Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

2ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης από το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια

Image
1_16.jpg
 clock 14:33 | 28/06/2019 writer icon newsroom ekriti.gr

Το 2o Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης που οργανώνεται από το Σπουδαστήριο Θεωρητικών Μαθηματικών του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης,  θα διεξαχθεί από τις 2 έως και 5 Ιουλίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και θα περιλαμβάνει δύο επιμέρους σχολεία:
Μαθηματικές ΑποΔράσεις 2019 - Διασκεδαστικά Μαθηματικά: Για μαθητές που αποφοιτούν από την Στ' Δημοτικού. Θα δοθεί έμφαση σε μαθηματικά παιχνίδια, γρίφους, σπαζοκεφαλιές και τρισδιάστατες κατασκευές.

Μαθηματικές ΑποΔράσεις 2019 - Η Τέχνη των Μαθηματικών στο κέντρο των Επιστημών και της Τεχνολογίας: Για μαθητές που αποφοιτούν από την Γ' Γυμνασίου. Στόχος του σχολείου είναι οι μαθητές να εξερευνήσουν τη σύγχρονη μαθηματική γνώση και την κομβική της σχέση με τις άλλες επιστήμες και την τεχνολογία.

Οι μαθητές θα γνωρίσουν τη φοιτητική ζωή στο Πανεπιστήμιο:
-θα έρθουν σε επαφή με βιωματικό τρόπο με καινούργιες μαθηματικές έννοιες
-θα εξερευνήσουν τη σχέση των μαθηματικών με τις άλλες επιστήμες και την τεχνολογία *
-θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών
-θα συνθέσουν τις δικές τους ρομποτικές δημιουργίες με τη βοήθεια του CityLab που παρέχει δωρεάν τον εξοπλισμό και το εκπαιδευτικό προσωπικό
-θα κάνουν διασκεδαστικά πειράματα στα Εργαστήρια του Τμήματος Χημείας
-θα ξεναγηθούν στα εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής*
-θα συμμετάσχουν σε μια βραδινή αστροπαρατήρηση με τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια της Αστρονομικής Φοιτητικής Ομάδας και του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης
-θα δραπετεύσουν απο το Μαθηματικό Escape Room (για τους μαθητές της Στ' Δημοτικού)
-θα περάσουν ευχάριστες ώρες στο Κλειστό Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου
* Αφορά τους μαθητές της Γ' Γυμνασίου
Στο σχολείο θα διδάξουν Καθηγητές του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Καθηγητές Μαθηματικοί της Μέσης Εκπαίδευσης και Καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών.

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκε το 2ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών όπου αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων: 
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Παιδείας Λάμπρος Καμπουράκης: «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης οργανώνει το Θερινό Σχολείο Μαθηματικών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για μαθητές δημοτικού και φέτος και Γυμνασίου. Προσπαθούμε από την δική μας την πλευρά σε συνεργασία με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου μας, να δώσουμε την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να έλθουν σε επαφή, σε επικοινωνία με το μαγικό κόσμο των μαθηματικών.  Φιλοδοξούμε η συγκεκριμένη δράση τα επόμενα χρόνια να γίνει θεσμός και να συμπεριλάβει ακόμα περισσότερους μαθητές και ακόμα περισσότερες βαθμίδες εκπαίδευσης». 

Γιώργος Κοσιώρης Πρόεδρος τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστημίου Κρήτης: «Με τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου θα αποδράσουμε μαζί για πρώτη φορά φέτος. Η διδασκαλία των μαθημάτων θα περιλαμβάνει διαφορετικές θεματικές ενότητες. Η ανάπτυξη της κάθε ενότητας θα περιλαμβάνει διαλέξεις, διαδραστικές ασκήσεις, χρήση Η/Υ, προβολή video κλπ. Τα εργαστήρια και οι διαλέξεις που θα γίνουν από τα Τμήματα θα έχουν σαν σκοπό τη βιωματική προσέγγιση των θετικών επιστημών και τη γνωριμία των μαθητών με τα αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού μπορούν να δουν το «Ημερολόγιο της Μαθηματικής ΑπόΔρασης 2018» στον σχετικό ιστότοπο. Στην ιστοσελίδα της ΑπόΔρασης 2018 θα δείτε όλες τις πληροφορίες για την περυσινή ΑπόΔραση που απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από τα παιδιά, αλλά και τους γονείς. Υποσχόμαστε μεγαλύτερες εκπλήξεις για φέτος. Θα είναι ένα δημιουργικό και συγχρόνως συναρπαστικό ταξίδι που θα το κάνουμε παρέα! Αυτό που θέλουμε από τους «νέους μας φοιτητές» είναι να έχουν κέφι για περιπέτεια και αγάπη για τα μαθηματικά και γενικότερα τα μαθήματα των θετικών επιστημών».

Θανάσης Φειδάς καθηγητής τμήματος μαθηματικών και εφαρμοσμένων μαθηματικών Πανεπιστημίου Κρήτης-Διευθυντής του Σπουδαστηρίου Θεωρητικών Μαθηματικών: «Θέλουμε να ανήκουμε στον «πρώτο κόσμο», αυτόν της προωθημένης γνώσης και τεχνολογίας. Αλλά η γνώση είναι και παιχνίδι, διασκέδαση, όσο και βάση για την αυριανή αναδόμηση της χώρας. Το θερινό σχολείο είναι μια από τις πολλές προσπάθειες του Πανεπιστημίου για προσφορά σε αυτήν την κατεύθυνση». 

Ανδρέας Βαρβεράκης Πρόεδρος παραρτήματος Ηρακλείου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας-μέλος Σπουδαστηρίου Θεωρητικών Μαθηματικών Πανεπιστημίου Κρήτης: Το θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης με τίτλο «Μαθηματικές αποΔράσεις» είναι στην πράξη ότι πιο καινοτόμο και ουσιαστικό μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία και τους ταλαντούχος μικρούς μαθη΄τες του νησιού μας, τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και η Περιφέρεια Κρήτης. Είναι ένας θεσμός που με αγάπη και σοβαρότητα έχουν αγκαλιάσει και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων που συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτό, ενώ τα αποτελέσματα του θα φανούν μετά από αρκετά χρόνια, οπότε και οι μιλροι΄μας μαθητές θα έχουν φτάσει σε ηλικία να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες πιο σοβαρά, αλλά θα έχουν πάντα ως πρότυπη εμπειρία-ανάμνηση την γνωριμία τους με το Πανεπιστήμιο μέσα από αυτό το καινοτόμο θεσμό». 
Αναλυτικά το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα: https://camp19.math.uoc.gr/ 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis