Κρήτη

Δημοτική Αρχή Φαιστού: Συναντήσεις στο Υπ. Εσωτερικών για την κινητικότητα υπαλλήλων

Βορίδης - Νικολιδάκης

Τα θέματα κινητικότητας και στελέχωσης με προσωπικό των μικρών δήμων όλης της χώρας, αλλά και ουσιαστικά θέματα αυτοδιοίκησης που αφορούν στο Δήμο, συζητήθηκαν στο πλαίσιο διαδοχικών συναντήσεων αντιπροσωπείας του Δήμου Φαιστού στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα στελέχωσης και κινητικότητας προσωπικού στους μικρότερους Δήμους της χώρας, ο αρμόδιος Υπουργός Μάκης Βορίδης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει άμεσα μέριμνα προστασίας του υφιστάμενου προσωπικού ώστε να μπορούν να εκτελούνται ομαλά οι υποχρεώσεις των δήμων. Ο Υπουργός ταυτόχρονα αναγνώρισε το ζήτημα αποψίλωσης των δήμων από προσωπικό και ειδικότερα των μικρότερων, οπότε και έδωσε τη δέσμευση πως θα προωθηθούν διαδικασίες προκειμένου να υλοποιηθούν νέοι διορισμοί για να καλυφθούν έστω και μερικώς τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στους μικρότερους κατά κανόνα δήμους.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Φαιστού που αποτελούνταν από το Δήμαρχο Γρηγόρη Νικολιδάκη, τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Φασομυτάκη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλη Ορφανουδάκη, ανέδειξε στο πλαίσιο της συνάντησης όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Δήμο, με τον Υπουργό να δηλώνει ότι άμεσα πρόκειται να δρομολογήσει λύσεις.

Οδοποιία – Στόλος

Στη δεύτερη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Δήμου Φαιστού στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υφυπουργό Στέλιο Πέτσα, τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα τόσο της Αγροτικής Οδοποιίας, όσο όμως και του πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων στο Δήμο Φαιστού. Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία του Δήμου τόνισε στον Υφυπουργό πως η αγροτική οδοποιία του Δήμου Φαιστού αποτελεί δίκτυο μεγάλης σπουδαιότητας, διευκρινίζοντας του παράλληλα ότι, μέρος του δικτύου που ήταν αρμοδιότητας των ΤΟΕΒ πέρασε στο Δήμο χωρίς όμως να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση. Η αντιπροσωπεία του Δήμου ενημέρωσε επίσης τον Υφυπουργό για τα προβλήματα και τα θέματα που ανακύπτουν λόγω παλαιότητας του στόλου οχημάτων, ενώ υπήρξε επίσης εκτενής συζήτηση αναφορικά με την λειτουργία της Επιτροπής Φράγματος για το Φράγμα Φανερωμένης.

Ο Υφυπουργός ανέφερε πως είναι γνωστό στο Υπουργείο το πρόβλημα των νόμων που διέπουν τα θέματα που αφορούν στο δήμο. Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε μάλιστα «απαρχαιωμένο» το νομικό πλαίσιο, ενώ τόνισε πως ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο εκείνο που θα εκσυγχρονίσει το πλαίσιο και θα δώσει λύσεις.

COVID – Περιβάλλον

Θέματα που σχετίζονται με την διαχείριση της COVID – 19, αλλά και γενικότερα θέματα που σχετίζονται με την καθαριότητα και το περιβάλλον συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου ανέφερε στον Γραμματέα, ότι παρά την άριστη ως τώρα διαχείριση της COVID – 19 σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Δήμου, αφενός χρειάζεται πρόσθετη ενίσχυση σε χρηματοδοτήσεις, αλλά και γενικότερη ενίσχυση στο στόλο καθαριότητας του Δήμου, ο οποίος επιφορτίζεται με ένα ακόμα δυσκολότερο έργο εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Σταυριανουδάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει τους δήμους και πρόκειται να στηρίξει επιπλέον το δήμο Φαιστού, ενώ παράλληλα παρουσίασε βασικούς άξονες για το πώς μπορούν να προχωρήσουν οι λύσεις στα θέματα προμήθειας νέων οχημάτων και πρόσθετων εξοπλισμών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ηράκλειο - κορωνοϊός: Πόσοι έχουν εμβολιαστεί έως τώρα

