Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Θέλουν να απαγορεύσουν το σέρφιγκ και το κολύμπι στον Κουρεμένο!

Image
Κουρεμένος
 clock 11:31 | 17/02/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Μεγάλες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της Κρήτης έχει προκαλέσει το νέο θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας "Νατούρα" που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και παρά το γεγονός ότι δεν αλλάζει τα όρια τους εντούτοις οι χρήσεις γης μέσα σε αυτές προκαλούν την αντίδραση της τοπικών κοινωνιών. Όμως ο σχεδιασμός έχει προκαλέσει αναστάτωση από το Οροπέδιο Λασιθίου μέχρι τη Σητεία, τον Ψηλορείτη και άλλες περιοχές.

Θα απαγορευθεί το σέρφιγκ και το κολύμπι στον Κουρεμένο?

Μια από τις περιοχές που επηρεάζονται σύμφωνα με τις προτάσεις της μελετητικής ομάδας που καταρτίζει το σχέδιο είναι και το Παλαίκαστρο Σητείας όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εάν περάσει η πρόταση θα απαγορεύεται όχι μόνο το σέρφιγκ πχ στην παραλία του Κουρεμένου αλλά ακόμη και το κολύμπι ενώ σε γενικές γραμμές θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Κρήτη και το εξωτερικό.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαίκαστρου κ.Νίκος Χατζηδάκης η συγκεκριμένη μελέτη ουσιαστικά απαγορεύει κάθε δραστηριότητα και οδηγεί στην ερήμωση της.

Αντίθετα, υποστήριξε, ότι επιτρέπουν δραστηριότητες εξαιρετικά βλαπτικές για το περιβάλλον, αλλά εξαιρετικά κερδοφόρες για μεγάλα συμφέροντα (ανεμογεννήτριες, ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.).

Υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος - Θα νεκρώσει η περιοχή

Παράλληλα επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχει καθεστώς προστασίας για τις περιοχές Natura στη ζώνη του Παλαικάστρου και ότι το σχέδιο αυτό έρχεται ολοκληρωτικά σε πλήρη αντίθεση με τα νομοθετημένα και ισχύοντα ΣΧΟΟΑΠ Ιτάνου και Λεύκης που εμπεριέχουν αυστηρότατες δεσμεύσεις προστασίας και όρους δόμησης. Άρα αναρωτήθηκε γιατί όλη η περιοχή να δεσμευτεί και ουσιαστικά να νεκρώσει αφού ούτως η άλλως προστατεύεται.

Τι λέει η Περιφέρεια για το σοβαρό ζήτημα

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης ο οποίος επί δύο μέρες βρίσκεται στη Σητεία για τα σοβαρά ζητήματα που θέτουν Δήμος, κάτοικοι και φορείς και μάλιστα και σήμερα μετείχε σε σύσκεψη στο Δήμο.

Όπως δήλωσε ο κ. Ξυλούρης η Περιφέρεια εξετάζει με προσοχή το πρόβλημα που έχει προκύψει τονίζοντας ότι όπου χρειάζεται θα παρέμβει ώστε να μην καταστραφεί οικονομικά η περιοχή συζητώντας το θέμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου.

Τι είναι οι μελέτες για τις περιοχές Νατούρα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «oι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες καθορίζουν ένα θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, θέτοντας σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές.

Με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων και των ειδών που φιλοξενούν, θα υποδείξουν εάν και ποιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιτρέπονται στις επιμέρους ζώνες κάθε περιοχής.

Τα Σχέδια Διαχείρισης θα εξειδικεύσουν τα κριτήρια και τους όρους άσκησης των επιτρεπόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις επιμέρους περιοχές της κάθε μελέτης».

Η διαβούλευση έληξε 15 Φεβρουαρίου και σύντομα θα οριστικοποιηθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και θα ακολουθήσει η έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων, με την οριοθέτηση των ζωνών και τον καθορισμό χρήσεων γης και δραστηριοτήτων, καθώς και τα Σχέδια Διαχείρισης για τα προστατευτέα αντικείμενα των περιοχών NATURA 2000.

Διαβάστε επίσης:

Αρναουτάκης στο Ράδιο Κρήτη: Νέα Αντιπεριφέρεια για τον Επισιτισμό - Ποιος θα την αναλάβει

Ηράκλειο: Ο πρώην σύντροφος μαχαίρωσε... τον πρώην σύζυγο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis