Κρήτη

Ηράκλειο

Συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τα γλυπτά από άμμο στην Αμμουδάρα

gorgona.jpg

«Συντροφιά»  στους επισκέπτες και τους κατοίκους της Αμμουδάρας κράτησαν ολόκληρο το καλοκαίρι και εξακολουθούν να κρατούν, τα γλυπτά από άμμο, που φιλοτεχνήθηκαν τον Ιούνιο. Το πιο σπουδαίο είναι όμως ότι όλοι, μικροί και μεγάλοι, σεβάστηκαν αυτά τα εντυπωσιακά, αλλά ευαίσθητα έργα τέχνης τα οποία παραμένουν άθικτα!
Μικρές αλλοιώσεις στην υφή τους προέρχονται μόνο από τον αέρα. Τα έντονα πρωτοβρόχια και οι ισχυρές καταιγίδες, αναμένεται να «παραδώσουν» στη θάλασσα, πίσω στη φύση, τα εφήμερα έργα τέχνης… Το εφήμερο της τέχνης και τα μηνύματά του, αποτελούν άλλωστε την πεμπτουσία του φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο:  Όλα διανύουν τον κύκλο τους μέσα στη φύση, η οποία αποτελεί το «σπίτι» μας. Ας σεβαστούμε λοιπόν λίγο περισσότερο αυτό το «σπίτι»!

Όπως είναι ήδη γνωστό, το φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά φέτος στην Αμμουδάρα, από τη 1 έως τις 20 Ιουνίου. Απέδωσε έξι θαυμάσια έργα τέχνης ύψους ακόμα και τριών μέτρων, σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στην «καρδιά» της Αμμουδάρας (τέρμα της οδού Νάξου) και δυτικά των εκβολών του Αλμυρού ποταμού. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Μαλεβιζίου και του ΕΟΤ, με την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης.  Διοργανώθηκε από το σύλλογο Γυναικών δήμου Μαλεβιζίου «Μέλισσα» σε συνεργασία με τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση. Το θέμα του φεστιβάλ ήταν «Καλοκαιρινές διακοπές» και το μήνυμά του «Καθαρές θάλασσες, καθαρές παραλίες!». Συμμετείχαν ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γλυπτικής Ουκρανός Yuriy Mysko, η γλύπτρια Lyudmyla Mysko και ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης.
Τα εξαιρετικά έργα τέχνης με έμφαση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και κυρίως των ξένων επισκεπτών του τόπου μας. Αμέτρητες είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις εργασίες του φεστιβάλ και στη συνέχεια από τα ίδια τα γλυπτά, που δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο και τα social media.  Έτσι, η Αμμουδάρα και γενικότερα ο δήμος Μαλεβιζίου, έτυχαν μεγάλης προβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα εκπληκτικά γλυπτά αποτελούν ολόκληρο το καλοκαίρι ένα από τα αξιοθέατα της Αμμουδάρας.

glypto_fotografia_1.jpg

glypto_fotografia_1.jpg, by gpapadakis

Η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου έχει υιοθετήσει το θεσμό κι έχει την πρόθεση να τον ενισχύσει περισσότερο την επόμενη χρονιά. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμβολή των επιχειρήσεων, κυρίως από το χώρο του τουρισμού,  οι οποίες με τις χορηγίες τους συνέβαλαν στην επιτυχία του θεσμού.
Οι επιχειρήσεις αυτές είναι:
– Χρυσοί χορηγοί: Τα ξενοδοχεία Agapi Beach – Sbokos Hotel Group και Apollonia Beach resort & Spa – Cyan group of hotels.
– Αργυροί χορηγοί: Τα αναψυκτικά ΦΗΜΗ, το τουριστικό γραφείο Cretan Holidays, η TUI Magic Life Candia Maris, η  ANEK – Blue Star Ferries,  το Let΄s Wash και η εταιρεία «Μεταξαράκη Διαφημιστική».
– Χορηγοί: Το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαρός», τα καύσιμα Κρήτης Envirol,  η «Λίβας Α.Ε.», η  Klados Security, τα ξενοδοχεία Santa Marina, Sitia Beach,  Dessole – Dolfin Bay, Aquila – Atlantis, Oasis Hotel, το κατάστημα «Ταταράκης Αντώνιος & Σια ΟΕ» TOOLMASTERS.GR., το μουσικό στέκι «Θαλασσινή Αύρα» στην Αμμουδάρα, το εστιατόριο «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα»,  το τουριστικό γραφείο Mika Travel, τα οινοποιεία «Ευφροσύνη» και «Κρασιά Χονδροζουμάκη», η αγροτουριστική μονάδα «Θαλόρη», η Makridakis Diving – σχολή καταδύσεων, ο «Κρητικός Φούρνος», η swimming pool – καφέ – πιτσαρία «Πέργκολα», το beach pleasure AMMOS, το μεζεδοπωλείο «Τα  Καλύτερα», ο πολυχώρος Grand, η εταιρεία Candia Nuts και το beach bar CABANA plage.

Κρήτη

Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Νέα έργα 11 εκατ. ευρώ διεκδικεί από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»

Δημος Μινώα

Από το Δήμο Μίνωα Πεδιάδας γίνεται γνωστό ότι το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε από τη Δημοτική Αρχή, η διαδικασία προτεραιοποίησης και υποβολής στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δέκα (10) νέων προτάσεων έργων συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ, με δικαιούχο φορέα το Δήμο (7 έργα) και τη ΔΕΥΑ Μίνωα Πεδιάδας (3 έργα). Την ίδια στιγμή, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ήδη ενταχθεί με δικαιούχο φορέα το Δήμο Μίνωα, δύο (2) έργα - με μεταφορά από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» - συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 1,25 εκατομμυρίων ευρώ - τα οποία αφορούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας και των υποδομών ύδρευσης- καθώς και ακόμα ένα (1) νέο έργο που αφορά δράσεις αντισεισμικής προστασίας, προϋπολογισμού 28 χιλ. ευρώ.

Για την προετοιμασία, σύνταξη και ωρίμανση των απαραίτητων έργων και μελετών υπήρξε μία πολύμηνη και οργανωμένη προσπάθεια στην οποία ενεπλάκησαν μία σειρά από αιρετά, μετακλητά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου κ. Μ. Φραγκάκη, τα οποία εργάστηκαν με ζήλο και συστηματικότητα για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η όλη διαδικασία υποβολής των προτάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Μ. Φραγκάκης δήλωσε σχετικά: «Οι προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμος Μίνωα στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» είναι ώριμες και επαρκώς τεκμηριωμένες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος. Όλες αφορούν έργα και παρεμβάσεις ουσίας που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Δήμου μας. Ο προγραμματικός σχεδιασμός μας βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαστε βέβαιοι ότι με τα έργα π/υ 11 εκατ. ευρώ που υποβάλαμε στο παραπάνω αναπτυξιακό πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις προτάσεις και μελέτες έργων – π/υ άνω των 16 εκατ. ευρώ - που έχουμε ήδη εντάξει σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα διαμορφώσουμε τα επόμενα χρόνια συνθήκες ουσιαστικής ανάπτυξης για την περιοχή μας. Ευχαριστώ θερμά όλα τα στελέχη του Δήμου που κόπιασαν ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα!»

Αναλυτικά οι προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Μίνωα Πεδιάδας στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» είναι οι εξής:

 

Ειδήσεις σημερα

ΝΟΑΚ: Νέα συνάντηση και συζήτηση για την κατασκευή του

Δήμος Γόρτυνας: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στα Βασιλικά

Ανώγεια

Κρήτη: Συνάντηση του Περιφερειάρχη με την συγγραφέα Πηνελόπη Κουρτζή