Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: 'Εφυγε από τη ζωή ο Μπότης Θαλασσινός

Image
μπότης θαλασσινός
 clock 10:17 | 06/02/2017 writer icon newsroom ekriti.gr

Νωρίς το πρωί, έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Ηρακλειώτης ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός, σε ηλικία 91 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Ο καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην οδό Θενών στο Ηράκλειο, το οποίο λειτουργούσε και ως μικρή έκθεση των έργων του.
Η κηδεία του Μπότη Θαλασσινού θα γίνει στην Τύλισσο, αύριο Τρίτη (7/2) στις 15:00, ενώ η σορός θα βρίσκεται στον Ναό του Αγίου Νικολάου, από τις 13:00.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Μαλεβιζίου, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Ο μεταστάς υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του και καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, πρόβαλλε ιδιαίτερα τόσο την Ελλάδα όσο και ιδιαιτέρως την Κρήτη, σε ένα πλήθος εκθέσεων που παρουσίασε σε όλον τον κόσμο. Αγαπούσε με πάθος το νησί του και ένα μέγα μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν εμπνευσμένο από την Κρήτη και τους Κρητικούς.
Ο Μπότης θαλασσινός είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής του, το δε ταλέντο του είχε εκτιμηθεί από το σύνολο των τεχνοκριτικών σε όλον τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος καλλιτέχνης μετέφερε το εργαστήριό του από την Αθήνα στο Ηράκλειο, όπου δημιούργησε ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό χώρο εκπαίδευσης, δημιουργίας αλλά και προβολής του έργου του.
Η αγάπη του προς τη γενέτειρά του, Τύλισο, τον ώθησε προς την απόφαση να δωρίσει μια σημαντική συλλογή των έργων του στο Δήμο Μαλεβιζίου με στόχο τη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης. Ο Δήμος Μαλεβιζίου αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη τη δωρεά και προχώρησε στην υλοποίηση του υψηλού αυτού στόχου, δημιουργώντας στην Τύλισο μια πρότυπη για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας πινακοθήκη, στην οποία και έδωσε το όνομα «Μπότης θαλασσινός».
Η πινακοθήκη είναι ήδη έτοιμη να αρχίσει τη λειτουργία της, προγραμματίζεται δε τα εγκαίνια της να συνδυαστούν με μια μεγάλη έκθεση έργων του μεγάλου καλλιτέχνη.
 
 Δήλωση Δημάρχου Μαλεβιζίου
 
Αμέσως μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μπότη Θαλασσινού ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με βαθύτατη οδύνη, πληροφορήθηκα την απώλεια του καλού φίλου και συνεργάτη, Μπότη Θαλασσινού. Ενός κορυφαίου Μαλεβιζιώτη καλλιτέχνη, που αγάπησε όσο λίγοι τον τόπο του, πρόσφερε σε αυτόν και μας έκανε όλους υπερήφανους με τις πολλές και σημαντικές διακρίσεις που κατείχε.
Ο αγαπητός σε όλους Μπότης, ο σπουδαίος συμπολίτης μας, ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο άνθρωπος που έδινε πνοή στον καμβά, δεν είναι πια μαζί μας. θα ζει όμως για πάντα στις καρδιές  μας με το σπουδαίο έργο του και τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο μας.
Θα ήθελα τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, να εκφράσω στους οικείους του Μπότη Θαλασσινού τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Καλό σου ταξίδι Μπότη. Η μνήμη σου θα είναι αιωνία και το αποτύπωμά σου σε αυτόν τον κόσμο, ανεξίτηλο!».

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου

Με αφορμή το θάνατο του Μπότη θαλασσινού, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα το πρωί το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου με την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων της Τυλίσου. Μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου συνήλθε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου με αφορμή το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη και συντοπίτη μας Μπότη Θαλασσινού. Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, τη διεθνή παρουσία και το μέγα καλλιτεχνικό μέγεθος του εκλιπόντος και τόνισε την αξία της μεγάλης δωρεάς των 236 έργων που πραγματοποίησε Μπότης Θαλασσινός στο Δήμο Μαλεβιζίου, εξαιτίας της οποίας αποδόθηκε από τότε στον εκλιπόντα ο τίτλος του επίτιμου δημότη. Μετά τις διάφορες εισηγήσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου αποφάσισε τα εξής:
 
1) Να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια της Δημοτικής Αρχής και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στους οικείους του εκλιπόντος.
 
2) Να παρακολουθήσει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τη νεκρώσιμη ακολουθία.
 
3) Να κατατεθεί στέφανο στη σορό του.
 
4) Να εκφωνήσει επικήδειο λόγο ο Δήμαρχος κ. Κ. Μαμουλάκης
 
5) Να παραχωρηθεί για τον εκλιπόντα μόνιμο ταφοπέδιο στο Κοιμητήριο της Τυλίσου.
 
6) Η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου στην Τύλισο να φέρει το όνομα «Μπότης Θαλασσινός».
 
7) Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
 
 
Καλλιτέχνης ως το μεδούλι

Ο Μπότης Θαλασσινός ξεκίνησε ως αγιογράφος από πολύ μικρός κοντά σε δύο σπουδαίους δασκάλους της εποχής του, στην Κρήτη. Μετά ήρθε ο πόλεμος και συγχρόνως με τη βίωσή του η από τα θλιμμένα βάθη της ψυχής του υπόσχεση, “θα αποτυπώσω στον καμβά την παντός είδους καταστροφή που φέρνει ο πόλεμος, ώστε όταν έρθει ειρήνη, οι άνθρωποι να το θυμούνται αυτό και να μην το επιλέγουν ποτέ”. «Είχαμε χάσει τρεις ανθρώπους, τη γιαγιά μου, τον παππού μου, το θείο μου, τον αδελφό της μαμάς μου, και μεγαλώνοντας είπα ότι θα εκδικηθώ με το χρωστήρα μου», αναφέρει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του.Πάρα πολλά έργα με σκηνές από τη Mάχη της Κρήτης καθώς και πορτραίτα οπλαρχηγών όπως του Πετρακογιώργη του Μπαντουβά και πολλών άλλων βρίσκονται στην προσωπική του πινακοθήκη, στο ανακατασκευασμένο τριώροφο πατρικό του σπίτι, στο Ηράκλειο.

25081_104738706235963_5651076_n.jpg

25081_104738706235963_5651076_n.jpg, by lefterv

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη νυχτερινή εμπορική σχολή παρακολούθησε μαθήματα ως ακροατής στην σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, την περίοδο της θητείας του στο Ναυτικό. Δέχτηκε την πρόσκληση που έλαβε από την ελ. κοινότητα του San Paolo και πηγαίνοντας στη Βραζιλία μαθήτευσε στη σχολή Καλών Τεχνών “Associacao Paulista de Belas Artes”. Εκεί παράλληλα με τη ζωγραφική του, εργάστηκε ως σκηνογράφος σε δύο βραζιλιάνικους σταθμούς.

Το 1962 εγκαταστάθηκε στην Αμερική μετά από την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Bόρειας και Nότιας Αμερικής, Ιακώβου. «Βρέθηκα ξαφνικά σε ένα χάος, είχα την ευχή του Θεού και τη βοήθεια του Ιάκωβου», αναφέρει.

Από τότε άρχισε η αποδοχή των έργων του ως αριστουργήματα από κριτικούς τέχνης, δημοσιογράφους, ανθρώπους του πνεύματος, ανθρώπους του πολιτικού και καλλιτεχνικού στερεώματος. Επιμελήθηκε πορτραίτα διάσημων προσωπικοτήτων όπως Τζάκυ Ωνάση, Μαρία Κάλλας, Άντονι Κουίν, Σοφοκλή Βενιζέλου, Παύλου Βαρδινογιάννη, τέως βασίλισσας Άννας-Μαρίας και πολλών άλλων.

Έχοντας από καιρό τελειοποιήσει τις τεχνικές του, φέρνει στην επιφάνεια αυτό που ποθούσε. Ένα υπερκόσμιο συνοθύλευμα σε ένα φόντο διαστημικό για να απεικονίσουν την ενεργειακή μαγεία μεταξύ φυσικού και υπερφυσικού. Τα ονόμασε φωτοκυλινδρικά.
Μετά πήγε στις ΗΠΑ. Έμεινε εκεί ζωγραφίζοντας 42 χρόνια, με τεράστια εκτίμηση του ταλέντου του από διάσημες προσωπικότητες, όπως τη σύζυγο του τότε προέδρου Jacquelyn Kennedy, τη μετέπειτα Τζάκι Ωνάση, το φίλο του Salvador Dali, τον παραλίγο πρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Δουκάκη και τη διάσημη ηθοποιό σε μιούζικαλ, σύντροφό του, την Barbara Williams.

mpotis_6.jpg

mpotis_6.jpg, by lefterv

   Έχει ζωγραφίσει πορτρέτα διάσημων όπως Jacquelyn Kennedy, John Wayne, Barbara Streisand, τη βασίλισσα της Ισπανίας Άννα Μαρία, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και άλλους διάσημους...

mpotis5.jpg

mpotis5.jpg, by lefterv

Στη συλλογή του ευρίσκονται 135 διεθνή βραβεία και διπλώματα εκτίμησης και αξιολόγησής της καριέρας του. Τώρα, επανεγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο, και προσέφερε δώρο 250 έργα τέχνης του στη γενέτειρά του, στο χωριό Τύλισος.

 Πολλά έργα του έχουν ταξιδεύσει και παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Καλιφόρνια και σε περίπου 40 εκθέσεις στην Ελλάδα.

25181_104821509561016_1570332_n.jpg

25181_104821509561016_1570332_n.jpg, by lefterv

 "Η μάχη της Κρήτης" μέσα από τους πίνακες του Μπότη Θαλασσινού

25081_104738709569296_7702782_n.jpg

25081_104738709569296_7702782_n.jpg, by lefterv

ΠΑΤΡΙΚ ΛΙ ΦΕΡΜΟΡ ΑΓΓΛΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΙΜΠΕΡ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ 8 ΚΡΗΤΕΣ

 

mpotis3.jpg

mpotis3.jpg, by lefterv

480706_351754421534389_230125016_n.jpg

480706_351754421534389_230125016_n.jpg, by lefterv

 

mpotis_2.jpg

mpotis_2.jpg, by lefterv

mpotis.jpg

mpotis.jpg, by lefterv

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis