Κρήτη

Ρέθυμνο

Ευγένιος στο ekriti: Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση

Ευγένιος

Mε αφορμή το εορτασμό από τα 150 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, δήλωσε στο ekriti.gr:

H Aρκαδική Εθελοθυσία συμπληρώνει φέτος 150 χρόνια από την τραγική ημέρα και θα γιορταστεί από τους Πανέλληνες  σε όλη την χώρα, με κορύφωση των εορτασμών στις 8 Νοεμβρίου 2016 με τα εγκαίνια της μουσειακής συλλογής  στο Αρκάδι,  από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Μετά από προσπάθειες αρκετών χρόνων η συλλογή  του μουσείου είναι έτοιμη και παραδίδεται στον κόσμο προς ανάμνηση των ηρώων που θυσιάστηκαν.

Με την εκδήλωση του Σαββάτου στις 10 Σεπτεμβρίου αποφασίσαμε να δικτυώσουμε το μήνυμα θυσίας αυτών που έπεσαν για την πνευματική ελευθερία του τόπου, κρατώντας ψηλά αδούλωτο το φρόνημα των Ελλήνων και των Κρητικών.

Το μήνυμα αυτό επιθυμούμε να το διασπείρουμε και σε όλους αυτούς που και σήμερα έχουν σαν στόχο την  δουλεία της ψυχής μας  και την πνευματική μας ισοπέδωση.  Και να φωνάξουμε δυνατά προσευχόμενοι ότι οι Έλληνες και οι περήφανοι Κρήτες δεν σκύβουν το κεφάλι, όταν έχουν πρότυπα όπως της εθελοθυσίας  του Αρκαδίου.  

Η εκδήλωση στο Αρκάδι είναι το πρώτο βήμα σε αυτό τον επετειακό εορτασμό και ακολουθούν και άλλες  σε Ελλάδα, Αυστραλία, Αμερική και Λονδίνο. Στο Λονδίνο θα παραστώ και εγώ προσωπικά γιατί στόχος του φιλελληνικού κινήματος σε όλο τον κόσμο είναι να ενώσει του Κρήτες όλου του κόσμου, και όπως η καμπάνα στη Μονή Αρκαδίου θα χτυπήσει ξανά τρεις φορές την βραδιά της εκδήλωσης, έτσι και η αφύπνιση των Ελλήνων να είναι πάντα έτοιμη και σε εγρήγορση για κάθε πειρασμό.  

(Στην φωτογραφία είναι ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος μαζί με τον πρόεδρο του Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» κ. Γεώργιο Βλατάκη)

Μάρα Μπέκα

Κρήτη

Ηράκλειο

Κατερίνα Σακελλαροπούλου από Βιάννο: Ανοικτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Βιάννος

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο πλαίσιο της 78ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία νωρίτερα παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα και αμέσως μετά στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών. Στο πλαίσιο της τελετής, έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε κατάθεση στεφάνου.

Στη διάρκεια της τελετής στο μνημείο, παρέστησαν τοπικοί φορείς, βουλευτές, ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και διασωθέντες του Ολοκαυτώματος. Η μικτή χορωδία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, απέδωσε τον ύμνο της Βιάννου, ενώ χορευτές χόρεψαν τον βουβό πεντοζάλη του πένθους.

Προηγήθηκε ομιλία για το ιστορικό Ολοκαύτωμα της Βιάννου από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου Βιάννου, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Σε μια ειδική τελετή στο χώρο του μνημείου, η κ. Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Βιάννου. Στην αντιφώνησή της ανέφερε ότι νιώθει τιμή που ως επίτιμη δημότης θα συνδέεται «με την Ιστορία αυτού του ένδοξου και μαρτυρικού τόπου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δικαίως τα χωριά της περιοχής περιβάλλονται με την αχλή του μύθου. Ορμητήρια ανταρτών τα βουνά της, θύλακοι αντίστασης τα σπίτια της. Όλος ο πληθυσμός συστρατευμένος στον αγώνα κατά του κατακτητή. Όμως το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ξεπερνάει τις αναμενόμενες απώλειες ενός τέτοιου αγώνα. Ο απολογισμός της καταστροφής που έπληξε την επαρχία τον Σεπτέμβριο του 1943 υπήρξε συγκλονιστικός. Σχεδόν 500 κάτοικοι σφαγιασμένοι, κοντά χίλια σπίτια καμένα, δέκα χωριά ολοσχερώς κατεστραμμένα».

Η κ. Σακελλαροπούλου, συγκινημένη, έκανε αναφορά στις γυναίκες που έδωσαν τη μάχη και κράτησαν όπως τόνισε «ζωντανή τη μνήμη της συμφοράς αλλά και της αντίστασης στη ναζιστική θηριωδία» χαρακτηρίζοντας το θάρρος τους, «παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, πρότυπα ζωής που μας καλούν να μην ξεχάσουμε, να μην εφησυχάσουμε, να εναντιωθούμε σε κάθε απόπειρα επανεμφάνισης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία.

«Παραμένει ανοικτό το ζήτημα της επανόρθωσης των οφειλών από την Γερμανία προς την Ελλάδα - αγώνας ο οποίος θα πρέπει κάποτε να βρει τη δικαίωσή του» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σακελλαραπούλου στη συνέχεια, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ οι εκδηλώσεις για το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της χώρας μετά τα Καλάβρυτα, θα συνεχίζονται το μεσημέρι με εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, με τη συμμετοχή των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

 Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε μήνυμα του για την 78η επέτειο από τον Ολοκαύτωμα της Βιάννου αναφέρει:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, 78 χρόνια μετά, τιμούμε τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας. Οι μαρτυρικές ημέρες του Σεπτέμβρη του 1943 μας υπενθυμίζουν, πως οι αγωνιστές της Βιάννου με ηρωισμό, αξιοπρέπεια και πάθος για την ελευθερία, στάθηκαν μπροστά στις κάννες και απέναντι στα όπλα του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού. Η παρακαταθήκη και το χρέος για τις επόμενες γενιές είναι μεγάλο. Οι Βιαννίτες άνοιξαν το δρόμο για μια κοινωνία αδούλωτη, για μια πατρίδα ελεύθερη που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον. Από τη μαρτυρική Βιάννο τονίζουμε ότι οι νεκροί του ’43 περιμένουν ακόμα τη δικαίωση, έχοντας κατοχυρώσει τη θέση τους στο πάνθεον των ηρώων».

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Άρχισαν να πυροβολούν μέσα από το αυτοκίνητο!

Κρήτη: Πυροβόλησαν τη γερακίνα...

Κορωνοϊός - τρίτη δόση εμβολίου: Οι επόμενοι που θα λάβουν sms

ESPA BANNER