Οικονομία

ΕΦΚΑ: Μαζικές συμβάσεις για το τέλος των εκκρεμών συντάξεων

eΕΦΚΑ

Σε τρεις "δόσεις” θα γίνει η τοποθέτηση έως 3.600 πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων στις δομές έκδοσης νέων συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη του ασφαλιστικού φορέα, εξηγώντας πως η πρώτη "δόση” θα "τρέξει” έως τέλος του τρέχοντος μηνός, η δεύτερη έως τέλος Οκτωβρίου και η τρίτη -και τελευταία – εντός του Νοεμβρίου.

Αποτέλεσμα θα είναι ακόμα και ο 6πλασιασμός του συνολικού δυναμικού των Ταμείων που απασχολείται με την έκδοση νέων συντάξεων και, έτσι, η δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων με στόχο ακόμα και το μηδενισμό των ληξιπροθέσμων αιτήσεων, δηλαδή εκείνων που ξεπερνούν τις 3 μήνες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντός των επόμενων μερών ολοκληρώνεται η εκπαίδευση 1.200 λογιστών και δικηγόρων.

Αμέσως μετά θα "τρέξει” η διαδικασία πιστοποίησης τους και τοποθέτησης στις σχετικές δομές.

Έπειτα, γύρω στις αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσει η διαδικασία εκπαίδευσης επιπλέον περίπου 1.200 δικηγόρων και λογιστών. Αυτοί θα πιστοποιηθούν μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Έπειτα και πριν φύγει ο Οκτώβριος θα ξεκινήσει η διαδικασία εκπαίδευσης των τελευταίων 1.200 δικηγόρων και λογιστών, η πιστοποίηση των οποίων θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Έτσι εντός Νοεμβρίου, αναμένεται η σύναψη συμβάσεων με έως και 3.600 πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών έκδοσης νέων οριστικών συντάξεων.

Σημειώνεται πως οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι απασχολούνται στον τομέα έκδοσης για συντάξεις ανέρχονται μόλις σε 600.

Μ΄ άλλα λόγια, το έκτακτο προσωπικό το οποίο θα ενταχθεί στο δυναμικό των ταμείων που ασχολείται με τις νέες συντάξεις θα οδηγήσει στον 6πλασιασμό του συνολικού πλήθος των υπαλλήλων και των επαγγελματιών (από τους 600 υπάλληλους σε έως 4.200 υπαλλήλους και επαγγελματίες).

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με το προχώρημα της ψηφιοποίησης των διαδικασιών αίτησης και απονομής συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους έως το τέλος του έτους και τη σύσταση ειδικών ομάδων δράσης (πχ για τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης, τις διεθνείς συντάξεις) θα οδηγήσει στην δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων (σ.σ. ήδη σημειώνεται μείωση του πλήθους τους για 9ο συνεχόμενο μήνα) με στόχο, ορατό ακόμα και εντός του 2022 τον εκμηδενισμό των αιτήσεων που "μετράν” χρόνο αναμονής πάνω από 3 μήνες, δηλαδή των λεγόμενων ληξιπροθέσμων αιτήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Νέα ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία

 

 

 

Οικονομία

Προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

χρηματοδοτηση

Η καλύτερη του αναμενομένου επίδοση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021, αλλά και η εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει τελικώς και το 6,1% που είναι η καινούργια επίσημη πρόβλεψη δημιουργούν προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα στήριξης μέσα στο τρέχον έτος.

Στην κυβέρνηση, ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντικρουόμενες απόψεις για το αν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα «χτυπήσουν» στο πρωτογενές έλλειμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπήρξε συζήτηση με τους θεσμούς σχετικά με τον όγκο των μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν φέτος τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την επούλωση των πληγών που ανοίγουν λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα της Ελλάδας αναλογικά με το ΑΕΠ είναι από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη στιγμή που η χώρα έχει ήδη το υψηλότερο χρέος στη γηραιά ήπειρο, ούσα η μοναδική με αναλογία άνω του 200%. Επίσης, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται το πρωτογενές έλλειμμα: η εκτίμηση για φέτος είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 7,3%-7,4% του ΑΕΠ.

Ακόμη και με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης αλλά και καλύτερη του αναμενομένου πορεία των φορολογικών εσόδων, και πάλι η αναλογία θα διαμορφωθεί κοντά στο 7%, που είναι εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Αυτό είναι και το επιχείρημα ακόμη και στελεχών του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το κατά πόσο υπάρχουν τα περιθώρια για πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις φέτος. «Δεν πρέπει να γίνει ο προϋπολογισμός ένας μηχανισμός που από τη μία θα μπαίνουν χρήματα και από την άλλη θα βγαίνουν την ίδια στιγμή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς πολλά θα κριθούν από την εξέλιξη των τιμών στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, οι όποιες νέες αποφάσεις θα ληφθούν προς τα μέσα Νοεμβρίου. Τα στοιχεία με την τελική εξέλιξη του πρωτογενούς αποτελέσματος για φέτος θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό και εκείνος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.

Η επιδότηση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος

Προς το παρόν το μόνο «σίγουρο» μέτρο που υπάρχει στο τραπέζι φαίνεται να είναι η παράταση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα και μετά τον Δεκέμβριο του 2021. Κι αυτό, όμως, ενδέχεται να παραταθεί με διαφοροποιήσεις, καθώς η εργαλειοθήκη της Κομισιόν, με την οποία πρέπει να συμπλέουν όλες οι χώρες-μέλη, δεν αφήνει περιθώρια για οριζόντιες παρεμβάσεις όπως αυτές που υιοθέτησε η Ελλάδα στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πολύ υψηλές τιμές, οι ενισχύσεις από τις αρχές του χρόνου να γίνουν στοχευμένα με κριτήρια και όχι οριζόντια για όλους. Από την άλλη, επειδή η ενεργειακή κρίση χτυπάει περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο πρόσθετων εισοδηματικών ενισχύσεων υπό μορφή «μερίσματος».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο για το 2021 όσο και για το 2022 η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Θεωρείται, ωστόσο, κρίσιμο να σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι μετά τον έλεγχο της πανδημίας οι προτεραιότητες θα είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η επιστροφή στα λογικά πρωτογενή πλεονάσματα.   

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Ανακοινώθηκε η ίδρυση Πατριαρχικού Ιδρύματος - Συνάντηση Αρναουτάκη - Μενδώνη

Κρήτη: Πόσα δισ. ευρώ θα γλυτώνουμε με την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού μας

ESPA BANNER