Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για αγορά εξοχικών στα νησιά - Στο κάδρο και η Κρήτη

Image
Αυξάνεται το ενδιαφέρον για αγορά εξοχικών στα νησιά - Στο κάδρο και η Κρήτη
 clock 12:09 | 08/07/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Εκρηκτική αύξηση του ενδιαφέροντος για εξοχικά στην Ελλάδα, καταγράφουν , σύμφωνα με την Ημερησία, τους τελευταίους μήνες οι κτηματομεσίτες στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ζήτηση για σπίτια ή εξοχικά έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα, αν και οι αγοραπωλησίες δεν είναι ακόμη αρκετές ώστε να αλλάξει πλήρως η εικόνα.

Ωστόσο, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, η εμπιστοσύνη που εκφράζουν οι ξένοι στην ελληνική οικονομία και τα απανωτά διθυραμβικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, αλλάζουν το κλίμα και στην κτηματαγορά.

Το θετικό αυτό κλίμα έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων με τους κτηματομεσίτες. .

Σε ότι αφορά στην Κρήτη, τονίζεται πως η αγορά παρέμενε παγωμένη εδώ και χρόνια, ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής του δυσμενούς κλίματος.

 Διαφαίνεται αύξηση του ενδιαφέροντος κυρίως από Ρώσους για εξοχική κατοικία και παραθαλάσσια οικόπεδα, όμως το ενδιαφέρον δεν έχει μετουσιωθεί σε συμβόλαια. Οι αγοραστές ζητούν μείωση τιμών έως και 40% επειδή πιστεύουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση, ενώ Κινέζοι ενδιαφέρονται για μεγάλες εκτάσεις εκτός σχεδίου.

Για φέτος προβλέπεται μείωση τιμών έως 15%, ενώ το 2013 το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μεταχειρισμένα διαμερίσματα εντός σχεδίου και σε οικόπεδα. Το μέγιστο τίμημα των αγοραπωλησιών δεν ξεπέρασε τις 170.000 ευρώ και η πτώση στα παλαιά σπίτια κυμάνθηκε μεταξύ 25%-40%. Τα νεόδμητα μειώθηκαν 10%-15% πέρυσι και στα οικόπεδα εντός σχεδίου του Ηρακλείου από 15% έως 35%, ενώ στους περιαστικούς οικισμούς η υποχώρηση κυμάνθηκε από 30% έως 50%.

Το προφίλ των ξένων αγοραστών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το προφίλ των ξένων που ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα αναζητούν κατοικίες που δεν ξεπερνούν σε αξία τις 100.000 ευρώ, επομένως, δεν πρόκειται για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται και για την απόκτηση βίζας. Υπάρχει όμως κι ένα σημαντικό ποσοστό αλλοδαπών που «κυνηγούν» τις ευκαιρίες στις πολυτελείς κατασκευές, δηλαδή αυτές που έχουν αξία από 400.000 ευρώ και φτάνουν τα 4-5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων, το 56% των αγοραστών από τρίτες χώρες αγοράζει ακίνητα έως 100.000 ευρώ και το 22% αγοράζει πολυτελή σπίτια. Το 63% των αγοραστών από την Ε.Ε. αγοράζει ακίνητα έως 100.000 ευρώ και μόλις 11% πολυτελή ακίνητα.

Στο ερώτημα «πού αγοράζουν» οι αλλοδαποί, είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ευρωπαίοι αγοράζουν ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη. Οι Ελληνες αγοράζουν κυρίως στην Αττική και λιγότερο στην περιφέρεια της Κρήτης. Αναλυτικά:

Κινέζοι
Το 65% ζητά ακίνητα από 250.000 ευρώ έως 450.000 ευρώ, το 25% από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ και το 10% από 1.000.000 και άνω. Ενδιαφέρονται για σπίτια «πάνω στο κύμα», να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αεροδρόμιο και να υπάρχει καλή νοσοκομειακή περίθαλψη. Ενδιαφέρονται κυρίως για Κρήτη, Ρόδο, Μεσσηνία αλλά και για τα παράλια της Αττικής.

Άραβες
Ζητούν κυρίως βίλες αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ που να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Στο στόχαστρό τους τα παράλια της Αττικής, η Μύκονος, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

Ρώσοι
Ενδιαφέρονται κυρίως για εξοχικά από 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ αλλά και για τη μεσαία κατηγορία, από 500 έως 1 εκατ. ευρώ. Επιλέγουν κυρίως τη Χαλκιδική (λόγω Αγίου Ορους), την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μύκονο.

Βρετανοί και Γερμανοί
Ενδιαφέρονται για σπίτια έως 100 τ.μ. αλλά περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Πελοπόννησος, η Κεφαλλονιά είναι στις βασικές προτιμήσεις τους. Πολλοί από τους Γερμανούς αγοράζουν εγκαταλειμμένα σπίτια σε χαμηλή τιμή και τα ανακαινίζουν.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis