Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αδυναμία λειτουργίας του Δήμου Οροπεδίου λόγω έλλειψης προσωπικού

στεφανακης γιαννης οροπεδιο λασιθι.jpg
 clock 22:16 | 26/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου αδυνατεί να ανταποκριθεί τόσο στις υπηρεσιακές του ανάγκες όσο και στην εξυπηρέτηση των δημοτών λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού, όπως έγραψε το ekriti.gr. Αυτό δηλώνει σε όλους τους τόνους ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος απέστειλε και σχετική επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών!

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

“Αξιότιμε Υπουργέ, Έπειτα από την συνεργασία που είχαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης στο γραφείο σας (09-10-2015) θα ήθελα και γραπτώς να σας επισημάνω τα εξής: 
Ο Δήμος μας αδυνατεί να ανταποκριθεί τόσο στις υπηρεσιακές του ανάγκες όσο και στην εξυπηρέτηση των δημοτών λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα σας ενημερώνουμε ότι στον Δήμο μας υπηρετούν μόλις 12 μόνιμοι υπάλληλοι και 2 αορίστου χρόνου, καλύπτοντας τις 14 από τις συνολικά 36 προβλεπόμενες βάσει του ΟΕΥ θέσεις για την λειτουργία του. 

Αναλυτικότερα οι θέσεις όπως στελεχώνονται σήμερα είναι οι εξής: 
ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ (12) 
-1 ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών
-1 ΤΕ Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών 
-1 ΤΕ Τεχνολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 
-1 ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού 
-1 ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργου 
-2 ΔΕ Οδηγών Αυτοκινήτων 
-1 ΔΕ Υδραυλικών 
-3 ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων (εκ των οποίων 1 σε άδεια ανατροφής και 1 αποσπασμένη από τον προκάτοχό σας χωρίς σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, για 2ετία στο Ίδρυμα Ασύλου από 05/10/2015). -1 ΥΕ Υδρονομέων 

ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (2) 
-1 ΥΕ Εργάτης Ύδρευσης πλήρους απασχόλησης 
-1 ΥΕ Καθαριστριών πλήρους απασχόλησης (σχολικών κτιρίων, Γυμνάσιο-Λύκειο) 

Όπως προκύπτει, το Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών έχοντας 2 υπαλλήλους (1 ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού και 1 ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων) αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του (Ταμείο, Έσοδα, Λογιστήριο, Πρωτόκολλο, Ύδρευση, Έκδοση Πιστοποιητικών, Εκκαθαρίσεις, Μισθοδοσία, Αποστολή Αρχείων, έκδοση αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, έκδοση αποφάσεων Οικονομικής Επιτροπής, Προμήθειες, Απολογισμούς, Διαύγεια κ.α.) με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Επισημαίνουμε ότι για το ανωτέρω Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών απαιτείται στελέχωση από μόνιμο εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό με γνώσεις χειρισμού Η/Υ και Διοικητικών – Οικονομικών θεμάτων. Τα αντίστοιχα ισχύουν και για το Αυτοτελές Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας. 

Η Δημοτική Αρχή από ανάληψης των καθηκόντων και σε συνεργασία με το υπαλληλικό προσωπικό δρομολόγησε την σύνταξη περιουσιολογίου, την απογραφή της περιουσίας του Δήμου και λοιπές ενέργειες ώστε να συνταχθεί ο ισολογισμός έναρξης του Δήμου από το 2011 ακολουθώντας την με Αρ.Πρ.:15/2066-14/01/2015 εισήγηση της Επιτρόπου του ελεγκτικού Συνεδρίου στο Νομό Λασιθίου. Για τον λόγο αυτό έχει οριστεί ορκωτός ελεγκτής– λογιστής και νομικός με σχετικές αποφάσεις που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής και έκδοσης των λογαριασμών ύδρευσης η οποία εκκρεμεί από το 2013 καθότι την 1η Σεπτεμβρίου 2014 που αναλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή η υπηρεσία εσόδων του Δήμου ήταν κλειστή με την 81/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. 

Για τον λόγο αυτό ως νέα Δημοτική Αρχή επαναλειτουργήσαμε άμεσα την υπηρεσία εσόδων ορίζοντας εισπράκτορα του Δήμου με την 98/2014-11/09/2014 απόφαση Δημάρχου. Επιπλέον κατόπιν ενεργειών μας από 2 Δεκεμβρίου 2014 εγκρίθηκε η διαδικασία πρόσληψης 2 μονίμων υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ/ΤΕ στις υπηρεσίες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από τους οριστικούς πίνακες διοριστέων του 2009. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει δυστυχώς τελεσφορήσει ακόμα παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας. Οι ως άνω δύο μόνιμες θέσεις, εάν και όποτε πληρωθούν δεν επαρκούν για την κάλυψη των υπηρεσιακών μας αναγκών. 

Ο Δήμος μας επιπλέον καλείται να υποστηρίξει και τα νομικά του πρόσωπα, Παιδικό Σταθμό, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Οροπεδίου Λασιθίου, Οροπέδιο Λασιθίου Μονομετοχική Δημοτική Α.Ε. τα οποία στερούνται διοικητικού προσωπικού. Οι υπάλληλοι είναι επιφορτισμένοι επιπλέον με την ανταπόκριση ΟΓΑ και ΕΛΓΑ εξαιτίας του γεωργοκτηνοτροφικού χαρακτήρα του Δήμου μας, ο οποίος χαρακτηρίζεται κατεξοχήν ορεινός λόγω του υψομέτρου (από 800 έως 2148 μέτρα). Επισημαίνεται δε ότι η απόσταση από την κοντινότερη έδρα δήμου του νομού μας και πρωτεύουσα του Ν.Λασιθίου τον Άγιο Νικόλαο, είναι 50 χιλιόμετρα. 

Ως εκ τούτου και προκειμένου οι υπηρεσίες του Δήμου μας να μπορέσουν να λειτουργήσουν προς όφελος των δημοτών της απομακρυσμένης και ορεινής περιοχής μας, σας παρακαλούμε όπως άμεσα ενεργοποιήσετε διαδικασίες κατ’ εξαίρεσης πρόσληψης προσωπικού ή/και απόσπασης από άλλες υπηρεσίες καθώς και οποιαδήποτε άλλη λύση σχετικά με την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Δήμου. Σε αντίθετη περίπτωση σας γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου μας λόγω έλλειψης προσωπικού αδυνατούν να ανταποκριθούν τόσο στην κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών όσο και λοιπών υποχρεώσεων, με συνέπεια την μη εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και την έκθεση των υπαλλήλων και κατά συνέπεια της Δημοτικής Αρχής σε καταλογισμό πράξεων. 

Σας διαβεβαιώνω ότι τόσο το υπαλληλικό προσωπικό όσο και η Δημοτική Αρχή υπερβάλλουμε εαυτούς καθημερινά, πλέον του ωραρίου και σε βάρος των οικογενειακών και λοιπών υποχρεώσεών μας. Όμως αυτό δεν αρκεί. Σας επισημαίνουμε ότι:  με την εφαρμογή του Νόμου «Καλλικράτη» οι ορεινοί δήμοι δεν εξαιρούνται από το νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των μεγάλων δήμων με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας των μικρών Δήμων να είναι ίδιος με των μεγάλων Δήμων.  για τις θέσεις ευθύνης προβλέπεται κάλυψη μόνο από μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό (Ταμείο, Εισπράξεις, αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσεις Οικονομικής επιτροπής, Έκδοση Πιστοποιητικών, Ληξιαρχείο κλπ) Είμαστε στην διάθεσή σας προκειμένου να εξευρεθεί μόνιμη λύση στο θέμα της κάλυψης κενών θέσεων προσωπικού του Δήμου μας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τo ενδιαφέρον σας και παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες”.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis