Κρήτη

100 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια για οδικά έργα στην Κρήτη

έργα Κρήτη

Έργα σε όλη την Κρήτη που σε πρώτη φάση θα έχουν προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ και θα αφορούν την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, στον ΒΟΑΚ, αλλά και στο οδικό δίκτυο των δήμων θα πραγματοποιηθούν το 2016. Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  τονίζοντας ότι η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερο βάρος στην οδική ασφάλεια για την προστασία των οδηγών αλλά και στην τοπική ανάπτυξη. 

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης,  συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Περιφέρεια όπου με εκπροσώπους του ΟΑΚ, της Τροχαίας ΒΟΑΚ, Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και του δήμου Χερσονήσου συζητήθηκε η προώθηση εκτέλεσης των εργασιών για την εκτροπή της κυκλοφορίας στο έργο Γούρνες-Χερσονήσου μέσω παλιάς εθνικής οδού, προκειμένου να κατασκευαστεί στη συνέχεια ο νέος δρόμος Γούρνες-Χερσόνησος. Μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης θα ενισχύσει οικονομικά το έργο με 200.000 ευρώ για την βατότητα του παλιού τμήματος του οδικού δικτύου που θα δεχθεί την εκτροπή της κυκλοφορίας για 3 μήνες περίπου. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε σύμβαση ύψους 500.000 ευρώ για την συντήρηση του οδικού δικτύου στο δήμο Χερσονήσου.
 

erga2.jpg

erga2.jpg, by gpapadakis

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης για τα έργα οδικής ασφάλειας-συντήρησης οδικού δικτύου ύψους 100 εκ. ευρώ το 2016 τόνισε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για όλη την Κρήτη αισιοδοξούμε ότι μέσα στο 2016 θα «βγουν» έργα για ολόκληρο το νησί που θα ξεπερνούν σε πρώτη φάση τα 100 εκ. ευρώ.  Θα αφορούν έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου , του επαρχιακού, του ΒΟΑΚ, αλλά και των δήμων.  Πιστεύουμε ότι μέσα στη τριετία θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο οδικό δίκτυο σε όλο το νησί». 

Η σύμβαση για το οδικό δίκτυο στη Χερσόνησο
Για την συντήρηση του οδικού δικτύου στο δήμο Χερσονήσου ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 500.000 και η Περιφέρεια Κρήτης εξασφάλισε τους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η σύμβαση υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη παρουσία του αντιδημάρχου Χερσονήσου Μανόλη Πατεράκη, των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της  Περιφέρειας Κέτης Ιερωνυμάκη , Χρυσούλας Μελλισσουργάκη, και του εκπροσώπου της κατασκευαστικής εταιρείας «ΑΒΡΑΜΙΔΗ Α.Ε.».  Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το έργο που σύντομα θα ξεκινήσει ενισχύοντας την οδική ασφάλεια σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου Χερσονήσου. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου Μανόλης Πετράκης ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την εξασφάλιση του κονδυλίου εν μέσω οικονομικής κρίσης, επεσήμανε ότι οι οδικές παρεμβάσεις θα γίνουν έξω από τους οικισμούς του δήμου. 

erga.jpg

erga.jpg, by gpapadakis

Οι εργασίες συντήρησης θα γίνουν τμηματικά στις παρακάτω δημοτικές ενότητες :
-ΔΕ Μαλίων (παραλιακή οδός Σταλίδας – Μαλίων – Αρχαιότητες), οικισμός Μοχού και Σταλίδας
-ΔΕ Χερσονήσου (ΠΕΟ εντός Λ. Χερσονήσου) καθώς και δημοτικές οδοί στους οικισμούς Λ. Χερσονήσου, Πισκοπιανό, Αγριανά, Ανάληψη και Αβδού
-ΔΕ Γουβών δημοτικές οδοί στους οικισμούς (Κ. Γουβών, Α. Γουβών, Κοκκίνη Χάνι – Γούρνες – Κάτω Βάθια – Βραχόκηπος & Ελαία).
-ΔΕ Επισκοπή, δημοτικές οδοί στους οικισμούς (Επισκοπής, Σγουροκεφάλι, Αιτάνια, Γαλίφα, Καινούριο Χωριό

Έργο εκτροπής κυκλοφορίας  Γούρνες-Χερσόνησος μέσω Π.Ε.Ο. 
Τέλος για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα για την εκτέλεση εργασιών για την εκτροπή της κυκλοφορίας στο έργο Γούρνες-Χερσόνησος  μέσω παλιάς εθνικής οδού ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Εμείς αναλάβαμε να εκτελέσουμε ένα έργο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας  ύψους 200 χιλ. ευρώ μαζί με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που θα κάνει το υπόλοιπο έργο.  Παρά του ότι δεν ήταν στις αρμοδιότητες μας η Περιφέρεια για άλλη μια φορά έρχεται να αποδείξει ότι μπαίνει μπροστά παρά τα προβλήματα τα οικονομικά που υπάρχουν. Πρέπει να γίνει αυτό το έργο με την εκτροπή της κυκλοφορίας  για να κατασκευαστεί στη συνέχεια το μεγάλο έργο Γούρνες-Χερσόνησος». 

Κρήτη

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

εκκλησια της κρητης ιεραρχες.jpg

Συνοδική επιστολή συνέταξε η Εκκλησία Κρήτης, η οποία εστάλη στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμένως, όπου αναφέρονται οι θέσεις και η προτάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης για τον εορτασμό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλινής περιόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: 

«Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Με το άνα χείρας Συνοδικό Γράμμα επικοινωνούμε με την εξοχότητά σας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, για να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικώς προς την περίοδο αυτή, η οποία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών και νοηματοδοτεί τον πνευματικό τους αγώνα.

Βεβαίως, εξ αρχής, χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Πολιτείας και τις επαινετές προσπάθειες για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ομολογουμένως, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών η έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλες τις έκτακτες δυσκολίες και εργάζεται φιλότιμα για την αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία εν γένει και δη η Εκκλησία Κρήτης, από την αρχή αυτής της "δοκιμασίας" έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης και στη ζωή της Εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Η Εκκλησία της Κρήτης θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού.

Είναι αλήθεια, ότι, η περσυνή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία εορτάστηκε "κεκλεισμένων των θυρών" και άνευ της συμμετοχής πιστών αποτέλεσε μία τραγική εμπειρία στη ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας και όλων των πιστών μελών Της. Πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν την προσκύνηση των Θείων Παθών, τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία και στη Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχική ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι ως μοναδική πολλές φορές διέξοδο στα αδιέξοδα και στα προβλήματα της ζωής τους έχουν την πίστη και την Εκκλησία.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Καθώς πλησιάζουμε για δεύτερη χρονιά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας ήδη την εμπειρία της διαχειρίσεως της πανδημίας, σε διάφορα επίπεδα περιορισμού συμμετοχής πιστών στη Λατρεία της Εκκλησίας καταθέτουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με στόχο τη διακριτική διαχείριση του θέματος, σε αυτή τη κεντρική περίοδο της Εκκλησιαστικής ζωής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου Εβδομάδας, να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:

1.Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομα ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς), με ανώτατο όριο τα εκατό (100) πρόσωπα.

Παρουσία πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών και τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραιτήτων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ.).

Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαίθριων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.

Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής - λιτανείας διά των οδών των ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.

Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11:00 μ.μ., τουλάχιστον για τις ημέρες, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2:00 π.μ. για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί αν μετάσχουν απρόσκοπτα στις ιερές Ακολουθίες.

Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Στις δυσκολίες των τελευταίων μηνών και στην κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων για την υπέρβαση της πανδημίας και την επαναφορά στα δεδομένα και αυτονόητα της ζωής μας, η Εκκλησία μας, έρχεται να ενδυναμώσει και να επιστηρίξει πρωτίστως πνευματικά τους ανθρώπους και μάλιστα αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και την πορεία του τόπου μας.

Προσβλέπομε στην κατάλληλη αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας και ευελπιστούμε ότι με την εντατική προσπάθεια όλων μας και τη βοήθεια του Τρισαγίου Θεού, θα οδηγηθούμε σύντομα στην έξοδο από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση, διατελούμε.

Με θερμές ευχές και ιδιαίτερη τιμή,

ο Πρόεδρος,

Ο Κρήτης Ειρηναίος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Εκκλησία της Ελλάδος: Ανάσταση στις 9.00 το βράδυ - Νωρίς και τα "Θεία Πάθη"

- Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

- Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού