Κρήτη

Ηράκλειο

Στο επίκεντρο το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

συνάντηση για το αεροδρόμιο Καστελίου

Την πορεία υλοποίησης του έργου κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας είχε την ευκαιρία να συζητήσει, τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στο δημοτικό κατάστημα Αρκαλοχωρίου με τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και συγκεκριμένα: το γενικό διευθυντή Θανάση Βούρδα, το γενικό διευθυντή κατασκευών Αντώνη Σίσκο και τον εκπρόσωπο της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Γιάννη Σμαραγδάκη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Γαβριήλ Κουρή.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης» ενημέρωσαν τον κ. Φραγκάκη για τεχνικά ζητήματα του έργου καθώς και για το αναπτυξιακό master plan του νέου αεροδρομίου και το πώς αυτό θα επιδράσει στην ανάπτυξη της περιοχής. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μινώα έθεσε στα στελέχη της Εταιρείας την ανάγκη προώθησης μιας σειράς αναγκαίων έργων υποδομών τα οποία οφείλουν να συνοδεύουν το έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου – και για τα οποία έχει υποβάλλει συγκεκριμένα αιτήματα στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στα εξής:
• Στη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζοντα στις παρυφές της ζώνης απαλλοτρίωσης του έργου
• Στη σύνδεση του αποχετευτικού συστήματος της κοινότητας Καστελλίου με την εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού του νέου Αερολιμένα και στην εκπόνηση της μελέτης και τη κατασκευή των έργων για τη μεταφορά των λυμάτων από τα όρια των αναφερομένων στη σύμβαση παραχώρησης οικισμών στο Βιολογικό του νέου αερολιμένα 
• Στην αναβάθμιση της οδού σύνδεσης του νέου Αερολιμένα με τη συνδετήρια οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννου.
 • Στην κατασκευή των απαραίτητων υδραυλικών έργων για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του αεροδρομίου και κυρίως του πολλαπλάσιου πληθυσμού που θα μετοικίσει στην περιοχή και των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Δήμου.

Τέλος, ο κ. Φραγκάκης έθεσε και το θέμα του κλεισίματος της επαρχιακής οδού Καστελλίου - Χερσονήσου κατά τη διάρκεια κατασκευής της συνδετήριας οδού, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί λύση, από το Υπουργείο σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, ώστε η βασική οδική αρτηρία που συνδέει το Καστέλλι με την πόλη του  Ηρακλείου και τα βόρεια παράλια του νησιού, να μην κλείσει για 1,5  χρόνο όπως προβλέπεται από το έργο, γεγονός που θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο μετακινούμενο πληθυσμό και στους επισκέπτες της περιοχής. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ντοπιολαλιά: Τα Κρητικά, και όχι μόνο, γίνονται παιχνίδι

Ηράκλειο: Κίνδυνος από το πανό στη γέφυρα

Κρήτη - κορωνοϊός: Σταθερή μείωση των νοσηλευομένων - Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κρήτη

Κρήτη - Κλιματική Αλλαγή: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Περιφέρειας

κλιματική αλλαγή

Η ανάπτυξη στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί Εθνική και Περιφερειακή υποχρέωση, που απορρέει από τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC, 1992), τη Συμφωνία του Παρισιού και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ.

Η Περιφέρεια Κρήτης πρόσφατα ολοκλήρωσε, τη Μελέτη του "Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κρήτης" η οποία αποτελεί τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, με βασικό στόχο τη μείωση της ευπάθειας της Περιφέρειας στις επιπτώσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τη θωράκισή της έναντι αυτής.

Το έργο της εκπόνησης του ΠΕΣΚΠΑ, οι προδιαγραφές και το ειδικότερο περιεχόμενο του οποίου εξειδικεύονται από την Υπουργική Απόφαση με αριθ. 11258/2017 (ΦΕΚ 873/τ.Β/16-03-2017), έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης, άξονας προτεραιότητας 2 «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» με τίτλο δράσης «Δράση 5.b.4: Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) Κρήτης». 

Για την εκπόνηση της Μελέτης αυτής έχει εργαστεί μία ομάδα 22 εμπειρογνωμόνων από την πλευρά της κοινοπραξίας του αναδόχου και αντίστοιχα από την πλευρά της Περιφέρειας μία δεκαμελής Επιτροπή Παρακολούθησης, σε συνεργασία με μία 14μελή ομάδα εργασίας από δεκατέσσερις καθηγητές και ερευνητές του ΙΤΕ, Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου του νησιού, που υποστηρίζουν, αμισθί, το έργο αυτό της Περιφέρειας.  

Κατά την εκπόνηση της Μελέτης εκτιμήθηκαν οι αλλαγές που πρόκειται να συμβούν τις επόμενες δεκαετίες στην Περιφέρεια και καθορίστηκαν 14 βασικοί τομείς που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Στη συνέχεια προσδιορίστηκαν και ιεραρχήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τα επόμενα 5 έως και 15 χρόνια, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος τους, σε επίπεδο στρατηγικής. Παράλληλα το ΠΕΣΠΚΑ μέσα από αυτή τη διαδικασία προβλέπει την ενδυνάμωση των δομών της Περιφέρειας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης τόσο του ίδιου του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής όσο και της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ένας από τους βασικούς στόχους του ΠΕΣΠΚΑ, είναι να εμπλέξει την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους σε ένα διάλογο με στόχο να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, ώστε να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την προσαρμογή. Ήδη η Περιφέρεια έχει πραγματοποιήσει, εκτεταμένη διαβούλευση για τα "Μέτρα και Δράσεις" προσαρμογής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης του ΠΕΣΠΚΑ, με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε σχέση με τις προτάσεις της Μελέτης. Παρόλο που αυτή η διαδικασία έγινε διαδικτυακά λόγω COVID-19, είχε θετικά αποτελέσματα και υπήρξαν αρκετές προτάσεις που λειτούργησαν βελτιωτικά στο πόνημα της Μελέτης. 
 
Σήμερα το ΠΕΣΠΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία της οριστικής διαβούλευσης όλης της Μελέτης του, όχι μόνο με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά με ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσους ενδιαφέρονται να εκφράσουν άποψη. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία να προηγηθεί, προκειμένου στη συνέχεια η Περιφέρεια να προχωρήσει στην  οριστική έγκριση του ΠΕΣΠΚΑ μέσα από τα συλλογικά της όργανα.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη του ΠΕΣΠΚΑ θα αποτελέσει οδηγό για την Περιφέρεια και θα επιτρέψει στους αρμόδιους φορείς την προπαρασκευή και ωρίμανση όλων των έργων, τα οποία σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επιτυχή ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο για το ΕΣΠΑ (2021 – 2027).
 
Ως εκ τούτου, από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στο ευρύ κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, το περιεχόμενο του κεφαλαίου 8 της Μελέτης, με τίτλο "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ", το οποίο αποτελεί την ουσιαστική σύνοψη όλων των κεφαλαίων της Μελέτης του ΠεΣΠΚΑ Κρήτης. 
 
Το "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ" έχει αναρτηθεί στο site της Περιφέρειας στη θέση «Σημαντικές Δράσεις». Μπορείτε επίσης να το βρείτε στον μόνιμο σύνδεσμο Dropbox:
 https://www.dropbox.com/s/7kiaqpmkwjjggqt/Paradoteo_8_PeSPKA_Crete_upd_2...
 
Παρακαλούμε οι προτάσεις και οι απόψεις των πολιτών και των φορέων, να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Δ/νση ΠΕΧΩΣ της Περιφέρειας Κρήτης, μέχρι την 10 Ιουνίου 2021, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
d.pexws@crete.gov.gr
kargaki@crete.gov.gr 
a.sakalis@enviroplan.gr  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"SafeCrete.gr": Η πύλη της Περιφέρειας Κρήτης για την κλιματική αλλαγή

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία

Η Κρήτη επηρεάζεται από την αύξηση θερμοκρασίας στην Αν. Μεσόγειο