Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ανυπόταχτη Κρήτη: Ανεπιθύμητος ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκη στην Κρήτη

Image
γιώργος πιαγκαλάκης ανυπόταχτη κρήτη
 clock 08:13 | 11/06/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Ανυπόταχτη Κρήτη χαιρετίζει τις συγκεντρώσεις από κατοίκους και περιβαλλοντικές συλλογικότητες στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο ενάντια στην επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη στην Κρήτη. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υπουργός βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ... επίθεσης στο περιβάλλον καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν πρωτοστατήσει τόσο στην υπογραφή των συμβάσεων για εξορύξεις νότιο-δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, όσο και στην ψήφιση του νέου αντι-περιβαλλοντικού νόμου. Οι συγκεντρώσεις αυτές χάλασαν την επικοινωνιακή ... «βόλτα» του Υπουργού στο νησί που περιλάμβανε επίσκεψη στη Χρυσή, συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη και πολλές δηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος που μας φέρνει.

Μάλιστα ο Υπουργός αναρωτήθηκε για ποιον λόγο αντιδρούν οι κάτοικοι στην παρουσία του. Ας του υπενθυμίσουμε λοιπόν κι εμείς ότι ο νέος περιβαλλοντικός νόμος 4685/2020:

Καταργεί την προστασία των περιοχών Naturaκαθώς επιτρέπει σε αυτές βαριές επενδυτικές δραστηριότητες, όπως εξορύξεις μεταλλευμάτων και υδρογονανθράκων, επιτρέπει την τουριστική/εμπορευματική «αξιοποίησής» τους και τη δημιουργία «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).

Καταργεί τους εθνικούς δρυμούς και τους μετονομάζει σε εθνικά πάρκα, επιτρέποντας στο εσωτερικό τους επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) ιδρύοντας τον νέο φορέα ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) κι έχει σαν στόχο την απελευθέρωση της «άσκησης εμπορικής δραστηριότητας», την «αξιοποίηση κινητής και ακίνητης παρουσίας» και την «..εκτέλεση έργων για λογαριασμό τρίτων» στις Προστατευόμενες Περιοχές.

Εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε ιδιώτες επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.

Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

Επιτρέπει τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

Γι’ αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο «νύχτα» και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση.

Γι’ αυτούς τους λόγους τόσο την ημέρα ψήφισης του όσο και την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις πανελλαδικά εναντίον του

Γι’ αυτούς τους λόγους και οι κάτοικοι της Κρήτης αντέδρασαν στην επίσκεψη του.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis