμενα έργα ) το 53%  θα καταβληθεί σε απαλλοτριώσεις, το 17% σε μελέτες  και τα υπόλοιπο σε έργα με το μεγαλύτερο κομμάτι σε τσιμεντοστρώσεις ( !!!!) και ασφαλτοστρώσεις. 

Το ποσό της τρίτης κατηγορίας, νέα έργα και δράσεις – 4.036.802 ευρώ – δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει με τέτοιου ύψους δαπάνες θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πόλης .

 Και βέβαια για την πρώτη κατηγορία είναι υπό αμφισβήτηση η υλοποίηση δαπανών περίπου 2,0 εκ για εξοικονόμηση ενέργειας.

Βλέποντας και αξιολογώντας όλα αυτά τα στοιχεία από την μία πλευρά και τις ανάγκες μιας πόλης 250.000 κατοίκων βλέπει ότι ανά κάτοικο οι δαπάνες του προγράμματοςέργων είναι 95 ευρώ, ετησίως.

 Πιστεύει κανείς ότι με τέτοιες δαπάνες κάνομε ανάπτυξη, υλοποιούμε οραματικούς στόχους για την πόλη, δημιουργούμε μέσα από τις δράσεις υπεραξίες για την πόλη και τους κατοίκους, απασχόληση και ανασυγκρότηση ;  Όχι βέβαια.

Και το εύλογο ερώτημα που κάποιος θα  διατυπώσει είναι : Που θα βρεθούνοι δαπάνεςγια να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα διαφορετικόπρόγραμμα;

Η μείωση από το 2010 μέχρι σήμερα κατά 65% των πόρων για την αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο διεκδίκησης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Δεν μπορεί το κράτος να περιμένει  πλεόνασμα από την αυτοδιοίκηση 759.000.000 ευρώ το 2015 και αυτά τα ποσά να μην επιστρέφονται στον φυσικό αποδέκτη – που είναι οι δήμοι. Εκεί που ανήκουν δηλαδή.

Θα πρέπει επίσης να επανέλθει στην τοπική αυτοδιοίκηση το 10% ( και όχι 2,5% που δίνεται ) από το πράσινο ταμείο όπως ίσχυε μέχρι  πρόσφατα.

Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που χορηγείται από το ΠΔΕ για την τοπική αυτοδιοίκηση

Αξιοποίηση και όλων των προγραμμάτων που τρέχουν με ιδιαίτερη προσοχήστιςεργασιακέςσχέσεις που προσπαθούνναεπιβάλλουν μέσα από αυτά κυβέρνησηκαι μνημόνια.

Όλα αυτάβέβαιαπροϋποθέτουν καθαρή πολιτική στόχευση, καθαρούς στόχουςκαι διεκδίκηση  .

Καταψηφίζουμεαυτούςτουςπροϋπολογισμούς

Ο προϋπολογισμός όπως έρχεται για συζήτηση φαίνεται ισοσκελισμένος στο ποσό των 190.354.354,10 ευρώ ( έσοδα και έξοδα )

Δεν είναι όμως πραγματικός, διότι

α) αναφέρεται σε έσοδα και έξοδα ένα ποσό περίπου 82 εκ ευρώ για το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση είσπραξης. Στο τρέχοντα προϋπολογισμό ( 2014) μέχρι 30/9/2014 τα έσοδα από αυτήν την κατηγορία είναι 1.617.268,27 ευρώ σε βεβαιωθέντα ύψους 80 εκ. Δηλαδή απόδοση 2% 

β) άρα μιλάμε για ένα προϋπολογισμό πραγματικού ύψους 110.000.000 ευρώ που τα ανελαστικά του έξοδα ανέρχονται στο ποσό των 56.419.938,19, δηλαδή 51,2 %.

γ) το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου μας ανέρχεται στο ύψος των 50.000.000 εκ για την ΕΤΕΠ και ακόμα 27.872.340,46 σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση. Δηλαδή σύνολο 77.872.340,46 δηλαδή  71% του προϋπολογισμού μας ή αφαιρώντας τις ανελαστικές δαπάνες  στο  138%.

