Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: «Συνεχίζεται το Επιτελικό Μπάχαλο και στην ενίσχυση του ελαιολάδου»

Σωκράτης Βαρδάκης

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Σωκράτης Βαρδάκης επισημαίνει τα εξής:

"Για πολλοστή φορά ο αγροτικός κόσμος γίνεται το θύμα από τις αμέτρητες πλέον αστοχίες και το επιτελικό «μπάχαλο» που χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που πρόχειρα, βιαστικά και χωρίς πυξίδα υλοποιούν.

Πρώτα είχαμε την παράλειψη των ποικιλιών, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να μην βρίσκουν τις παραδοσιακές ποικιλίες λαδολιάς ή διπλής κατεύθυνσης που καλλιεργούν εδώ και αιώνες στις περιοχές τους. Μαζί με αυτό πήγαινε και ο αποκλεισμός βρώσιμων ποικιλιών όπως η Καλαμών.

Ταυτόχρονα είχαμε τον αποκλεισμό χιλιάδων Κατά κύριο Επάγγελμα αγροτών που για οποιοδήποτε λόγο (προβλήματα συστημάτων, ελλιπής ενημέρωση) αλλά και με μια παντελώς λανθασμένη προσέγγιση είναι Κατά Κύριο Επάγγελμα αγρότες με βάση τα εισοδήματα του 2019 μόνο έως το τέλος Αυγούστου, ενώ από τον Σεπτέμβρη χάνουν αυτή την ιδιότητα μόνο και μόνο για την συγκεκριμένη ενίσχυση.

Εξυπακούεται ότι ενώ όλοι ανεξαίρετα οι παραγωγοί ελαιολάδου έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται συστηματικά με αποτελείωμα την πανδημία και τη κατρακύλα της τιμής, το Υπουργείο κλείνει επιδεικτικά τα μάτια στην ελληνική πραγματικότητα. Έτσι επιλέγει να αποκλείσει όσους δήλωσαν μέσα στο έτος 2020 ως κύρια επαγγελματική ιδιότητα αγρότες, παρότι δεν είναι ετερο-επαγγελματίες, τις περιπτώσεις αγροτών που είχαν μισθωτές υπηρεσίες ή ενοίκια και ζημιές στην αγροτική τους δραστηριότητα, τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που δεν είχαν κάνει εγγραφή στο ΜΑΑΕ, τους νεοεισερχόμενους/νέους αγρότες που δεν έχουν προλάβει να εγγραφούν στο μητρώο και πολλές άλλες περιπτώσεις.

Για όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ βαδίζει τυφλωμένη με την αλαζονεία της επιτελικής διαχείρισης, χωρίς καμία γείωση, αγνοώντας την ελληνική πραγματικότητα και τα πραγματικά προβλήματα. Αν όμως η ηγεσία του ΥπΑΑΤ πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίζει να κωφεύει, 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των Σωκράτη Βαρδάκη, Σταύρου Αραχωβίτη, Κατερίνας Παπανάτσιου και Γιώτας Πούλου, ακούγοντας τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, καταθέσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό, ζητώντας πρώτα και κύρια την επέκταση των ασφυκτικών προθεσμιών που δεν τους φτάνουν ούτε για να διορθώσουν τα άπειρα λάθη της πρόσκλησης. Ζητούν ακόμα, αν δεν επαρκούν τα χρήματα για να αποζημιώσουν όλους ανεξαίρετα τους ελαιοπαραγωγούς βρώσιμων, διπλής και ελαιοποιήσιμων ποικιλιών ανά τη χώρα, να εξετάσουν την αύξηση του προϋπολογισμού και να ξεκινήσουν μια σωστή, διαφανή και δίκαιη νέα διαδικασία που να μην καταλήξει, εκτός από πιθανό κίνδυνο για την υγεία, σε ένα ακόμη φιάσκο".

Κρήτη

Ηράκλειο

Χανιά

Κρήτη: Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

Οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμού έκαναν πορεία προς το κέντρο της πόλης

Με αιχμή το προωθούμενο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Κρήτη την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Ειδικότερα, σε Ηράκλειο και Χανιά, οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 6 Μαΐου. Στα Χανιά, οι εργαζόμενοι καλούνται να συγκεντρωθούν πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 10:30 το πρωί, ενώ στο Ηράκλειο τα Σωματεία καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί.

Στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη και στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο, θα συμμετέχουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου "Δ. Θεοτοκόπουλος" και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μεσαράς "Η Φαιστός".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χατζηδάκης: Τι περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση

Εργασιακά: Ανατροπές στο 8ωρο, αύξηση υπερωριών χωρίς αμοιβή

Κορωνοϊός - Ηράκλειο: Νέο εμβολιαστικό κέντρο επιταχύνει την διαδικασία