Κρήτη

Ηράκλειο

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Μπότη Θαλασσινό (φωτογραφίες)

κηδεια Μποτη

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, συγγενείς, φίλοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, και πλήθος κόσμου, αποχαιρέτισαν τον σπουδαίο καλλιτέχνη Μπότη Θαλασσινό από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Τύλισο.

Ο Μπότης Θαλασσινός υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του και καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, πρόβαλλε ιδιαίτερα τόσο την Ελλάδα όσο και ιδιαιτέρως την Κρήτη, σε ένα πλήθος εκθέσεων που παρουσίασε σε όλον τον κόσμο. Αγαπούσε με πάθος το νησί του και ένα μέγα μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν εμπνευσμένο από την Κρήτη και τους Κρητικούς. Είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής του, το δε ταλέντο του είχε εκτιμηθεί από το σύνολο των τεχνοκριτικών σε όλον τον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος καλλιτέχνης μετέφερε το εργαστήριό του από την Αθήνα στο Ηράκλειο, όπου δημιούργησε ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό χώρο εκπαίδευσης, δημιουργίας αλλά και προβολής του έργου του. 

κηδεια Μποτη

κηδεια Μποτη, by gpapadakis

κηδεια Μποτη

κηδεια Μποτη, by gpapadakis

Η αγάπη του προς τη γενέτειρά του, Τύλισο, τον ώθησε προς την απόφαση να δωρίσει μια σημαντική συλλογή των έργων του στο Δήμο Μαλεβιζίου με στόχο τη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης. Ο Δήμος Μαλεβιζίου αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη τη δωρεά και προχώρησε στην υλοποίηση του υψηλού αυτού στόχου, δημιουργώντας στην Τύλισο μια πρότυπη για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας πινακοθήκη, στην οποία και έδωσε το όνομα «Μπότης θαλασσινός». Η πινακοθήκη είναι ήδη έτοιμη να αρχίσει τη λειτουργία της, προγραμματίζεται δε τα εγκαίνια της να συνδυαστούν με μια μεγάλη έκθεση έργων του μεγάλου καλλιτέχνη.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης στον επικήδειο που εκφώνησε, ανέφερε: «Δύσκολη η ώρα του αποχωρισμού. Του κάθε αποχωρισμού…. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν φίλο. Έναν καλό φίλο και συνεργάτη. Έναν άνθρωπο τον οποίο θαύμαζες, μια προσωπικότητα με την οποία έχεις μοιραστεί κοινά οράματα, αγωνίες, κόπους και ξενύχτια…
Μαζευτήκαμε σήμερα όλοι εδώ, για να πούμε το τελευταίο αντίο σε έναν κορυφαίο Μαλεβιζιώτη καλλιτέχνη. Έναν καλλιτέχνη που αγάπησε όσο λίγοι τον τόπο του. Που προσέφερε σε αυτόν. Που μας έκανε όλους υπερήφανους με τις πολλές και σημαντικές διακρίσεις που κατείχε. Συγκεντρωθήκαμε για το ύστατο χαίρε, στον Μπότη Θαλασσινό.
Μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, ένα μεγάλο ταλέντο που έγινε αντιληπτό σε ηλικία μόλις 10 ετών, όταν βραβεύτηκε από τον Υπουργείο Παιδείας για ένα πορτραίτο του Κολοκοτρώνη, που ζωγράφισε στην τάξη του. Αυτή ήταν και η αφορμή, για να ξεκινήσει μια σπουδαία, μια λαμπρή καριέρα. Από την Ελλάδα στην Βραζιλία, έπειτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά στην Ευρώπη, δίπλα στους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής όπως ο Νταλί, αλλά και στις σημαντικές προσωπικότητες που στήριξαν τη δουλειά του όπως ο Ωνάσης. Ζωγράφος, αγιογράφος, αγγειογράφος, αρχιτέκτονας, σκηνογράφος, γλύπτης… ένας μαέστρος της τέχνης χωρίς όρια στην έμπνευσή του, χωρίς φρένο στην ξέφρενη καλλιτεχνική του πορεία.
Ο Salvador Dali μάλιστα είχε πει τότε ότι: "σε κάθε πίνακα του Κρητός ζωγράφου, η κάθε γραμμή του χρωστήρα του είναι επαναστατικής μορφής και διακρίνεται για την δύναμή του, την επιβλητικότητά του και την πληρότητά του. Η ρέουσα κρητική ιδιοσυγκρασία, η συνισταμένη αυτή της κρητικής παραδόσεως, την οποία εκληροδότησε και η ορμή και η θύελλα που παρουσιάζουν τα ταμπλώ του, πολύ σύντομα θα τον αναδείξουν όμοιο του ομοχώριού του, καλλιτεχνικού γενάρχη της οικουμένης, Ελ Γκρέκο".
Εμπνευσμένος από την Κρήτη, η οποία όπως δήλωνε ήταν πάντα μέσα στην καρδιά του, δημιούργησε απίστευτα πορτρέτα, θαλασσογραφίες, εκκλησιαστικούς πίνακες, αγιογραφίες, τοπία, διαστημικά και φωτοκυλινδρικά θέματα… και τι δεν έχει δημιουργήσει ο Μπότης!
«Για να γίνεις μεγάλος ζωγράφος, πρέπει να δουλεύεις μέρα – νύχτα» συνήθιζε να λέει… Και έτσι δούλευε κι ο ίδιος. Μέρα και νύχτα. Αδιάκοπα. Χωρίς να αισθάνεται κόπωση, αφού λάτρευε τόσο πολύ αυτή τη διαδικασία της δημιουργίας…
Ο Μπότης Θαλασσινός, είχε δυο μεγάλα όνειρα: Το πρώτο, ήταν η δημιουργία της Πινακοθήκης που φέρει το όνομά του στην Τύλισο, τον τόπο καταγωγής του, σύμφωνα με την  επιθυμία του. Την επιθυμία του, που εκδηλώθηκε με τη μεγάλη δωρεά 200 και πλέον, ολοκληρωμένων έργων τέχνης στο Δήμο μας. 236, για την ακρίβεια, πολύτιμων πινάκων, ανεκτίμητων σήμερα, που περιέλαβαν τον Μπότη Θαλασσινό μεταξύ των μεγάλων ευεργετών του Δήμου μας. Και κατέστησαν το Δήμο Μαλεβιζίου Θεματοφύλακα  του έργου του σπουδαίου ζωγράφου. Με διαρκή την τεράστια ευθύνη της προστασία και ανάδειξης του έργου του και των μηνυμάτων που αυτό εκπέμπει...
Μεγάλος ο καημός, τεράστια η αγωνία, αμέτρητες οι ώρες των συζητήσεων και των σχεδίων. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και θα φιλοξενεί τα έργα του σε έναν υπέροχο χώρο. Το δεύτερο, ήταν η δημιουργία μιας Σχολής Καλών Τεχνών στην Κρήτη. Για να αναδεικνύονται νέοι καλλιτέχνες. Να μεταλαμπαδεύεται η γνώση. Να καλλιεργούνται τα ταλέντα. Αυτό δυστυχώς το όνειρο, δεν εκπληρώθηκε …
Μπότη, καλέ μου φίλε, όπως βλέπεις είμαστε όλοι εδώ. Η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνεργάτες σου, αλλά και ο κόσμος που σε λάτρεψε μέσα από τα έργα σου. Γαλήνεψες τώρα. Ηρέμησες, αφού όπως έλεγες κι εσύ, η ζωή σου ήταν μεν ταραχώδης, αλλά ήταν και η έμπνευσή σου για τις φουρτουνιασμένες θάλασσες που ζωγράφιζες.
Αγαπητοί φίλοι, σε μια από τις τελευταίες μας συναντήσεις στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Μπότης Θαλασσινός, και παρά το κρίσιμο της κατάστασή του, διέκρινα ότι δεν είχε χάσει τη δύναμη και το κουράγιο του και πάλευε όπως μόνο αυτός ήξερε για να βγει νικητής. Δυστυχώς όμως, δεν τα κατάφερε.
Ο αγαπητός σε όλους Μπότης, ο σπουδαίος συμπολίτης μας, ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο άνθρωπος που έδινε πνοή στον καμβά, δεν είναι πια μαζί μας. Αυτό όμως το πάθος του για τη ζωή, τη δύναμη και το κουράγιο που αντιμετώπιζε την κάθε δυσκολία, προσωπικά, δεν θα το ξεχάσω ποτέ!
Φίλες και φίλοι, λένε πώς οι καλλιτέχνες δεν πεθαίνουν ποτέ. Ζούνε συνεχώς μέσα από το έργο τους. Και το έργο του Μπότη Θαλασσινού δεν είναι μόνο τεράστιο, δεν είναι μόνο σπουδαίο… Είναι συγκλονιστικό! Σε καθηλώνει, σε μαγνητίζει, σου μεταφέρει την ένταση κάθε στιγμής που έζησε κατά τη δημιουργία του ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Κι αυτό είναι το μεγαλείο του αστείρευτου ταλέντου του Μπότη Θαλασσινού: Μια φορά να αντικρύσεις τα έργα του και δεν τα ξεχνάς ποτέ! Αυτή την μυστηριακή ατμόσφαιρα των έργων του Μπότη, συγχωρέσετε με, αλλά δεν την συναντάς αλλού!
Εκεί ψηλά που βρίσκεσαι αγαπητέ μου Μπότη, παρέα με τον Νταλί και τους άλλους καλούς σου φίλους, είμαι σίγουρος πώς θα καμαρώνεις μεταξύ άλλων και για την Τύλισο, την Πινακοθήκη μας και για τους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο που θα θαυμάζουν τα μοναδικά σου έργα. Και θα χαίρεσαι που παρά τις πολλές και σημαντικές δυσκολίες που συναντήσαμε, τα άγχη και τα αγωνίες μας, τα ξενύχτια και τους αγώνες μας, τελικά καταφέραμε να κάνουμε το όνειρο, πραγματικότητα.
Καλό σου ταξίδι καλέ μου φίλε… 
Η μνήμη σου θα είναι αιωνία!
Και το αποτύπωμά σου σε αυτόν τον κόσμο, ανεξίτηλο!»

Το παρών στην τελετή έδωσαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης και 

Κρήτη

Κρήτη - κακοκαιρία: Συναγερμός από την Πολιτική Προστασία για το νησί και άλλες περιοχές

χιόνια σε Καστοριά και Κοζάνη

Νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), με αντικείμενο το βέλτιστο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού από σήμερα το βράδυ έως και αύριο, Δευτέρα 18-01-2021, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τη νότια κυρίως χώρα και την Κρήτη, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικινδύνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε σήμερα, Κυριακή 17-01-2021, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται η Πολιτική Προστασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδίως τις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Πελοποννήσου καθώς και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής, αναμένεται να εκδηλωθεί ισχυρός παγετός και το ενδεχόμενο χιονόπτωσης, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες σήμερα και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη

Επίσης, στην Περιφέρεια Κρήτης αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και χιονοπτώσεις στα ορεινά, όπως και σε περιοχές της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου από τη νύχτα της Κυριακής μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ιδίως στις Περιφέρειες αυτές, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και στο σύνδεσμο bit.ly/2XL7JWR.

Προσοχή εφιστά η Περιφέρεια Κρήτης

Ανακοίνωση που αναφέρει τα παρακάτω εξέδωσε και η Περιφέρεια Κρήτης.

Αναλυτικά:

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (Α.Α. 2/2021/17-01-2021/1315 B) της ΕΜΥ/ΕΜΚ, με ισχύ έως και το βράδυ της ΤΡΙΤΗΣ 19-01-2021, προβλέπεται για την ΚΡΗΤΗ:

Από σήμερα το βράδυ Κυριακή (17-01-2021) νέα επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά:

1.     ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ έως αύριο Δευτέρα (18-01-2021) στα ορεινά και ημιορεινά.

2.     ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

3.     ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ανατολικών διευθύνσεων εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ την Δευτέρα.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

 

Δείτε οδηγίες αυτοπροστασίας από χιονοπτώσεις και παγετό:

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο:

α) Ενημερωθείτε για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
β) Έχετε στο όχημά σας αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
γ) Να ταξιδεύετε, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
δ) Ενημερώστε τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε
ε) Μεταβάλλετε το πρόγραμμα των μετακινήσεών σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων
στ) Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινείστε πεζή :

-Να ντύνεστε με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φοράτε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

-Δείτε οδηγίες αυτοπροστασίας από έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις ανέμους:

-Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Βεβαιωθείτε ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Αποφύγετε να διασχίζετε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Αποφύγετε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Προφυλαχθείτε αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και μην εγκαταλείπετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε.

-Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Διαβάστε επίσης: 

Κρήτη - αγορά: Κρίσιμο στοίχημα για την τοπική οικονομία η στήριξη ντόπιων επιχειρήσεων

Ηράκλειο: Πέθανε άστεγος κοντά στο κέντρο της πόλης