Εκλογές 2019

"Ανυπόταχτη Κρήτη": Άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία

ανυπόταχτη κρήτη

Ανακοίνωση από την περιφερειακή παράταξη "Ανυπόταχτη Κρήτη" για τις καταστροφές από τη θεομηνία:

Μετά τις τεράστιες καταστροφές στη Δυτική Κρήτη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ήρθε δυστυχώς και η ώρα για την Ανατολική Κρήτη και ιδιαίτερα για τον νομό Λασιθίου. Μία πολύωρη βροχόπτωση ήταν αρκετή για να μετατρέψει σε «πλωτές πολιτείες» πολλές περιοχές των Δήμων Ιεράπετρας, Σητείας και Βιάννου. Είχαμε διασώσεις ανθρώπων ακόμα και με βάρκες, καταστροφές κατοικιών και περιουσιών, ενώ η ιστορική γέφυρα 135 ετών στον Μύρτο κινδύνεψε να έχει τη μοίρα της γέφυρας του Κερίτη στα Χανιά.

Φυσικά, για ακόμα μία φορά τοπικό κράτος και πολιτεία επιλέγουν να κρυφτούν πίσω … απ’ τον κακό μας τον καιρό. Είναι γνωστό ότι πλέον για τη σχεδίαση, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, γεφυριών και δρόμων υπάρχουν αυστηρές επιστημονικές προδιαγραφές που προβλέπουν τέτοια φαινόμενα. Όμως για να γίνουν σωστά χρειάζονται χρηματοδότηση και δημόσιο έλεγχο. Την ώρα που μνημόνια και ΕΕ αποψιλώνουν τις τεχνικές υπηρεσίες, τέτοια αναγκαία έργα δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιλέγονται μέσω του ΕΣΠΑ λόγω μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου σε άλλα επιλέξιμα έργα.

Με ευθύνη της Περιφέρειας, των Δήμων και κεντρικού κράτους επιβάλλεται άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφές, και αποζημίωση των πληγέντων. Επίσης πρέπει να γίνει έλεγχος στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές -όπως οι γέφυρες- που άντεξαν μεν την κακοκαιρία, όμως δέχτηκαν ισχυρή καταπόνηση κι ενδέχεται να κινδυνεύσουν από πολύ πιο ήπια φαινόμενα στο μέλλον. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να μην κατηγορούμε τα καιρικά φαινόμενα και την κακιά την ... ώρα στο μέλλον, θρηνώντας ακόμα και θύματα.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η επόμενη μέρα μετά την θεομηνία

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε ο Καρτερός

Αδυναμίες, αστοχίες και έλλειψη σχεδιασμού στις υποδομές αποκάλυψε για μια ακόμα η χθεσινή θεομηνία στο Ηράκλειο το οποίο παραδόθηκε στα στοιχεία της φύσης.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους Ηρακλειώτες των ανατολικών προαστίων να μετρούν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι πρωτοφανούς έντασης καταρρακτώδεις βροχές

Αυτοκίνητα θάφτηκαν στη λάσπη, περιουσίες χάθηκαν, επιχειρήσεις καταστράφηκαν, αγροτικές καλλιέργειες σαρώθηκαν, οδικές και άλλες υποδομές υπέστησαν μεγάλες καταστροφές και άνθρωποι κινδύνευσαν να πνιγούν στην πολύπαθη περιοχή του Καρτερού.

Στο Ηράκλειο το θέμα της αποτίμησης των καταστροφών έχει η Πολιτική Προστασία, ενώ στη μάχη για την άμεση αντιμετώπιση και αποκατάσταση των προβλημάτων που ενέσκυψαν λαμβάνουν μέρος η τεχνική υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου , το τμήμα οδοποιίας, η Δ/νση Καθαριότητας και η ΔΕΥΑΗ.

Ο δήμος Χερσονήσου ξεκίνησε ήδη την διαδικασία για την κήρυξη της περιοχής των Μαλίων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ετοιμάζει το αίτημα που θα υποβληθεί αρχικά στην Περιφέρεια Κρήτης και ακολούθως στα αρμόδια κεντρικά όργανα.

Από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη είπε ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή και έκανε λόγο για ευθύνες εκείνων που έχουν προχωρήσει σε αυθαιρεσίες και μπαζώματα στις πληγείσες περιοχές.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης γνωστοποίησε την σημερινή σύγκλιση στα Χανιά του συντονιστικού οργάνου για τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών ή άλλων έντονων καιρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων.

Μάλιστα θα προωθηθεί – όπως είπε - αίτημα από την Περιφέρεια Κρήτης προς τον κ. Χαρδαλιά - για πρόσβαση στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για προειδοποιήσεις που θα αφορούν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κουρουπάκης προειδοποίησε μάλιστα για το γεγονός ότι δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, αφού ως το βράδυ – σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα πέσουν 70 με 80 χιλιοστά νερού στην Βόρεια Κρήτη.

Το φαινόμενο λοιπόν εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη και η επιφυλακή των αρμοδίων αρχών παραμένει.

Ν’ αναφέρουμε τέλος ότι μέσω της εκπομπής έγινε έκκληση για βοήθεια από τον εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη στον Καρτερό καθώς 30 με 40 εκατοστά λάσπης έχουν καλύψει τον πρόναο όπως και τις αυλές της εκκλησίας η οποία έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.