Κρήτη

Ηγούμενος Αγίας Λαύρας στο Ράδιο Κρήτη: Συγκίνηση που φέρνω το Λάβαρο της Επανάστασης στο νησί

Ο Καθηγούμενος της Μονής Αγίας Λαύρας με το Λάβαρο της Επανάστασης

Η Κρήτη με την μακραίωνη ιστορία των αγώνων για την Ελευθερία ετοιμάζεται το Σάββατο να υποδεχτεί ένα από τα ιερότερα σύμβολα των εθνικοαπελευθερωτικών της αγώνων το λάβαρο της Επανάστασης του 1821.

Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ.Γιάννη Στεφανάκη με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ιστορική Μάχη του Λασιθίου στις 6 Ιουνίου.

 Τους εορτασμούς θα λαμπρύνει η παρουσία του ιστορικού Λαβάρου που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στην Αγία Λαύρα των Καλαβρύτων, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του Αγώνα,αφού εκεί ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί κηρύσσοντας την Επανάσταση.

Συγκινημένος ο Ηγούμενος της Αγίας Λαύρας

Για το ιστορικό ταξίδι του Λαβάρου για πρώτη φορά στο νησί μαςμίλησε εμφανώς συγκινημένος στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο Καθηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων κ. Ευσέβιος.

"Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να συνοδεύσω αυτό το ιστορικό κειμήλιο στο ηρωικό νησί της Κρήτης, ανέφερε ο Άγιος Ηγούμενος και μάλιστα στο Οροπέδιο Λασιθίου για να τιμήσουμε τη θυσία των Κρητικών στη Μάχη του Λασιθίου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821".

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του Λαβάρου.

Η ιστορία του Ιστορικού κειμηλίου

Το παλαιό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και καταστράφηκε ολοσχερώς το 1585 και ξαναχτίστηκε στην ίδια θέση το έτος 1600. Όταν έγινε η καταστροφή του, εκεί στο1585, μοναχοί πήγαν ως τη Σμύρνη, προκειμένου να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από τους εύπορους Σμυρναίους.

Τότε οι κοπέλες της Σμύρνης προσφέρθηκαν να φιλοτεχνήσουν την παράσταση της «Κοίμησης της Θεοτόκου», τη μνήμη της οποίας τιμούσε και τιμά η Μονή. Το έργο ανέλαβε η κεντήστρα Χρύσω με βοηθούς της έναν αγιογράφο και οκτώ κόρες αριστοκρατικών οικογενειών της Σμύρνης.

Οι γυναίκες ρίχτηκαν με θέρμη στην δουλειά και μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι κεντήστρες άναβαν το καντήλι στο εικονοστάσι και κατά τη διάρκεια του κεντήματος έψελναν συνεχώς τροπάρια. Τέλος όταν έκλεινε η κάθε μέρα, θυμιάτιζαν.

Το ιστορικό κειμήλιο στην Μονή της Αγίας Λαύρας
Το ιστορικό κειμήλιο στην Μονή της Αγίας Λαύρας

Το λάβαρο τελικά τελείωσε ύστερα από τρεις μήνες. Χρειάστηκε τόσο μεγάλο διάστημα να γίνει, καθώς απεικονίζονταν σ’ αυτό περισσότερες από 50 μορφές αγίων. Με το που τελείωσε το κόλλησαν προσεκτικά, σε ένα εκλεκτής υφής ύφασμα, κλαδωτό δαμασκό, κόκκινου χρώματος.

Το αποτέλεσμα που αντίκρισαν ήταν θαυμαστό. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο μεταξωτό ύφασμα κιτρινωπής απόχρωσης, μήκους 1,20 και πλάτους 0,95 μ.. Στο κέντρο εικονίζεται η Παναγία σε οριζόντια θέση. Πάνω από τη νεκρική της κλίνη ο Χριστός κρατά στα χέρια του σπαργανωμένο βρέφος, που συμβολίζει την ψυχή της Θεοτόκου. Τη σκηνή περιβάλλουν μορφές αγίων και στο επάνω μέρος της εικόνας εικονίζονται άγγελοι που υποδέχονται την ψυχή της Παναγίας.

Το φωτοστέφανο της Κοιμώμενης Παναγίας και ολόκληρο το μήκος του κεντήματος, στολίστηκαν με μαργαριτάρια, προσφορά των κοριτσιών, από τα μεταξωτά κορδόνια, που συγκρατούσαν τα μακριά μαλλιά τους.

Στο κάτω μέρος του, τοποθετήθηκαν κρεμαστά, χρυσοκέντητα κρόσσια. Τέλος κρεμάστηκε σε κοντάρι, από καλοδουλεμένο ακριβό ξύλο, την κορυφή του οποίου κοσμούσε σταυρός.

 

Πριν παραδοθεί όμως στους μοναχούς, μεταφέρθηκε στην εκκλησία, όπου το ευλόγησε ο ιερέας, που συνεχάρη τις κοπέλες για τη θρησκευτική τους αφοσίωσή και παρέμεινε στο ιερό του ναού, για 40 μέρες. Κατόπιν παραδόθηκε στους μοναχούς, σε επίσημη τελετή.

Μεταφορές, αρπαγές και φθορές

Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, λειτούργησε ξανά το 1600. Φυσικά το λάβαρο κοσμούσε το χώρο. Έναν αιώνα αργότερα και συγκεκριμένα το 1735, μεταφέρθηκε στο νέο μοναστήρι και ο ηγούμενος Τιμόθεος το τοποθέτησε στην Ωραία πύλη του Ιερού για να το θαυμάζουν όλοι οι εκκλησιαζόμενοι. Όμως το πέρασμα των χρόνων, οι κλιματολογικές συνθήκες και οι καπνοί από τα κεριά είχαν προκαλέσει αλλοιώσεις στο ιερό κειμήλιο. Έτσι στα μέσα του 18ου αιώνα πήρε ξανά το δρόμο για την Ιωνία.

Οι έμπειρες κεντήστρες της Σμύρνης αποκατέστησαν τις φθορές με τέτοιο θαυμαστό τρόπο, ώστε, λέγεται, το λάβαρο έδειχνε ολοκαίνουργιο.

Το 1772 καταγράφεται η πρώτη υφαρπαγή του στην Μολδοβλαχία, από όπου το εξαγόρασαν οι μοναχοί. Το 1780, ύστερα από νέα κλοπή μεταφέρθηκε στην Ήπειρο από όπου και πάλι επέστρεψε κατόπιν εξαγοράς. Το 1826 και κατά την πυρπόληση του μοναστηριού από τον Ιμπραήμ το λάβαρο διασώθηκε τελευταία στιγμή χάριν των μοναχών Αθανασίου και Δανιήλ οι οποίοι το μετέφεραν στο νησί Κάμηλο της Ιθάκης.

Με το ξέσπασμα της το λάβαρο χρησιμοποιήθηκε για να εμπνεύσει ενθουσιασμό στους  αγωνιστές. Έτσι έγινε η πρώτη πολεμική σημαία των επαναστατών. Το κρατούσαν στην πολιορκία των Καλαβρύτων κι εκεί δέχτηκε τουρκικό βόλι, σημάδι που ήταν εμφανές στο κεφάλι του αριστερού αγγέλου της εικόνας.Το Λάβαρο αποκαταστάθηκε και η τρύπα από το βόλι έκλεισε πριν από 30 χρόνια.

Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Οπλαρχηγών (φωτό Παναγιωτάκης)
Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Οπλαρχηγών (φωτό Παναγιωτάκης)

Η άφιξη στην Κρήτη

Η άφιξη του Άγιου Ηγούμενου που θα συνοδεύει το Λάβαρο θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 5 Ιουνίου στις 11 το πρωί στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης", ενώ η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις 7 το απόγευμα  στο Πάρκο Ελευθερίας στον χώρο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρουσταλλένιας, στην οποία και θα αποτεθεί, κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων, όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ.Γιάννης Στεφανάκης.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση όλων των υγεινομικών πρωτοκόλων.

Εν συνεχεία θα τελεσθεί Δοξολογία και Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής.

Την Κυριακή 6 Ιουνίου θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κρουσταλλένιας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των πεσόντων κατά την Γιγαντομαχία του Λασιθίου και κατάθεση στεφάνων.Σε ανάμνηση αυτής της μάχης ο νομός Λασιθίου πήρε το όνομά του όπως αποφάσισε η Κρητική Συμπολιτεία το 1879.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης, Ιστορικός Ερευνητής. Συντόμως θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κορωνοϊός: Δέκα με είκοσι τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης

Κρήτη: Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τα ξημερώματα το νησί

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δικογραφία μετά τον εντοπισμό κοκαΐνης, χασισόδεντρων και πυρομαχικών

Περιπολικό

Σχηματίστηκε δικογραφία σήμερα (24/9) το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, σε βάρος ημεδαπού ο οποίος κατηγορείται για παραβάσεις της Ν. περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην οικία του ημεδαπού και σε Ι.Χ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του.

Κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 4,7 γραμμάρια κοκαΐνης δύο γεμιστήρες πιστολιού και κυτίο αποθήκευσης πιστολιού.

Επιπλέον σε εξωτερικό χώρο πλησίον της οικίας του βρέθηκαν εφτά δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 3,8 μέτρων τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Η προανάκριση διενεργείται από το Β’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Τρεις συλλήψεις για τις νέες χασισοφυτείες δίπλα στα σπίτια (φωτο)

Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή με τραυματίες - Συναγερμός στην Αστυνομία

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Διώξεις σε τρία νέα πρόσωπα

ESPA BANNER