Κρήτη

Ανάσταση στην Κρήτη για πρώτη φορά χωρίς το Άγιο Φως

άγιο φως

Με θλίψη λαός και κλήρος για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα υποδεχτούν στην Κρήτη το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο, το Μεγάλο Σάββατο, ελέω κορωνοϊού.

Το γεγονός ότι το Άγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο θα φτάσει κανονικά στην Ελλάδα με διαδικασία όμως διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά αλλά και η αναστολή πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρίες από και προς την Κρήτη θα σταθεί η αιτία για μια ακόμη απογοήτευση των πιστών την περίοδο που διανύουμε.

Με στρατιωτικό αεροσκάφος από Ιερουσαλήμ

 

Συγκεκριμένα το Μεγάλο Σάββατο και όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα δεν θα γίνει με την επισημότητα του παρελθόντος.

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση του Ισραήλ και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποφασίστηκε να γίνει με τη πτήση της πολεμικής αεροπορίας στην Ιερουσαλήμ στο οποίο θα επιβαίνουν μόνο ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου, αρχιμανδρίτης Δαμιανός και ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την άφιξή τους στο Ισραήλ θα παραμείνουν στο αεροσκάφος και το Αγιο Φως θα τους παραδοθεί στις σκάλες, από εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου θα γίνει μια λιτή τελετή υποδοχής.

Όμως στη συνέχεια δεν είναι εύκολο να φτάσει σε όλα τα μέρη της Ελλάδος και την Κρήτη καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Βλάσση δεν θα υπάρχουν ειδικές πτήσεις και θα αξιοποιηθούν οι ήδη προγραμματισμένες πτήσεις.

Δεν υπάρχουν πτήσεις με προορισμό την Κρήτη

 

Στην Κρήτη όμως την ημέρα εκείνη είναι προγραμματισμένη μόνο μία πτήση από την Αθήνα στο Ηράκλειο στις 8:20 το πρωί από την Αθήνα. Με δεδομένο λοιπόν ότι προς τα Χανιά δεν θα εκτελεσθεί καμία πτήση όλη την ημέρα, στο Ηράκλειο μόνο το πρωί και το Άγιο Φως θα αφιχθεί στην Αθήνα το απόγευμα τότε στην Κρήτη δεν θα φτάσει ποτέ.Όμως ακόμη και το Άγιο Φως να ερχόταν στην Κρήτη με τους ναούς κλειστούς για τους πιστούς θα ήταν δύσκολο να φτάσει στα σπίτια γεμίζοντας θλίψη τους Κρητικούς.

 

Ο Επίσκοπος Κνωσσού για το Άγιο Φως

 

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και το Λευτέρη Βαρδάκη, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης ,Θεοφιλέσταστος Επίσκοπος Κνωσσού Πρόδρομος Ξενάκης εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός,επεσήμανε όμως ότι θα προτιμούσε το Άγιο Φως κάτω από τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες να μην έρθει στην Κρήτη αφού δεν μπορούν να το πάρουν οι πιστοί και οι ναοί θα είναι κλειστοί.

Το Άγιο Φως είπε μπορεί να φθάσει στην Κρήτη και το επόμενο διάστημα όποτε αυτό είναι εφικτό ακόμη και μετά το τέλος αυτής της κρίσης για να το υποδεχτούν οι χριστιανοί και όλοι μας με τις εκκλησίες ανοιχτές. Όλους μας στεναχωρεί αυτή η κατάσταση είπε χαρακτηριστικά.

Μόνο μια περίπτωση, είπε, υπάρχει για να φτάσει το Άγιο Φως στο Ηράκλειο το Μεγάλο Σάββατο, αν αλλάξει η ώρα της μίας και μοναδικής πτήσης της ΑΕGEAN και από πρωί γίνει απόγευμα.

 

Κρήτη

Καιρός στην Κρήτη: Εξασθενούν οι βοριάδες, ανεβαίνει η θερμοκρασία- ΒΙΝΤΕΟ

ανοδος θερμοκρασιας

Αίθριος προβλέπεται για σήμερα ο καιρός που θα επικρατήσει στην Κρήτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ. 

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ κυρίως στα δυτικά.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ:

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού