Κρήτη

Ηράκλειο

Στην Κρήτη το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821

Υποδοχή στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Στην Κρήτη βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου, το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Επέτειο της Μάχης του Λασιθίου που θα γιορταστεί αύριο Κυριακή 6 Ιουνίου.

Το ιστορικό κειμήλιο μετέφερε στο Ηράκλειο, ο Καθηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων κ. Ευσέβιος, ενώ στην υποδοχή στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης .

υποδοχή στο αεροδρόμιο Ηρακλείου του Λαβάρου
υποδοχή στο αεροδρόμιο Ηρακλείου του Λαβάρου

Η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο Πάρκο Ελευθερίας στον χώρο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρουσταλλένιας, στην οποία και θα αποτεθεί, κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων.

«Το Ιερό Λάβαρο έχει πολλά να μας πει για το αδούλωτο πνεύμα των Ελλήνων. Για τους Έλληνες που ποτέ δεν προσκυνάνε και δεν γονατίζουν, αλλά μάχονται για το μέγιστο αγαθό της ελευθερίας. Αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα του λαβάρου», δήλωσε ο ηγούμενος της Μονής της Αγίας Λαύρας φτάνοντας στο Ηράκλειο, ενώ τη συγκίνησή του για την παρουσία του λαβάρου στις εκδηλώσεις του Οροπεδίου Λασιθίου, εξέφρασε και ο δήμαρχος της περιοχής.

«Το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης, αυτό στο οποίο όρκισε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός τους επαναστάτες, θα βρίσκεται μέχρι το πρωί της Δευτέρας στην Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας, μαζί με το λάβαρο της Επανάστασης του Οροπεδίου, το λάβαρο του Βασιλογιώργη που ήταν επαναστάτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας και δημιουργήθηκε το 1841, απεικονίζοντας έναν αετό ο οποίος πατάει πάνω σε έναν κεραυνό και κρατάει στο ράμφος του ένα σταυρό. Είναι ένα σύμβολο της ελληνικής μυθολογίας, της μυθολογικής γέννησης του Δία στο Οροπέδιο Λασιθίου και η μετεξέλιξη του στην πορεία προς στο Χριστιανισμό», δήλωσε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης.

Σύμφωνα με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης κεντήθηκε στην Πάτρα το 1740 και μεταφέρθηκε στη Μονή από έναν ιερομόναχο, τον Νεόφυτο, όπου και κοσμούσε την Ωραία Πύλη του ιστορικού ναού της εκκλησίας. «Από το 1740 μέχρι το ξημέρωμα της 17ης Μαρτίου το 1821 αποτελούσε ένα θρησκευτικό σύμβολο, αλλά από εκείνη τη στιγμή και μετά έγινε και εθνικό σύμβολο ενός υπόδουλου λαού που πάσχιζε να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό», ανέφερε ο ηγούμενος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τους Έλληνες, χωρίς να αντιληφθούν κάτι οι Τούρκοι, στο τέλος της αγρυπνίας του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου εορτάζεται την 17η Μαρτίου. Ο όρκος που έδωσαν συμβόλισε την έναρξη της Επανάστασης, η οποία ξεκίνησε όταν το λάβαρο υψώθηκε στη Μονή της Αγίας Λαύρας την 25η Μαρτίου του 1821 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ηράκλειο: Κορωνοπάρτι στην παραλιακή λεωφόρο μέχρι το πρωί!

Χάιντς Ρίχτερ: Η Ελλάδα δεν δικαιούται αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Σημαίες και λάβαρα της Επανάστασης του 1821

Κρήτη

Λασίθι

Άγ. Νικόλαος: Σημαντική εξέλιξη για τα σφαγεία στις Κουρούνες

Άγ. Νικόλαος: Παράδοση - παραλαβή σφαγείων

Παρουσία του Δημάρχου Αγίου Νικολάου και του εκπροσώπου της εταιρείας “Σφαγεία & Κρεατεμπορική Νεάπολης” κ. Γιώργου Βελημβασάκη, υπογράφηκε σήμερα το πρωί (28/7) το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής των σφαγείων που βρίσκονται στην περιοχή των Κουρουνών.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, αφού όπως είναι ήδη γνωστό, τα σφαγεία παραμένουν κλειστά τα τελευταία έξι χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους και κρεοπώλες του νομού οι οποίοι καλούνται να επωμιστούν το κόστος και την ταλαιπωρία της μεταφοράς των ζώων τους σε άλλους νομούς για να εξυπηρετηθούν.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, παραδίνοντας τα κλειδιά του σφαγείου στον κ. Βελημβασάκη, δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης επιχειρηματίας, αφού εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες και δρομολογήσει τις αναγκαίες υποδομές, θα προχωρήσει στην λειτουργία των σφαγείων το συντομότερο δυνατόν.

Έχουμε βάλει ως στόχο – δήλωσε χαρακτηριστικά – να λειτουργήσουν τα σφαγεία, μέχρι τα Χριστούγεννα. Στόχος εφικτός αλλά κυρίως επιθυμητός, δεδομένης της ταλαιπωρίας των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών της Ανατολικής Κρήτης στο ζήτημα της σφαγής των ζώων. Η βοήθεια του Δήμου, στον επιχειρηματία είναι δεδομένη, προκειμένου να εξασφαλίσει τις προβλεπόμενες άδειες λειτουργίας και να ξεκινήσει την λειτουργία των σφαγείων νωρίτερα από τον στόχο που έχει τεθεί.

Στην παραπάνω συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο κ. Κίμωνας Χουρδάκης Αντιδήμαρχος Νεαπόλεως, ο Κώστας Καστελιανάκης Αντιδήμαρχος καθημερινότητας και ο Γιάννης Μηναδάκης πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Να κηρυχθεί σεισμόπληκτος ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας» λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ηράκλειο: Τον έπιασαν με κάνναβη και ...δεντράκια