Κρήτη

Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Ο Βρύσαλης για την παράδοση των νοσοκομειακών πλυντηρίων σε ιδιώτες

βρύσαλης

Παρέμβαση πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων - συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Δημήτρης Βρύσαλης και Βασίλης Κούδας, στη συνεδριαση του Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ που πραγματοποιήθηκε χθες, για την παράδοση του ακάθαρτου ιματισμού σε ιδιώτική επιχείρηση.

Η παρέμβαση:

"Συνάδελφοι, πραγματοποιήθηκε άλλη μία συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου, όπου έγινε και πάλι
φανερό αυτό που λέγαμε εξαρχής σαν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΑΣΥ), ότι το ΔΣ αποτελεί έναν κρατικό μηχανισμό που υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας και το ίδιο προφανώς συνεχίζει να κάνει και σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες της έξαρσης της πανδημίας. Η διοίκηση του νοσοκομείου έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης προς ψήφιση πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν καίρια τμήματα της λειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και καθορίζουν τη μοίρα δεκάδων εργαζομένων: την έναρξη έρευνας αγοράς για την παράδοση του ακάθαρτου ιματισμού σε ιδιώτες!

Την εισήγηση της διοίκησης υπερασπίστηκε με χοντροκομμένους χαρακτηρισμούς διορισμένο μέλος του ΔΣ που προκλητικά χαρακτήρισε το σύγχρονο αίτημα να μην παραχωρηθεί ο ιματισμός σε ιδιώτη “ιδεοληψία”! Μάλιστα τόση ήταν η ικανοποίηση της διοίκησης για την απόφαση αυτή που πρότεινε μετά την παραχώρηση του ιματισμού, ο διαθέσιμος χώρος να εκχωρηθεί κι αυτός σε ιδιώτη για άλλη δραστηριότητα.

Με την απόφαση αυτή αποδεικνύεται η συνειδητή και σκόπιμη υποβάθμιση της υπηρεσίας ιματισμού και της απαξίωσης μηχανημάτων διαχρονικά απ’ όλες τις διοικήσεις, στα χνάρια των κυβερνήσεων που τις διόρισαν, η οποία οδηγεί στην «δικαιολόγηση» της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας ότι αποτελεί στρατηγική στόχευση των κυβερνήσεων διαχρονικά και των διοικήσεών τους, που αντιμετωπίζουν την υγεία ως κόστος αλλά και ως πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία: τα ίδια
επιχειρήματα περί κόστους και ασφάλειας ακούγονταν πάντα από όλες τις διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ, της 7ης ΥΠΕ και του Υπουργείου για να δικαιολογήσουν τη στρατηγική επιλογή να ξεφορτωθεί το κράτος τις όποιες ακόμα δημόσιες λειτουργίες υπάρχουν στα νοσοκομεία, ξεκινώντας από τις υποστηρικτικές λειτουργίες (σίτιση, καθαριότητα, μηχανοργάνωση, λογιστήρια, συντήρηση μηχανημάτων) και στη συνέχεια εργαστήρια.

Δήλωσαν επίσης ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό για όλους τους εργαζόμενους και ειδικά τους συμβασιούχους εργαζόμενους σε καθαριότητα, σίτιση, το επικουρικό προσωπικό και τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ.

Από το 2016 απαιτούμε την αντικατάσταση του από 30ετίας παλαιού και προβληματικού εξοπλισμού στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 1989 κανένας εκσυγχρονισμός!

Αποτέλεσμα είναι τα πολλαπλά και συχνά προβλήματα (βλάβες και καθυστερήσεις) αλλά και τα ατυχήματα λόγω ανεπαρκών μέσων για την επίτευξη ασφαλών συνθηκών εργασίας (πχ κλιματισμός τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα ασφυκτικά υψηλές θερμοκρασίες και λιποθυμίες εργαζομένων).

Επισημαίνουμε επίσης ότι πρόκειται για πλύσιμο νοσοκομειακού εξοπλισμού (και όχι ξενοδοχειακός κοινός ιματισμός) το οποίο απαιτεί ειδικές προδιαγραφές και υψηλά standard λόγω της φύσης του, και επομένως διαμορφώνεται υψηλότερο κόστος από αυτό του πλυσίματος του κοινού ιματισμού, καθιστά ιδιαίτερα απαιτητικό το καθήκον των εργαζόμενων στα πλυντήρια αλλά και εγείρει ερωτηματικά για τις συνθήκες και την ασφάλεια με την οποία αυτό θα πραγματοποιείται από κάποιον ιδιώτη.

Να τονίσουμε επίσης ότι στα πλυντήρια από 28 άτομα που εργάζονταν αρχικά, πλέον έχουν μείνει 5 μόνιμοι και 12 άτομα με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού που βρίσκονται σε παράταση σύμβασης μέχρι το τέλος του Οκτώβρη 2021.

Απαιτούμε:

- Να παρθεί πίσω η απόφαση για εκχώρηση της υπηρεσίας ιματισμού σε ιδιώτη! Καμία ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημόσιου νοσοκομείου. Να φύγει ο εργολάβος από τα πλυντήρια!

- Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι συμβασιούχοι
εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
- Ανανέωση του εξοπλισμού ιματισμού και εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου δεν θα περάσει! Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους."

Ειδήσεις σήμερα

Ηράκλειο: Τι γυρεύει ο μυθικός Γρύπας στο κέντρο της πόλης;

Δασικοί χάρτες και μεταφορά αγροτικών προϊόντων στη συνάντηση ΕΑΣΗ - Περιφέρειας

Κρήτης

Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες φταίνε που δεν έχουμε βρει λύση στο Κυπριακό

Κρήτη

Ηράκλειο

Επιστολή Φραγκάκη σε Καραμανλή για την οδική σύνδεση του αεροδρομίου Καστελλίου

Φραγκάκης

Επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Φραγκάκης με την οποία ζητάει την αναθεώρηση της μελέτης κατασκευής του έργου που αφορά την οδό σύνδεσης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελλίου με την οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος προτείνει ο συνδετήριος δρόμος αεροδρομίου με την οδό Αρκαλοχωρίου Γαζέπι Μύλος, μήκους 6 χλμ, να κατασκευαστεί στα πρότυπα κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο κλάδους και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με παράπλευρο οδικό δίκτυο και να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος και ασφαλής κόμβος στο σημείο που τέμνεται με τον δρόμο Αρκαλοχώρι-Γαζέπι Μύλος, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών από και προς την ενδοχώρα του Δήμου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το υπάρχον σχέδιο προβλέπει – στο ανωτέρω τμήμα - την κατασκευή ανοιχτού αυτοκινητόδρομου μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση, με συνέπεια να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος των διερχόμενων οδηγών, δεδομένης της σημαντικής αύξησης της κυκλοφορίας που θα σημειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμένα. Γράφει ο Μανόλης Ν. Σφακιανάκης

Ηράκλειο - Εστίαση: Επιπλέον μέτρα στήριξη ζήτησαν οι επαγγελματίες

Ηράκλειο: Το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων