Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Τι γυρεύει ο μυθικός Γρύπας στο κέντρο της πόλης;

Image
γρυπας
 clock 19:18 | 25/02/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένας επιβλητικός γρύπας κοσμεί το κέντρο του Ηρακλείου, μπροστά από τη Λότζια, που σίγουρα κάνει μικρούς και μεγάλους να αναρωτιούνται για την ύπαρξή του στο σημείο.

Ε λοιπόν το μυστήριο λύθηκε...

Το μυθικό τέρας, σύμβολο του Ηρακλείου τοποθετήθηκε εκεί από τον Δήμο Ηρακλείου, λόγω του ερχομού των Αποκριών.

Μπορεί οι φετινοί καρναβαλικοί εορτασμοί να μην είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των ιδιαίτερων συνθηκών και αλλαγών που έχει φέρει στις ζωές όλων,  ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η πόλη δε χρειάζεται να στολιστεί, προσφέροντας χαρά σε όλους τους πολίτες που το εχουν ανάγκη.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο θρυλικός Γρύπας κάνει την εμανιση του τις μέρες των αποκριών, μιας και στο παρελθον, το έμβλημα του Δήμου Ηρακλείου, είχε την τιμητική του ως άρμα στο Καστρινό Καρναβάλι.

Η ιστορία του Γρύπα

Ο Γρύπας ήταν ένα μυθολογικό τέρας με σώμα λιονταριού και φτερά αετού, ενώ σε μερικές αναπαραστάσεις φαίνεται να έχει ουρά φιδιού. Όπως ο αετός θεωρούνταν βασιλιάς των πουλιών και το λιοντάρι βασιλιάς των ζώων, ο Γρύπας ως συνδυασμός και των δύο αποτελούσε σύμβολο ισχύος και επιβλητικότητας. Ο Γρύπας πρωταγωνιστεί στους μύθους και την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας, ιδιαίτερα στη Μινωϊκή, αφού πίστευαν ότι ήταν από τα πιο υπερβατικά όντα του θρησκευτικού και μινωικού κύκλου. Πίστευαν ότι εξέφραζε την δύναμη και την ισχύ του στον «… Ουράνιον , επίγειον και υποχθόνιον κόσμον…».

 Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Γρύπας υπήρχε και σε άλλους πολιτισμούς όπως στην Περσία, όπου τον θεωρούσαν σύμβολο κατά του κακού, της μαγείας και της συκοφαντίας, αλλά  και στην Αίγυπτο περίπου το 4.000 π.Χ.

Γιατί επιλέχθηκε ως έμβλημα του Ηρακλείου

Η τρισυπόστατη μορφή του γρύπα φανερώνει την απόλυτη ισχύ, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ως λιοντάρι είναι βασιλιάς των ζώων κι ως αετός βασιλιάς των πουλιών. 

Η ταύτιση του γρύπα με την δύναμη ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε το δημοτικό συμβουλίου του δήμου Ηρακλείου, στις 22 Μαρτίου του 1961, υπό την προεδρία του δημάρχου Νικόλαου Κρασαδάκη, να εγκρίνει την εισήγηση της Περιηγητικής Λέσχης Ηρακλείου και να καθιερώσει το σχέδιο του Θωμά Φανουράκη ως έμβλημα της πόλης. 

Οι άλλοι λόγοι που συνυπολογίστηκαν ώστε να παρθεί αυτή η απόφαση ήταν ότι θεωρήθηκε ότι ήταν ένα σήμα που μπορούσε να αποτυπωθεί στην μνήμη, καθώς επίσης η εικόνα του γρύπα ήταν γνωστή λόγω ευρημάτων της Κνωσού.

Ειδήσεις σήμερα 

Κρήτη - κορωνοϊός: 63 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός - Νεάπολη Λασιθίου: Rapid test το Σάββατο

Ερώτηση Βαρδάκη σχετικά με τις απλήρωτες εισφορές των μηχανικών του ΟΑΕΔ

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis