Κρήτη

Ηράκλειο

Σκληρή κριτική Πιαγκαλάκη σε Αρναουτάκη - Μαρκογιαννάκη για το θέμα των υδρογονανθράκων

γιώργος πιαγκαλάκης ανυπόταχτη κρήτη

Ανακοίνωση της παράταξης Ανυπόταχτη Κρήτη, με επικεφαλής τον Γιώργο Πιαγκαλάκη, για το θέμα των υδρογονανθράκων.

Την Παρασκευή 10/1 η πλειοψηφία του Περιφερειακού συμβουλίου γνωμοδότησε θετικά υπέρ της  Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του «Προγράμματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στη Θαλάσσια Περιοχή ‘Νότια της Κρήτης’» από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (Ε.Δ.Ε.Υ. Α.Ε.).

Καλό θα είναι μην ξεχαστεί αυτή η μέρα, καθώς οι παρατάξεις του κ Αρναουτάκη και του κ. Μαρκογιαννάκη με την στάση τους αυτή συναινούν σε μια εγκληματική πολιτική εναντίον του λαού της Κρήτης και του περιβάλλοντος.

Για να γίνει κατανοητό τι ψηφίστηκε παραθέτω απόσπασμα από την γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ΣΜΠΕ​

….«Στο προαναφερθέν απόσπασμα ονομάζεται «αντιπεριβαλλοντικό» και «απευκταίο» το σενάριο της μηδενικής λύσης, και το χαρακτηρίζει ως «περιβαλλοντική υποβάθμιση», ενώ η ίδια η ΣΜΠΕ αναγνωρίζει τις επιπτώσεις και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την υλοποίηση του Προγράμματος. Ουσιαστικά, το Πρόγραμμα a priori δεν ενέχει καμία περιβαλλοντική διάσταση. Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης επιχειρείται μόνο μέσω των προτεινόμενων μέτρων διαχείρισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κινδύνων»…..

….«Οι επιπτώσεις του Προγράμματος δεν συνίσταται μόνο σε αυτές που θα προκληθούν από ένα ατύχημα με διαρροή υδρογονανθράκων και δημιουργία κηλίδας. Επιπτώσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες υπάρχουν σε όλα τα στάδια του Προγράμματος και υπό κανονικές συνθήκες εκτέλεσής, με φυσικά σημαντικότερες αυτές του σταδίου εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων (εφόσον αυτό υπάρξει)»….

….Κατόπιν των παραπάνω, συμφωνούμε με την έγκριση της εξεταζόμενης ΣΜΠΕ,…

Δηλαδή ενώ θεωρούν πολύ πιθανές τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις το ψηφίζουν στο όνομα της …Αγίας Τριάδας.. δηλαδή της ανάπτυξης, της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής ευημερίας της Χώρας».

- βαφτίζεται Ανάπτυξη η περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς ένα ατύχημα είναι πολύ πιθανό σύμφωνα και με την ίδια την ΣΜΠΕ

- βαφτίζεται Εθνική ασφάλεια το γεγονός ότι το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούμε εν μέσω πολεμικής σύρραξης. Σταδιακά, οι ζώνες ΑΟΖ και οι εξορύξεις θα αναχθούν σε κριτήριο κάλπικου πατριωτισμού που θα σύρει τον ελληνικό λαό και τους γειτονικούς λαούς σε αλληλοσφαγή για χάρη μαύρων κερδών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

- βαφτίζονται Κοινωνική ευημερία τα κέρδη των πολυεθνικών του πετρελαίου, -της Εxxon Mobil, της Total και των ΕΛΠΕ - καθώς πουθενά δεν τεκμηριώνεται η ανάπτυξη και η ευημερία του λαού καθώς :

τα πολυσυζητημένα ανταποδοτικά οφέλη καθορίζονται από συντελεστές απόδοσης σχεδιασμένους με τέτοιο τρόπο ώστε οι εταιρείες να ελαχιστοποιούν την απόδοση μισθίων, κερδών κλπ.,

το παραγόμενο πετρέλαιο/φυσικό αέριο δεν διατίθεται στην περιοχή όπου παράγεται. Εισάγεται στην διεθνή αγορά – όπως συμβαίνει με το κοίτασμα του Πρίνου, όπου η ημερήσια παραγωγή αγοράζεται εξ ολοκλήρου από τη BP και στη συνέχεια εξάγεται. Δεν επιβεβαιώνεται σε κανένα επίπεδο η άποψη που λέει ότι θα έχουμε «φθηνά καύσιμα για το λαό»,

οι θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται από εξορυκτικές δραστηριότητες είναι πολύ λιγότερες από τις θέσεις  εργασίας που χάνονται μακροπρόθεσμα από τις παραδοσιακές και ήπιες δραστηριότητες στις πληττόμενες περιοχές λόγω της αλλαγής του χαρακτήρα τους (περιβαλλοντικά, κοινωνικά).

Η Ανυπόταχτη Κρήτη ψήφισε ΟΧΙ στις εξορύξεις Το δικό μας το ΟΧΙ στις εξορύξεις, είναι ταυτόχρονα και ΝΑΙ σε μια άλλη κοινωνική πορεία της χώρας με απο-εμπορευματοποίηση της ενέργειας, άρνηση της ληστρικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας με μάχη κατά της καπιταλιστικής αγοράς και των νόμων της.

 

 

Κρήτη

ΚΚΕ: Πως σχολιάζει την έλλειψη ενημέρωσης για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

κορωνοϊός

Σχόλιο της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ για τη δικαιολογημένη ανησυχία για την ανεπαρκή ενημέρωση για τον αριθμό κρουσμάτων κορονοιού στην Κρητη:

"Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να ενημερώσει σκόπιμα για τον αριθμό των κρουσμάτων στην Κρήτη. Είναι "ηλίου φαεινότερο" ότι επιδιώκει να καλύψει ότι τα λεγόμενα "υγειονομικά πρωτόκολλα" έχουν γίνει κυριολεκτικά σουρωτήρι για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των tour operator, των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχειακών ομίλων, θυσιάζοντας την υγεία του λαού.

Τώρα κυβέρνηση, Περιφέρεια Κρήτης και 7η ΥΠΕ να δώσουν εξηγήσεις στη δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων στα αεροδρόμια και τα ξενοδοχεία, συνολικά του λαού:

• Πόσα είναι τα κρούσματα, πώς κατανέμονται και πού νοσηλεύονται οι ασθενείς.

• Ποια είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας σε επίπεδο Κρήτης και αν είναι στελεχωμένα με υγειονομικό προσωπικό. 

• Ποιος είναι ο φορέας εποπτείας - παρακολούθησης των ξενοδοχείων καραντίνας.

• Πόσα τεστ διενεργούνται καθημερινά στα αεροδρόμια κι αν έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο προσωπικό η εργασία αυτή αντί για τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες.

• Αν έχει εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα τεστ για προληπτική αξιοποίηση τους τουλάχιστον στους εργαζόμενους στα αεροδρόμια και τα ξενοδοχεία".