δ) για το 2015 θα δοθούν περίπου 1.000.000 ευρώ για εξυπηρέτηση δανείων, 21.634.363 ευρώ για υποχρεωτικές μεταβιβάσεις σε Νομικά πρόσωπα ( προνοιακά, αθλητισμός, δοπαφμαη, κλπ).

Δεν είναι αναπτυξιακός διότι 

 όπως αποδείξαμε και προηγούμενα, με δαπάνες επενδύσεων 95 ευρώ ανά δημότη στοσύνολο του έτους, ποια ανάπτυξη γίνεται τι σχεδιασμό κάνομε και ποια οράματα υλοποιούμε;  Με μία μικρή ματιά στο πρόγραμμα έργων εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι αυτό το πρόγραμμα δεν έχει καμιά αναπτυξιακή χροιά. Αφαιρώντας τα ποσά, απαλλοτριώσεων, εξοπλισμού υπηρεσιών, τσιμεντοστρώσεων, πάγιων ( αυτοκίνητα, απορριμματοφόρα κλπ ), μελετών το συνολικό ποσό που μένει είναι ελάχιστο ( περίπου 40% των δαπανών επενδύσεων δηλαδή 12.000.000 ευρώ )  Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ποιότητα των έργων που κατασκευάζονται η δημοτική αρχή πρέπει να είναι πολλή αυστηρή ( το τελευταίο παράδειγμα στην Ολύμπου πρέπει να προβληματίσει όλους. Μια βροχή ήταν ικανή να διαλύσει έργο μηνών…. )

Δεν είναι κοινωνικός

Ποιεςκοινωνικές δομέςστηρίζονται ή θα στηριχτούν με τέτοιους προϋπολογισμούς ; Οι ανάγκες και οι πιέσεις θααναγκάσουν σε γρήγορες αλλαγές στο προϋπολογισμό. Αλλά μέχρι πού θα φθάσουν και αυτές, όταν τα συνολικά διαθέσιμα κονδύλια είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες.

Γίνονται δράσεις για την Τρίτη ηλικία – εξοπλίζονται με προσωπικό και υποδομή οι δομές ώστε οι δημότες να νοιώθουν δίπλα τους τον δήμο ;

Γίνονται δράσεις υγείας, πρόνοιας ;

Τα κονδύλια που υπάρχουν δεν φθάνουν να λειτουργήσει ακόμα και αυτό που ομόφωνα ψηφίσαμε τελευταία ( για τα πρωινά των μαθητών ).

Που φαίνεται έστω και μία δράση η οποία να δημιουργεί απασχόληση, κοινωνική οργάνωση εργασίας κ.α.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζομε τον προϋπολογισμό  του 2015 της δημοτικής αρχής. 

Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι

Ευθύνες  έχουν και οι ς δύο παρατάξεις ( πρώην και νύν ) της δημοτικής εξουσίας

Η σύνταξη του συγκεκριμένου σχεδίου προϋπολογισμού έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή τις ευθύνες της οποίας δεν παραγράφομαι ούτε ξεχνάμε. Αυτή εφάρμοσε με συνέπεια της μνημονιακές πολιτικές στο Δήμο όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά αποτύπωσε και στους προϋπολογισμούς που εφάρμοζε κάθε χρονιά. Οι Ηρακλειώτες όμως την έστειλαν στην αντιπολίτευση.

Η νέα δημοτική αρχή, στα πρώτα βήματα της δεν φαίνεται να θέλει να έρθει σε ρήξη  με όλα αυτά που υποβαθμίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση, την μαραζώνουν οικονομικά. Δεν επιζητεί την συμμετοχή των δημοτών και μακριά απ αυτούς τροποποιεί ή συναινεί με τέτοιους προϋπολογισμούς και πολιτικές. 

Αυτές οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις απαιτούν άλλες πολιτικές  επιλογές, άλλους στόχους και άλλες προτεραιότητες".

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis