Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Ξεκινά το μεγάλο έργο - ανάσα για τους αγρότες

λιμνοδεξαμενη

 

Της Μαρίας Ζαννιά

Μπορεί η λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου των 2,5 εκ κυβικών να είναι γεμάτη νερό εδώ και 8 χρόνια, ωστόσο, οι παραγωγοί του Οροπεδίου θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 18 μήνες ακόμη για να αρδεύσουν τις καλλιέργειες τους από αυτήν.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου, ένα εμβληματικό έργο, χωρίς το οποίο, η λιμνοδεξαμενή μένει ...κενό γράμμα, αναξιοποίητη για τις αγροτικές περιουσίες. "Πρόκειται για την άρση μιας παραδοξότητας", παρατηρεί στο ekriti.gr ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, υπογραμμίζοντας πως στο σύνολό της η αναπτυξιακή υποδομή θα μειώσει το κόστος παραγωγής των καλλιεργητών και θα διασφαλίζει την ισοκατανομή του νερού.

Τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, σημειώνει και ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών & Yδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης στο ekriti.gr, τονίζοντας ότι με το πέρας των εργασιών θα σταματήσει η άντληση νερού από τα πηγάδια του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα, τα οποία είχαν διαδεχτεί τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

Το κόστος του αρδευτικού δικτύου που θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες του κάμπου κατά 70 με 80%, ανέρχεται σε 11 εκ ευρώ, χωρίς τις απαλλοτριώσεις. Πρόκειται για αντισταθμιστικό έργο που είχε διεκδικήσει ο δήμος Οροπεδίου για τη λειτουργία του φράγματος του Αποσελέμη. Αρχικά είχε εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών αλλά πλέον αποτελεί έργο ΕΣΠΑ.

Ο εργολάβος του έργου είχε εγκατασταθεί από τον Ιούλιο φέτος, ωστόσο την επόμενη εβδομάδα – και με κλιμάκιο του Υπουργείου να εποπτεύει- θα πάρουν μπροστά οι μπουλντόζες!

Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Δεν έχει μείνει κοινωνική ομάδα η οποία να μη βιώνει απογοήτευση από τις πολιτικές Μητσοτάκη!

Στην κινητοποίηση των συνταξιούχων ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης και οι οποίοι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, "βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, για τις δραματικές στιγμές που βιώνουν, λόγω της γενικότερης κατάστασης, αφού αφενός το κύμα ακρίβειας κάνει επιδρομή στα εισοδήματά τους, αφετέρου η κυβέρνηση από τα “κουτσουρεμένα” αναδρομικά του 11μηνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, που έλαβαν, ζητά πίσω το 25 – 55% μέσω της φορολόγησης και τους εμπαίζει με το «δώρο» των 250 ευρώ, για ελάχιστους από αυτούς!

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών καλεί 1.100.000 συνταξιούχους, να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις έως τις 31/12/2021.

«Να σημειωθεί ότι με με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 8240/26.7.2021 κοινή ερώτησή μου με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Κατερίνα Παπανάτσιου και τη συνυπογραφή 41 ακόμα βουλευτών, είχε προταθεί η αυτοτελής φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων για τα έτη 2015 – 2016 με συντελεστή 20%, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.

Όσο για τα 250 ευρώ, το επίδομα της επαιτείας της κυβέρνησης της ΝΔ σε ένα ελάχιστο αριθμό συνταξιούχων, είναι η τρανή απόδειξη της υποκρισίας του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αν και είχε υπερψηφίσει τον Ν. 4611/2019, άρθρο 120, με τον οποίο έγινε νόμος του κράτους η 13η Σύνταξη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την χαρακτήρισε ψίχουλα και ακολούθως την κατάργησε, στερώντας από τους συνταξιούχους εισόδημα 2,2 δις ευρώ τα έτη 2020 και 2021.

Ο κ Μητσοτάκης αφού υφάρπαξε με ψέματα την ψήφο των συνταξιούχων, λοιδόρησε και συκοφάντησε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες προστατεύτηκαν και ενισχύθηκαν τα χαμηλά εισοδήματα, θεσμοθετήθηκε η 13η σύνταξη, καθώς η αξιοπρέπεια των συνταξιούχων δεν μπορεί να εξαρτάται από την επιδοματική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, την παρούσα στιγμή απογυμνώνεται από τις κούφιες υποσχέσεις του και καλείται να λογοδοτήσει για τις πολιτικές του, που φέρνουν καθημερινά σε οικονομικό στραγγαλισμό και απόγνωση τους συνταξιούχους και τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαρδάκης: Απόρριψη τροπολογιών για επίδομα ανεργίας εργαζόμενων στον τουρισμό - επισιτισμό

Η ΝΔ χαρακτηρίζει τον Παύλο Πολάκη «σταθερό υπηρέτη της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας»

Κορωνοϊός - Πλεύρης: Σε 10-15 μέρες θα έχουμε εικόνα για την παραλλαγή Όμικρον

ESPA BANNER