Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Σωκράτης Βαρδάκης για τα προβλήματα στις υπηρεσίες ΕΦΚΑ και την απονομή συντάξεων

Σωκράτης Βαρδάκης

Τα σοβαρά προβλήματα, που παρατηρούνται στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, κυρίως ως προς την απονομή σύνταξης στους ασφαλισμένους, αναδεικνύουν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, τα προβλήματα έχουν διογκωθεί, ιδιαίτερα μετά τις αποχωρήσεις επιπλέον υπαλλήλων, λόγω συνταξιοδότησής τους, ενώ έρχεται να προστεθεί και η απόφαση του Υπουργείου να εφαρμόσει, με αλόγιστο τρόπο, το Οργανόγραμμα  του Οργανισμού, σχεδόν τρία έτη μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Παρά το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο όφειλε να λάβει υπόψη του τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί (συνταξιοδοτήσεις, πανδημία, κ.λ.π.), προχωρώντας στις απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις, αποφασίστηκε βεβιασμένα, η υλοποίηση του Οργανογράμματος.

Από πολλά Υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και μάλιστα από τμήματα που έχουν στην αρμοδιότητά τους την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα μετακινήσεις υπαλλήλων προς τις νέες τοπικές Διευθύνσεις, που έχουν δημιουργηθεί βάσει του Οργανογράμματος.

Ερωτήματα, όμως, γεννώνται, καθώς καμία πρόβλεψη δεν φαίνεται να υπάρχει για το τι θα απογίνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις, που είχαν χρεωθεί οι μετακινηθέντες υπάλληλοι.

Αυτές οι αποφάσεις του Υπουργείου, οι οποίες αποτελούν μέρος της συνολικότερης πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, έρχονται να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, με σοβαρό αντίκτυπο σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Να θυμίσουμε ότι η ανάθεση του έργου της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, σε πρώην υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, των ενταχθέντων σε αυτόν ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου, από την οποία, παρεμπιπτόντως, αποκλείονται οι προσφάτως συνταξιοδοτηθέντες, ενώ έχει νομοθετηθεί,  δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.

Ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης φρόντισε να υπογράψει εγκαίρως την υπουργική απόφαση, που αφορά στην εμπλοκή των ιδιωτών δικηγόρων, λογιστών/φοροτεχνικών, στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αντίποδα, η απελθούσα Κυβέρνηση, είχε φροντίσει να αναβαθμιστούν πολλά Υποκαταστήματα της χώρας και να αποσυμφορηθούν άλλα, με στόχο την γρηγορότερη διευθέτηση εκκρεμών συντάξεων, κάτι το οποίο επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε η αναβάθμιση του Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Σητείας,  προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Υποκαταστήματα Ηρακλείου, τα οποία είχαν αναλάβει τεράστιο όγκο υποθέσεων.

Επιπλέον, το Υποκατάστημα ΕΦΚΑ Εσταυρωμένου στο Ηράκλειο, το οποίο για μεγάλο διάστημα είχε επιφορτιστεί με την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων ολόκληρης της Ανατολικής Κρήτης, μετά και την ανάληψη υποστηρικτικού ρόλου  από το Υποκατάστημα Σητείας και άλλων Υποκαταστημάτων ανά τη χώρα και αφού στελεχώθηκε με υπαλλήλους από το ΚΕΑΟ, πέτυχε σημαντική μείωση των εκκρεμών συντάξεων το 2019.

 Το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων διογκώνεται το τελευταίο διάστημα και οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι αναμένεται να γίνει οξύτερο με τον τρόπο που υλοποιείται το νέο Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την κατακόρυφη αύξηση των εκκρεμοτήτων στις συντάξεις, που επί των ημερών της τριπλασιάστηκαν.

Πρέπει να τονιστεί επίσης, ότι ανάμεσα στις χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, υπάρχουν περιπτώσεις, ασφαλισμένων που δεν έχουν άλλο εισόδημα, δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (χηρείας), ασφαλισμένων με πολύ υψηλό ποσοστό αναπηρίας κ.λ.π.

Οι βουλευτές ρωτούν:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, με σκοπό την άμεση κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί στα Υποκαταστήματα ΕΦΚΑ, των οποίων υπάλληλοι μετακινούνται σε νεοσυσταθείσες διευθύνσεις;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε με σκοπό τη διεκπεραίωση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης;

3. Προτίθεστε να διατηρήσετε ανοιχτή τη διαδικασία “επιστροφής” των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, ώστε να μπορούν να συνεπικουρήσουν στην διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων και οι προσφάτως συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι;

4. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης μόνιμου προσωπικού; Οι υπάλληλοι αυτοί θα ενισχύσουν το έργο απονομής συντάξεων;

5. Πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης Πανελλαδικά; Πότε αναμένεται να εκκαθαριστούν, με δεδομένο ότι δεν τηρήθηκε η δέσμευση του προκατόχου σας για εκκαθάρισή τους εντός του 2021;

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο - σεισμός: Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Αρκαλοχώρι

Ηράκλειο - σεισμός: Κάτοικοι σε απόγνωση μίλησαν στην κάμερα του ekriti

Φορολοταρία: Σήμερα η 56η κλήρωση για συναλλαγές Αυγούστου

Κρήτη

Ηράκλειο

Σεισμός - Ηράκλειο: Το χωριό όπου έμειναν όρθια μόνο 3 σπίτια! (φωτογραφίες)

Στο Γαλατά έμειναν όρθια μόνο 3 σπίτια!

Ανυπολόγιστες ζημιές άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου που χτύπησε το Ηράκλειο, με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι.

Ανυπολόγιστες ζημιές στο Γαλατά
Ανυπολόγιστες ζημιές στο Γαλατά

Στο χωριό Γαλατάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι εικόνες της καταστροφής μιλούν από μόνες τους.

Ο Γαλατάς υπέστη τεράστιο πλήγμα από τον ισχυρό σεισμό
Ο Γαλατάς υπέστη τεράστιο πλήγμα από τον ισχυρό σεισμό

Το μάτι "χάνεται" στις πέτρες και στα συντρίμμια που κατακλύζουν τους δρόμους του συγκεκριμένου χωριού όπου μετά το χτύπημα του εγκέλαδου έμειναν όρθια μόνο 3 σπίτια!

Τα σπίτια κατέρρευσαν!
Τα σπίτια κατέρρευσαν!
Ο εγκέλαδος κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά του
Ο εγκέλαδος κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά του
Γαλατάς: Ερείπια όπου και να στραφεί στο βλέμμα....
Γαλατάς: Ερείπια όπου και να στραφεί στο βλέμμα....

Το χωριό μοιάζει σαν να έπεσε βόμβα και να ισοπέδωσε τα πάντα, όμως αυτό δεν ήταν βόμβα αλλά το αποτέλεσμα των 5,8 Ρίχτερ που έπληξαν την περιοχή.

Σεισμός στο Γαλατά: Mοιάζει σαν να έπεσε βόμβα
Σεισμός στο Γαλατά: Mοιάζει σαν να έπεσε βόμβα
Γαλατάς: Παντού πέτρες κι ερείπια!
Γαλατάς: Παντού πέτρες κι ερείπια!

Οι κάτοικοι του χωριού είδαν το βιός τους να χάνεται σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, τα σπίτια τους να καταρρέουν σαν να ήταν από χαρτί και πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα της επόμενης μέρας...

Ο σεισμός ισοπέδωσε το χωριό!
Ο σεισμός ισοπέδωσε το χωριό!
Ο σεισμός κατέστρεψε τους κόπους μιας ζωής
Ο σεισμός κατέστρεψε τους κόπους μιας ζωής

Φωτογραφίες:  Λευτέρης Βαρδάκης

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Ουρές και κυκλοφοριακό "έμφραγμα" - Πουθενά αστυνομία (φωτογραφίες)

Ηράκλειο - σεισμός: Νέα δυνατή δόνηση

Ηράκλειο: Συναγερμός για πυρκαγιά

 

ESPA BANNER