Κρήτη: Πολύ χαμηλές οι τιμές των κηπευτικών - "Kορωνοβοήθημα" ζητούν οι αγρότες

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Έκλεψαν χρήματα από άστεγο

 

 

Κρήτη

Βλαστός στο Ράδιο Κρήτη: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΤΑΔ για Γούρνες, Καρτερό και δημόσια κτίρια

ξενία

Για “απαρχή μιας νέας σελίδας για ένα εμβληματικό ακίνητο”, αυτό της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, με φόντο τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε μετά το τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ για άμεση επιστροφή των 51 στρεμμάτων στη δικαιοδοσία της!

Να θυμίσουμε ότι στην έκταση αυτή βρίσκονται το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, σχολεία, χώροι αναψυχής και άλλες σημαντικές για την περιοχή δραστηριότητες.

Ο κ. Βλαστός, είπε ότι σκοπός του δημοσίου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, για 4 χρόνια, το δημόσιο εισέπραξε μόλις 1589 ευρώ, όπως ο ίδιος ανέφερε! Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε παλαιότερη επιστολή της ΕΤΑΔ προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είχε αναλυθεί το σχέδιο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η συμφωνία του 1997.

Όμως, εξέφρασε την απορία πώς γίνεται, και παρά τον αρχικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης του εν λόγω ακινήτου, το δημόσιο εισέπραξε αυτό το μικρό ποσό για διάστημα τεσσάρων χρόνων...ενώ προανήγγειλε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για το "καυτό" αυτό θέμα. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός

Για τις δραστηριότητες που λειτουργούν στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών, ο κ. Βλαστός τόνισε πως θα πρέπει να βρεθούν κοινές λύσεις αξιοποίησης και πρόσθεσε πως “ακούμε τις ανάγκες του Δήμου, δεν είμαστε συγκρουσιακοί”

Αναφορικά με το άλλο μεγάλο ακίνητο – “φιλέτο” στον Καρτερό και τους καταπατητές στην περιοχή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ δήλωσε πως από την πλευρά της ΕΤΑΔ έγινε το αυτονόητο για την ανάκτηση του ελέγχου στον καταπατημένο χώρο. “Προστατεύουμε την ιδιοκτησία του δημοσίου”, είπε χαρακτηριστικά ενώ όπως σημείωσε, αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασία διοικητικής αποβολής των καταπατητών από την ίδια την ΕΤΑΔ.

“Είμαστε συνεργατικοί για κάθε ακίνητο”, δήλωσε ενώ προανήγγειλε ότι θα επιλεγεί η κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης.

Για το ακίνητο όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” όταν αυτό μεταφερθεί μελλοντικά στο Καστέλι, ο κ. Βλαστός είπε με νόημα “ Κυνηγάω θέματα του χθες”, ενώ για τα ακίνητα στο κέντρο του Ηρακλείου, θέμα το οποίο προ ημερών ανέδειξε το “Ράδιο Κρήτη” και μάλιστα υπήρξε και ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο ίδιος επισήμανε ότι η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να ενδώσει στην απόφαση του Σώματος για στέγαση διοικητικών υπηρεσιών του δήμου Ηρακλείου τονίζοντας ότι η βέλτιστη αξιοποίηση θα υπάρξει μόνον έναντι ανταλλάγματος και μάλιστα με τη διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης.

“Σκοπός όλων θα πρέπει να είναι η μακρόχρονη βιωσιμότητα των ακινήτων αυτών”, είπε ο κ. Βλαστός, κάνοντας γνωστό ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το Δήμο Ηρακλείου για τους σχεδιασμούς του.

Ελένη Μπουρμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσκοπος Κνωσού: Καλύτερα Ανάσταση νωρίτερα με πιστούς, παρά τα μεσάνυχτα με άδειους ναούς

Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

Ηράκλειο: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό