Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ο ζωγράφος Αριστόδημος στο Ράδιο Κρήτη: Η περιπέτεια ζωής για τους 62 Μάρτυρες

Image
62 μάρτυρες πίκανας
 clock 12:24 | 14/06/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Με συγκίνηση αλλά και με έντονη διάθεση κριτικής για την ιστορία της Κρήτης που δεν διδάσκεται στα σχολεία, ο γνωστός ζωγράφος Αριστόδημος Παπαδάκης μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη για τον πίνακα που ζωγράφισε με τα πρόσωπα των 62 Μαρτύρων που εκτέλεσαν οι ναζί τον Ιούνιο του 1942, ως αντίποινα για το σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Ο ζωγράφος εξιστόρησε με γλαφυρό τρόπο τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να εντοπίσει μέσα από παλιές φωτογραφίες και δημοσιεύματα της εποχής τα πρόσωπα των 62 ηρώων που εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές προκειμένου να τα ζωγραφίσει.

40 ολόκληρα χρόνια κράτησε αυτή η προσπάθεια και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό.
 
Η πρώτη συζήτηση με τον Μανόλη Καρέλλη
 
Το 1985 ο αείμνηστος δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης αποφάσισε τη συγγραφή ενός αφιερώματος με τίτλο: «Τόποι μαρτυρίου και θυσίας».Ζήτησε λοιπόν από τον Αριστόδημο το εξώφυλλο να απεικόνιζε τα πρόσωπα και των 62 Μαρτύρων.
Ο ζωγράφος ξεκίνησε τη συλλογή των φωτογραφιών εγχείρημα δύσκολο που φάνταζε ακατόρθωτο.

Η αναζήτηση των 62 Μαρτύρων 

Φωτογραφικό υλικό από εφημερίδες, ατελείωτη τηλεφωνική αναζήτηση συγγενών των ηρώων αφού πολλοί εκ των οποίων δεν ήταν Κρητικοί και μπόλικο καλλιτεχνικό «φως» πάνω από τη «σύλληψη» του πίνακα απέδωσαν αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα.

Το  2001 το έργο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί για το βιβλίο το οποίο παρουσιάστηκε στη Λότζια.

Ο πίνακας όμως δεν είχε τελειώσει καθώς έλειπαν κάποια στοιχεία από τα πρόσωπα.

Το σημαντικό αυτό έργο έφτασε στην ολοκλήρωσή του πριν από λίγο διάστημα και έτσι αποφασίστηκε να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση πριν από λίγες ημέρες στη Βικελαία Δημοτική βιβλιοθήκη με αφορμή την επέτειο μνήμης από την εκτέλεση των 62 Μαρτύρων.Η αναζήτηση των προσώπων κράτησε 15 χρόνια από το 1985 έως το 2000 και η ολοκλήρωση του πίνακα το 2019.
 

(Ο ζωγράφος Αριστόδημος Παπαδάκης)

Ένας μαραθώνιος τεσσάρων σχεδόν δεκαετιών κατόρθωσε να συγκεντρώσει φωτογραφίες των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας, που αποτυπώνονται στο μοναδικό αυτό έργο με τον αξεπέραστο χρωστήρα του Αριστόδημου και αφήνουν ανεξίτηλη στο μέλλον μια από τις πιο ξεχωριστές σελίδες ιστορίας του τόπου μας.

Όπως ανέφερε στην ίδια εκπομπή η αντιδήμαρχος πολιτισμού κ.Αριστέα Πλεύρη,ο Δήμος Ηρακλείου οργάνωσε αυτή την εκδήλωση για την παρουσίαση του πίνακα αλλά έχει στόχο να εκτεθεί μόνιμα ή στη Βικελαία ή στην Λότζια και κάθε χρόνο να πραγματοποιείται ειδική ημερίδα στο Ηράκλειο για τους 62 Μάρτυρες.
 
Ακούστε τη συνέντευξη του ζωγράφου Αριστόδημου στο Ράδιο Κρήτη:
 

Βιογραφικό του Αριστόδημου Παπαδάκη
 
Ο Αριστόδημος γεννήθηκε και κατοικεί στους Βώρους Ηρακλείου.
Σπούδασε την τεχνική του fresco στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1978 τιμήθηκε από το  Δήμο Ηρακλείου με το βραβείο Νίκου Καζαντζάκη.
Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τη ζωγραφική του σε 20 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές .
'Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα  και το εξωτερικό.
 
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis